Skocz do zawartości

[ANKIETA] Skript Rewind - przegląd i odświeżenie

Nowe pomysły na skrypt  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które tematy są dla ciebie najbardziej interesujące \ które chciałbyś zobaczyć w nowym wydaniu?

• skrypt na chat trochę inny niż zawsze - kolorowanie tekstu + emotki i oznaczanie graczy
    • słownik - czyli zaawansowana cenzura oraz poprawki błędów ortograficznych
    • disco zbroja - lekki i przyjemny skrypt na disco zbroję
    • logi - śledź poczynania graczy, zapisuj co chcesz, gdzie chcesz i kiedy chcesz
    • whitelista - to co wszyscy dobrze znamy tylko trochę inaczej
    • bot - rozbudowany bot do chatu z konfiguracją yaml
    • recenzje - daje graczom możliwość oceniania i pisania swoich opinii
    • status - gracz może wybrać swój status (np. aktywny, niedostępny, zaraz wracam)
    • polubienia - skrypt na polubienia (reputację) wiadomości oraz użytkowników + może jakaś topka
    • notatki - nazwa mówi sama za siebie
    • ankiety - przerobienie i rozbudowanie przykładu
    • >PRZERABIANIE STARYCH SKRYPTÓW TO SŁABY POMYSŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

ta wolna niedziela rzuciła mi się trochę na psychikę - zachciało mi się pisać skrypty. Przejrzałem cały główny dział, naukę oraz promowane i wybrałem kilkanaście najciekawszych (moim zdaniem) projektów \ pomysłów zasługujących na odświeżenie o którym mówi tytuł. Zachęcam do zainteresowania się nimi o ile ktoś szuka inspiracji na nowy skrypt.
Jeżeli chodzi o mnie to mam w planach przepisać kilka z nich na nowe wersje pluginu lub stworzyć je całkowicie od nowa według swojego pomysłu. Gdzieś tam wyżej dodam ankietę - proszę o głosowanie na te projekty, które najbardziej \ najwcześniej chcielibyście zobaczyć. Poniżej podam listę i mój krótki plan na każdy ze skryptów.

Wszelkie propozycje, wątpliwości i zastrzeżenia mile widziane w komentarzach.
Od razu odpowiem na pytanie 'dlaczego wybrałem akurat te skrypty, pomimo że na forum jest masa podobnych" - otóż na te trafiłem jako pierwsze i (lub) wydawały się w miarę ciekawe oraz rozbudowane.

1. [INSPIRACJA] Chat+ - skrypt na czat opublikowany przez piratjsk
    • stary skrypt z 2014 roku ale mimo to dodaje ciekawą funkcję tęczowego pisma

mam w planach skrócić kod i napisać coś w stylu funkcji, która z konfiguracji odczyta stworzone przez nas sekwencje kolorów i automatycznie zwróci podaną wiadomość pokolorowaną właśnie na podstawie tych wartości, dzięki temu będzie możliwe kolorowanie wiadomości dowolnie, a nie tylko w jeden sposób (nrzucony w kodzie), np.
      kolory (&6, &4, &2, &1), wynik:   Jakiś teks
      kolory (&d&l, &d&l, &d&l, &2), wynik:   Jakiś tekst

no i do tego oczywiście te emotki i oznaczenia, które całkowicie przeniosę ze swojego skryptu (marudaChat)

2. [INSPIRACJA] SkSłownik - skrypt na słownik opublikowany przez sebafudi
    • równie stary jak poprzedni, zawiera ciekawy pomysł na cenzurę + poprawę błędów jednakże moim zdaniem w trochę nieaktualnym wykonaniu

chciałbym jedynie inspirując się pomysłem, napisać od zera dość zaawansowany system cenzury i poprawek błędnej pisowni, tak aby był w pełni konfigurowalny i w miarę 'lekki'

3. [INSPIRACJA] srDisco - skrypt na disco zbroję opublikowany przez SebxteR
    • ponownie skrypt z roku 2014, który dodaje dość długi kod na disco zbroję

planowałem zawsze zrobić disco zbroję w skript, jednak zawsze bariera sporych lagów była dość ciężka do pokonania. Zrobiłem szybki research i mogę śmiało powiedzieć że teraz, gdy dodatki oraz sam Skript trochę bardziej się rozwinęły mamy całkiem spore możliwości pod tym względem i realne byłoby stworzenie skryptu mogącego konkurować z lepszymi pluginami.

4. [PRZEROBIENIE] Logs - skrypt na logi opublikowany przez Norbi
    • tym razem nowszy o dwa lata skrypt, który loguje wszystkie akcje gracza do plików

ogólnie jestem sporym fanem konfiguracji, lubię decydować jak ma wyglądać mój skrypt bez potrzeby grzebania w kodzie,
      marzy mi się tutaj podobna lecz krótsza funkcja, która będzie przyjmować jedynie dwa argumenty - nazwę pliku i tekst do zapisania. No i jeszcze te dodatki (które są w tym przypadku zbędne i nieaktualne) trochę uprzykrzają życie.

5. [INSPIRACJA] WhitelistManager+ opublikowany przez MrNorbertPL24
    • ponownie powrót do roku 2014, tym razem skrypt na whitelistę

byłoby fajnie mieć funkcję, która sprawdzi czy gracz ma pozwolenie do wejścia na serwer, dany świat czy też region, a do tego przyjemna opcja zarządzania tymi listami przez gui lub klikalne wiadomości na chacie

6. [INSPIRACJA] BOT - skrypt na automatyczne odpowiedzi opublikowany przez xWiewiooora
    [INSPIRACJA]  Q&A Bot By MasterNW opublikowany przez BrixNW
    [CEL] ChatBot [Fully Customizable] plugin opublikowany przez Optic_Fusion1 na forum Spigota
    • a tutaj trochę inaczej - dwa przykłady ze Skripta i jeden plugin odkryty na Spigocie

mocno zaciekawiły mnie te dwa skrypty, jednak jak już napisałem wyżej - lubię konfigurację - więc trochę zabolało mnie gdy zobaczyłem kod i wklepane w niego przykładowe wiadomości. Ponownie zrobiłem szybki research i znalazłem powyższy plugin. Może nie jest to jakiś super dobry sposób i z SI ma to niewiele wspólnego ale efekt jest (chyba) dobry. 
      Plan jest prosty - zrobić coś podobnego jak w tym pluginie tylko że w skrypcie

7. [INSPIRACJA] Ocena Serwera - skrypt na oceny serwerów opublikowany przez  xN0MANDx
    [INSPIRACJA] Propozycje graczy - skrypt na propozycje od graczy opublikowany przez Krzychu2016
    • ponownie podwójny pomysł, tym razem skrypty z 2016 roku

może źle szukałem, lecz nie znalazłem dobrego skryptu na recenzje \ opinie, dlatego też skrypty o takiej tematyce wziąłem pod uwagę - mógłbym zrobić skrypt, który pozwalał by na tworzenie czegoś na kształt ankiet, gdzie gracz mógłby zaznaczyć ilość gwiazdek i dodać komentarz do zadanego tematu (ot np. Jak oceniasz nasz nowy tryb SkyBlock?). Oczywiście wszystko dostępne dla innych graczy i takie tam.

8. [PRZEROBIENIE] Skrypt | Zaraz wracam , już jestem ! opublikowany przez MajstereQ123
    • małymi kroczkami zbliżamy się coraz bardziej do tego pechowego roku - tym razem w przykładzie ląduje banalny skrypt na status z 2017 

i to samo mógłbym zrobić - prosty skrypt na tworzenie i wyświetlanie statusów + ewentualnie jakieś dodatkowe efekty z nimi związane

9. [PRZEROBIENIE]  ReactionsChat - Polub czyjąś wiadomość! opublikowany przez kapi.
    • ponownie 2017 rok, tym razem ciekawy skrypt, który jest lekko do tyłu z wykorzystywaną technologią

tak jak powyżej - przerobienie i zaktualizowanie o dodatkowe funkcje

10. Spoiler

1. [PRZEROBIENIE] pyraHelix - skrypt na generowanie spirali opublikowany przez  ZiemniaQ
      • tym razem dość świeży przykład - rok 2019

ten skrypt podobnie jak pomysł z disco zbroją laguje (i to bardzo) nawet do tego stopnia że wywala serwer. Na szczęście podobnie jak w przypadku disco zbroi można ten fakt zmienić + ewentualnie dodać jakieś inne ciekawe kształty

•                                                                                                                                                               

11. [INSPIRACJA] xNotatka [GUI] opublikowany przez MasteriZiomaX
    • ponownie świeży skrypt, rok 2019

byłoby fajnie gdyby poszczególne linijki dało się dodawać poprzez wysyłanie wiadomości na chat oraz aby wyświetlanie i zarządzanie notatkami odbywało się na chacie poprzez json i jego klikalne wiadomości (+ takie tooltip ma więcej miejsca na tekst niż lore itemu), a do tego udostępnianie notatek innym graczom.

12. [INSPIRACJA] jAnkieta [1.0a] - ankiety na Twój serwer opublikowany przez jaku49
    • ostatni przykład, całkiem nowy - koniec roku 2019

tutaj mamy przykład skryptu dopracowanego, ale nie rozbudowanego - ale to można zmienić - wystarczy dodać konfigurowalne wiadomości, trochę yamla, zmienić zarządzanie czasem wygaśnięcia ankiety i przede wszystkim zrezygnować z tego (lagującego) json.sk i przenieść się na przyjemne skriptowe wyrażenia (poradnik).

Pozdrawiam.

Edytowane przez PanMaruda
https://skript.pl/temat/39562-ankieta-skript-rewind-przegl%C4%85d-i-od%C5%9Bwie%C5%BCenie/

No dobra, na ten moment 'podium' wygląda tak:

1. bot do chatu - dość spora przewaga nad pozostałymi pomysłami, zaczynam nad nim prace :)

2. disco zbroja -  trochę mniej głosów, ale jednak drugie miejsce należy do niej, również rozpoczynam ten projekt :)

3. w zasadzie tu mogę wypisać cztery mniejsze skrypty
    •  cenzura + słownik - zabiorę się za nie po skończeniu powyższych
    • statusy - wydaje się szybkie i przyjemne, może zrobię w międzyczasie :) 
    • polubienia - również krótki skrypt, ale raczej na końcu
    • spirale - o ile optymalizacja to nie problem, tak nowe kształty mogą już wydłużyć pracę (myślałem nad wirem \ tornadem, liczę na propozycje), może uda się ogarnąć gdzieś pomiędzy :) 

4. w dalszej kolejności:
    • logi
    • ankiety
    • tęczowy chat
https://skript.pl/temat/39562-ankieta-skript-rewind-przegl%C4%85d-i-od%C5%9Bwie%C5%BCenie/#findComment-248366

18 godzin temu, Turas napisał:

Dobra inicjatywa! Może projekt na githubie?

Nie korzystam z githuba, zanim bym się tam odnalazł to by trochę zeszło...

https://skript.pl/temat/39562-ankieta-skript-rewind-przegl%C4%85d-i-od%C5%9Bwie%C5%BCenie/#findComment-248906

W dniu 8.06.2020 o 16:44, PanMaruda napisał:

Nie korzystam z githuba, zanim bym się tam odnalazł to by trochę zeszło...

No to masz doskonałą okazję żeby się go nauczyć, poza tym to i tak cię nie ominie, a teraz masz na to czas i komfortowe, przyjemne warunki :)

https://skript.pl/temat/39562-ankieta-skript-rewind-przegl%C4%85d-i-od%C5%9Bwie%C5%BCenie/#findComment-249095

• Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...