CountingDogs 130 Opublikowano 24 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 lipca 2019 (edytowane) Skript VS Plugin Tak jak możecie przeczytać w tytule jest to walka pomiędzy Skryptem, a Pluginem. Od razu mówię że nie będę wszystkiego tłumaczył. Tak więc w dzisiejszym pojedynku napiszę Skrypt i Plugin na komendę /kick W tym pojedynku sprawdzimy 3 aspekty. 1. Kto może napisać taki skrypt/plugin? 2. Co trzeba mieć żeby napisać skrypt/plugin? 3. Wydajność. Kto może napisać taki skrypt/plugin? Skrypt Skrypt może napisać każda osoba, która zna podstawy języka Angielskiego. Wykrywanie w skrypcie błędów jest proste jeżeli znamy te podstawy w innym przypadku, taka osoba nie napisze zoptymalizowanego skryptu. Plugin Plugin może napisać każda osoba, która zna Angielski bardzo dobrze, oraz zna podstawy Javy Wykrywanie w Pluginie błędów mamy od razu kiedy go piszemy. Co trzeba mieć żeby napisać skrypt/plugin? Skrypt Skrypt możemy napisać w Notatniku, ale zalecane jest używanie Notepad++. Plugin Plugin musimy napisać np. w Eclipse. Wydajność. Skrypt Na mniejszych serwerach, gdzie gra po 20/30 osób Skrypt może być dobrym wyjściem, jednakże nawet na tak małych serwerach Skrypty mogą lagować, wyłączać serwery przy dużej ich ilości. Plugin Pomimo że ciężej się piszę pluginy, są one dużo bardziej wydajniejsze i używać możemy ich na każdym serwerze, nawet jeśli na serwerze jest powyżej 10 tysięcy graczy. Kody: Skrypt command /kick [<player>] [<text>]: trigger: if player has permission "kick.sk": if arg 1 is set: if arg 2 is set: execute console command "kick %arg 1% %arg 2%" send "&6Gracz &c%arg 1% &6zostal wyrzucony z serwera przez &c%sender% &aza: &c%arg 2%" to players else: send "&cPodaj powod!" stop else: send "&cPodaj nick gracza!" stop else: send "&cBrak uprawnien" Plugin package Main; import org.bukkit.Bukkit; import org.bukkit.ChatColor; import org.bukkit.command.Command; import org.bukkit.command.CommandExecutor; import org.bukkit.command.CommandSender; import org.bukkit.entity.Player; public class Kick implements CommandExecutor{ @Override public boolean onCommand(CommandSender sender, Command cmd, String lab, String[] args){ if(cmd.getName().equalsIgnoreCase("kick")){ if(!(sender.hasPermission("kick"))){ sender.sendMessage(ChatColor.DARK_RED +"Nie masz uprawnien"); return false; } if(args.length==1){ Player cel = Bukkit.getPlayer(args[0]); cel.kickPlayer("Zostales wyrzucony z serwera!"); return true; } else{ Player p = (Player) sender; p.sendMessage(ChatColor.DARK_RED +"Nie podales nazwy gracza"); return false; } } return false; } } package Main; import org.bukkit.plugin.java.JavaPlugin; public class Main extends JavaPlugin{ public static Main main; public void onEnable(){ main = this; } public static Main getMain(){ return main; } } Podsumowanie Skrypty są bardzo proste do napisania, przez co możemy napisać naprawdę bardzo fajne rzeczy, oczywiście jeżeli mamy dodatki, bo bez nich by nie było ciekawych skryptów, z drugiej zaś strony lagują one serwer i jeżeli chcemy żeby na naszym serwerze były skrypty, to musi być ich jak najmniej. Pluginy są cięższe do napisania, ponieważ wymagają znajomość języka Angielskiego i Javy, nie piszemy ich w Notepad++ tylko w programie przeznaczonym do pisania pluginów. Są one bardzo zoptymalizowane. Więc skrypt może nam "lekko" zastąpić plugin, ale nie zastąpi go całkiem ze względu na wcześniej wspomnianą optymalność. Jeżeli macie swoje zdanie, napiszcie je. Edytowane 28 lipca 2019 przez CountingDogs Queito 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 551 Opublikowano 24 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 lipca 2019 Omg... Wykrywanie w skrypcie błędów jest proste jeżeli znamy te podstawy w innym przypadku, taka osoba nie napisze zoptymalizowanego skryptu. XD co mają błędy do optymalizacji Wykrywanie w Pluginie błędów mamy od razu kiedy go piszemy. Podczas pisania kodu nie wykrywa nic, lecz gdy odpalisz plugin nagle w konsoli błędy Pomimo że ciężej się piszę pluginy, są one dużo bardziej wydajniejsze To już zależy jak są napisane, bo te 2 kody będą działać tak samo Plugin może napisać każda osoba, która zna Angielski bardzo dobrze. Co ci z tego, że znasz bardzo dobrze angielski, jeżeli nie znasz podstawy javy ? execute console command "kick %arg 1% %arg 2%" Skript posiada wyrażenie kick arg1 due to "%arg 2% Ten kod co napisałeś plugin, to totalna porażka. Nie sprawdziłeś, czy pobierany gracz jest online. Gdy wysyłasz wiadomości zwracasz false, a nie true Po co castujesz playera do sendera, skoro konsola może wykonać tą komendę ? No i pokazujesz tu tylko jedną klasę pluginu.... jaku49 i Rejszpat 2 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 24 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 lipca 2019 @HotAngel2K17 Podczas kiedy piszę plugin w Eclipse, automatycznie wykrywa mi błędy, więc nie wiem po co ten twój komentarz, że muszę dopiero w grze sprawdzić. Kod pluginu jest napisany pod wersję 1.7.2 Nie mówię tu o błędach do optymalizacji, czytaj uważnie. Może i będą działać tak samo, ale pamiętaj plugin jest lepszy. Dlaczego pokazuje jedną klasę pluginu? A no dlatego że nie będę pokazywał takich banałów, ale mogę dodać. Możliwe że zapomniałem że konsola też może. Napisałem wcześniej, że jak ktoś zna Angielski i Java to może napisać plugin Cytat Pluginy są cięższe do napisania, ponieważ wymagają znajomość języka Angielskiego i Javy Jeżeli ktoś Angielskiego nie zna, to chyba oczywiste że Pluginu nie napisze, a co najwyżej skrypt. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xAxee 1968 Opublikowano 24 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 lipca 2019 58 minut temu, CountingDogs napisał: @HotAngel2K17 Podczas kiedy piszę plugin w Eclipse, automatycznie wykrywa mi błędy, więc nie wiem po co ten twój komentarz, że muszę dopiero w grze sprawdzić. Kod pluginu jest napisany pod wersję 1.7.2 Nie mówię tu o błędach do optymalizacji, czytaj uważnie. Może i będą działać tak samo, ale pamiętaj plugin jest lepszy. Dlaczego pokazuje jedną klasę pluginu? A no dlatego że nie będę pokazywał takich banałów, ale mogę dodać. Możliwe że zapomniałem że konsola też może. Napisałem wcześniej, że jak ktoś zna Angielski i Java to może napisać plugin Jeżeli ktoś Angielskiego nie zna, to chyba oczywiste że Pluginu nie napisze, a co najwyżej skrypt. Wykrywa ci błędy składnijak czegoś źle uzyles. Błędy kodu / pluginu pokazują się jak wlaczysz serwer. Aby napisać dla siebie plugin / skrypt to nie jest wymagany angielski tylko znajomość języka w którym się pisze. jaku49, Rejszpat i kerpson 3 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamineK 8 Opublikowano 24 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 lipca 2019 Z jednej strony jak napiszesz mało optymalny kod w pluginie może bardziej lagować niż dobry skrypt. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 25 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 lipca 2019 @up Ale fakty są takie że pluginy są wydajniejsze niż skrypty, mówię tu ogólnie, nie o przypadkach gdzie kod pluginu wygląda jak nie wiadomo co. @xAxee raczej nie napiszesz pluginu, albo skryptu bez znajomości podstaw języka Angielskiego. Java do pluginu jest potrzebna, jak i język Angielski, więc jedno i drugie jest potrzebne, ale do skryptów jest minimum wymagane język Angielski. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRsOnIx 15 Opublikowano 25 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 lipca 2019 Co do porównania to uważam, że jest ono co najwyżej niepotrzebne, śmieszne, a sam temat nie został wystarczająco opisany. Napisany plugin jest w dodatku błędny, w Mainie nie jest zainicjowana komenda, a jedyne co można tutaj znaleźć to instacja, która jest w tym przypadku bezużyteczna. Swoją drogą wszelkie IDE do Javy typu Eclipse pokazują błędy składniowe, a nie błędy logiczne, mechanikę samego działania czy też wyjątki. W dodatku pragnę zaznaczyć, że jest możliwe pisanie w Notepadzie, po czym można program, czy też plugin skompilować(JDK ma w sobie takie narzędzie), jednak z praktycznego punktu widzenia nie jest to opłacalne. Fakt jest taki, iż Skript jest pluginem i z logicznego punktu widzenia nowo napisany Plugin będzie bardziej zoptymalizowany, w dodatku będzie on używał tych bibliotek, które są mu faktycznie potrzebne. No chyba, że ktoś nie ma wystarczającej wiedzy i narobi bałaganu. Zaletą tworzenia w Javie jest również możliwość programowania obiektowego, wiele operacji można uprościć, a w Skript tego nie doświadczymy. W dodatku możemy używać bibliotek zewnętrznych, o czym tylko sobie pomyślimy. 19 godzin temu, HotAngel2K17 napisał: Omg... Wykrywanie w skrypcie błędów jest proste jeżeli znamy te podstawy w innym przypadku, taka osoba nie napisze zoptymalizowanego skryptu. XD co mają błędy do optymalizacji Wykrywanie w Pluginie błędów mamy od razu kiedy go piszemy. Podczas pisania kodu nie wykrywa nic, lecz gdy odpalisz plugin nagle w konsoli błędy Pomimo że ciężej się piszę pluginy, są one dużo bardziej wydajniejsze To już zależy jak są napisane, bo te 2 kody będą działać tak samo Plugin może napisać każda osoba, która zna Angielski bardzo dobrze. Co ci z tego, że znasz bardzo dobrze angielski, jeżeli nie znasz podstawy javy ? execute console command "kick %arg 1% %arg 2%" Skript posiada wyrażenie kick arg1 due to "%arg 2% Ten kod co napisałeś plugin, to totalna porażka. Nie sprawdziłeś, czy pobierany gracz jest online. Gdy wysyłasz wiadomości zwracasz false, a nie true Po co castujesz playera do sendera, skoro konsola może wykonać tą komendę ? No i pokazujesz tu tylko jedną klasę pluginu.... Mimo wszystko najbardziej rozśmieszyły mnie odpowiedzi osób, które wypowiadają się, a kompletnie nie mają podstawowej wiedzy na ten temat. Nie mogłem się powstrzymać, aby odpowiedzieć. Otóż błędy mają bardzo dużo do optymalizacji, a same IDE podpowiada nam taką składnię, która będzie najlepsza. Dwa kody nigdy nie będą działać w taki sam sposób, bo nie ma takiej fizycznej możliwości, Skript tak czy siak będzie używał niepotrzebnego syfu, który będzie nieco wpływać na optmalizację naszego serwera, natomiast pisząc plugin własnoręcznie to my ustalamy reguły(pomijając oczywiście standardy BukkitAPI). A co do zwracania false czy też true w metodzie interfejsu CommandExecutor to ma to znaczenie jeżeli ustawimy w plugin.yml odpowiedni atrybut, jeżeli nie to nie ma to znaczenia jaką wartość zwrócimy. Ja z reguły, mimo wszystko daje "true", gdy komenda zostanie wykonana prawidłowo i tak nam zaleca sama dokumentacja: "Executes the given command, returning its success. If false is returned, then the "usage" plugin.yml entry for this command (if defined) will be sent to the player.". Nie ma tutaj żadnej zasady, że jak wysyłamy wiadomość to musi być koniecznie "true". Ixidi, HeezQ, WiktorMasteR i 1 inny 3 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 551 Opublikowano 25 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 lipca 2019 Godzinę temu, MaRsOnIx napisał: Co do porównania to uważam, że jest ono co najwyżej niepotrzebne, śmieszne, a sam temat nie został wystarczająco opisany. Napisany plugin jest w dodatku błędny, w Mainie nie jest zainicjowana komenda, a jedyne co można tutaj znaleźć to instacja, która jest w tym przypadku bezużyteczna. Swoją drogą wszelkie IDE do Javy typu Eclipse pokazują błędy składniowe, a nie błędy logiczne, mechanikę samego działania czy też wyjątki. W dodatku pragnę zaznaczyć, że jest możliwe pisanie w Notepadzie, po czym można program, czy też plugin skompilować(JDK ma w sobie takie narzędzie), jednak z praktycznego punktu widzenia nie jest to opłacalne. Fakt jest taki, iż Skript jest pluginem i z logicznego punktu widzenia nowo napisany Plugin będzie bardziej zoptymalizowany, w dodatku będzie on używał tych bibliotek, które są mu faktycznie potrzebne. No chyba, że ktoś nie ma wystarczającej wiedzy i narobi bałaganu. Zaletą tworzenia w Javie jest również możliwość programowania obiektowego, wiele operacji można uprościć, a w Skript tego nie doświadczymy. W dodatku możemy używać bibliotek zewnętrznych, o czym tylko sobie pomyślimy. Mimo wszystko najbardziej rozśmieszyły mnie odpowiedzi osób, które wypowiadają się, a kompletnie nie mają podstawowej wiedzy na ten temat. Nie mogłem się powstrzymać, aby odpowiedzieć. Otóż błędy mają bardzo dużo do optymalizacji, a same IDE podpowiada nam taką składnię, która będzie najlepsza. Dwa kody nigdy nie będą działać w taki sam sposób, bo nie ma takiej fizycznej możliwości, Skript tak czy siak będzie używał niepotrzebnego syfu, który będzie nieco wpływać na optmalizację naszego serwera, natomiast pisząc plugin własnoręcznie to my ustalamy reguły(pomijając oczywiście standardy BukkitAPI). A co do zwracania false czy też true w metodzie interfejsu CommandExecutor to ma to znaczenie jeżeli ustawimy w plugin.yml odpowiedni atrybut, jeżeli nie to nie ma to znaczenia jaką wartość zwrócimy. Ja z reguły, mimo wszystko daje "true", gdy komenda zostanie wykonana prawidłowo i tak nam zaleca sama dokumentacja: "Executes the given command, returning its success. If false is returned, then the "usage" plugin.yml entry for this command (if defined) will be sent to the player.". Nie ma tutaj żadnej zasady, że jak wysyłamy wiadomość to musi być koniecznie "true". Zwracając "false" informujesz plugin, że działanie zostało wykonane błędnie... Serwer nie wyczuje wydajności w pluginie na kick.... Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 25 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 lipca 2019 16 minut temu, HotAngel2K17 napisał: Zwracając "false" informujesz plugin, że działanie zostało wykonane błędnie... Serwer nie wyczuje wydajności w pluginie na kick.... Przecież wszystko dobrze działa, gdybym dał "true" to przecież by wykonało komendę, która nie ma odpowiedniej ilości argumentów :_: Wszystko dobrze działa, poza tym skoro chcesz żebym zrobił drugą część porównania, ok zobaczysz ją :d xAxee i Rejszpat 1 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 551 Opublikowano 25 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 lipca 2019 10 minut temu, CountingDogs napisał: Przecież wszystko dobrze działa, gdybym dał "true" to przecież by wykonało komendę, która nie ma odpowiedniej ilości argumentów :_: Wszystko dobrze działa, poza tym skoro chcesz żebym zrobił drugą część porównania, ok zobaczysz ją :d spk, tylko zrób porównanie bardziej rozbudowanego skryptu czy tam pluginu Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRsOnIx 15 Opublikowano 26 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 lipca 2019 W dniu 25.07.2019 o 19:40, HotAngel2K17 napisał: Zwracając "false" informujesz plugin, że działanie zostało wykonane błędnie... Serwer nie wyczuje wydajności w pluginie na kick.... Skoro uważasz, że jesteś mądrzejszy od dokumentacji Bukkit API to nie będę negować. Porównaj sobie chociażby przy pomocy timings'ów czy szybciej będzie działać pusty plugin z kickiem, czy też Skript, nie będę dalej komentować, bo widzę, że to bezsensu. kerpson 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Centurion 220 Opublikowano 28 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 Wystarczy dobrze wykorzystać skrypt i może być na serwerach dużo większych niż 20-30 osób a nawet na takim derpmc, który na nich stoi ;/ Dodatkowo podam mój przykład w praktyce gdzie mam trochę skryptów na serwerze (ashmc.pl) gdy było 50 osób na serwerze, które zaprosił jeden yt tps spadały około do 15-16 nie wywalało serwera, ale tak średnio się grało i min. ping wynosił 120 dziwne cnie? Próbowałem wyłączyć skrypty, ale to nic nie dało wystarczył jeden restart i usunięcie zakupionego pluginu na tą edycję za dość wysoką cenę od profesjonalnego "programisty". Przy 40-50 graczach tps nie spadały poniżej 19.80 tps (zazwyczaj ktoś się tnt bawił lub redstonem) a jak napisałem trochę skryptów mam. Temat tego wątku jest dość głupi... Są różne przypadki a pisanie bredni, że coś się nie sprawdzi bez spróbowania tego jest mega głupie.. Nie widzę tutaj aby ktoś pokazał to w praktyce czy też zastosował ten skrypt/plugin na serwerze i pokazał statystyki. xAxee 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 28 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 (edytowane) W dniu 25.07.2019 o 18:18, MaRsOnIx napisał: Co do porównania to uważam, że jest ono co najwyżej niepotrzebne, śmieszne, a sam temat nie został wystarczająco opisany. Napisany plugin jest w dodatku błędny, w Mainie nie jest zainicjowana komenda, a jedyne co można tutaj znaleźć to instacja, która jest w tym przypadku bezużyteczna. Swoją drogą wszelkie IDE do Javy typu Eclipse pokazują błędy składniowe, a nie błędy logiczne, mechanikę samego działania czy też wyjątki. W dodatku pragnę zaznaczyć, że jest możliwe pisanie w Notepadzie, po czym można program, czy też plugin skompilować(JDK ma w sobie takie narzędzie), jednak z praktycznego punktu widzenia nie jest to opłacalne. Fakt jest taki, iż Skript jest pluginem i z logicznego punktu widzenia nowo napisany Plugin będzie bardziej zoptymalizowany, w dodatku będzie on używał tych bibliotek, które są mu faktycznie potrzebne. No chyba, że ktoś nie ma wystarczającej wiedzy i narobi bałaganu. Zaletą tworzenia w Javie jest również możliwość programowania obiektowego, wiele operacji można uprościć, a w Skript tego nie doświadczymy. W dodatku możemy używać bibliotek zewnętrznych, o czym tylko sobie pomyślimy. Mimo wszystko najbardziej rozśmieszyły mnie odpowiedzi osób, które wypowiadają się, a kompletnie nie mają podstawowej wiedzy na ten temat. Nie mogłem się powstrzymać, aby odpowiedzieć. Otóż błędy mają bardzo dużo do optymalizacji, a same IDE podpowiada nam taką składnię, która będzie najlepsza. Dwa kody nigdy nie będą działać w taki sam sposób, bo nie ma takiej fizycznej możliwości, Skript tak czy siak będzie używał niepotrzebnego syfu, który będzie nieco wpływać na optmalizację naszego serwera, natomiast pisząc plugin własnoręcznie to my ustalamy reguły(pomijając oczywiście standardy BukkitAPI). A co do zwracania false czy też true w metodzie interfejsu CommandExecutor to ma to znaczenie jeżeli ustawimy w plugin.yml odpowiedni atrybut, jeżeli nie to nie ma to znaczenia jaką wartość zwrócimy. Ja z reguły, mimo wszystko daje "true", gdy komenda zostanie wykonana prawidłowo i tak nam zaleca sama dokumentacja: "Executes the given command, returning its success. If false is returned, then the "usage" plugin.yml entry for this command (if defined) will be sent to the player.". Nie ma tutaj żadnej zasady, że jak wysyłamy wiadomość to musi być koniecznie "true". Znalazł się ten co wie najwięcej, zamiast pomóc, czy też cokolwiek doradzić, to tylko hate'ować potrafi. Może i wiesz więcej, ale nie kompromituj się, skoro jest porównanie takie, a nie inne znaczy że nie jestem specjalistą, tylko zwykłym użytkownikiem, który chce się czegoś nowego dowiedzieć i uczyć. Cytat Wystarczy dobrze wykorzystać skrypt i może być na serwerach dużo większych niż 20-30 osób a nawet na takim derpmc, który na nich stoi ;/ Pluginy są bardziej zoptymalizowane niż skrypty, ale jeżeli się dobrze je wykorzysta to serwer będzie bez lagów, ale przyznajmy, taki najpopularniejszy Hypixel raczej wątpię żeby choć przez godzinę ustał na samych skryptach. Cytat Dodatkowo podam mój przykład w praktyce gdzie mam trochę skryptów na serwerze (ashmc.pl) gdy było 50 osób na serwerze, które zaprosił jeden yt tps spadały około do 15-16 nie wywalało serwera, ale tak średnio się grało i min. ping wynosił 120 dziwne cnie? Może potem to będę komentował. Cytat Próbowałem wyłączyć skrypty, ale to nic nie dało Nie zawsze skrypty wyrzucają, lagują serwer. Cytat wystarczył jeden restart i usunięcie zakupionego pluginu na tą edycję za dość wysoką cenę od profesjonalnego "programisty". To po co kupiłeś taki plugin? Nie mogłeś użyć innego? Swoją drogą skoro był tak drogi to ciekawe kto go pisał... Ten profesjonalny programista to pewnie jakiś śmieszek. Więc nie wiem po co ten przykład, bo według mnie próbujesz teraz powiedzieć że nie warto kupować płatnych pluginów. Cytat Temat tego wątku jest dość głupi... Jakbyś choć trochę pomyślał to NIE jest on głupi, chciałem zrobić porównanie Skryptu i Pluginu, którego nawet pewnie nie przeczytałeś. Cytat Nie widzę tutaj aby ktoś pokazał to w praktyce czy też zastosował ten skrypt/plugin na serwerze i pokazał statystyki. A sam jakoś nie sprawdzałeś swojego pluginu od "profesjonalisty", a teraz wychodzisz że to nie jest sprawdzone w praktyce, ale skoro przy tym jesteśmy to ok, szybkie przybliżenie, ciężej jest napisać plugin, ale jest on wydajniejszy, łatwiej jest napisać skrypt i jest on mniej wydajniejszy i to chciałem pokazać, więc skoro nie rozumiesz tego że ja nie przybliżam i nie wymieniam wszystkich minusów i plusów, tylko są przedstawione ogólne, czyli wydajność, co potrzeba i jak napisać/co jest wymagane. Powtórzę to ponownie, skoro zamiast pomóc/coś doradzić mi, ale krytykować po całości to potraficie, chociaż wskazówki dajcie jakieś, które mogę wykorzystać do późniejszych prezentacji. Edytowane 28 lipca 2019 przez CountingDogs xAxee 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Queito 104 Opublikowano 28 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 Pisanie o skript vs plugin a chłop pisze w Eclipsie Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 28 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 1 minutę temu, Queito napisał: Pisanie o skript vs plugin a chłop pisze w Eclipsie Kolejny, który wie więcej, a nawet nie przeczytał połowy co napisałem... Naprawdę nie wiem po co nabijasz posty, według mnie robisz z siebie prymitywnego wszystkowiedzącego, który zamiast pomóc, próbuje poczuć się przez chwilę mądrzejszy. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Queito 104 Opublikowano 28 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 1 minutę temu, CountingDogs napisał: Kolejny, który wie więcej, a nawet nie przeczytał połowy co napisałem... Naprawdę nie wiem po co nabijasz posty, według mnie robisz z siebie prymitywnego wszystkowiedzącego, który zamiast pomóc, próbuje poczuć się przez chwilę mądrzejszy. Ale wytlumacz mi po co robisz taki wątek. Wszystko zależy od osoby czy jej się chce więcej poświecić czasu na nauczenie się javy/spigot api, a mniej czasu dla samego języka skryptowego. Chyba każdy wie, że jak sie piszę (zoptymalizowane) pluginy a nie skrypty, to będzie na pewno optymalnie, ale to wszystko zależy od kodu więc po co robisz taki prymitywny wątek lul Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZiemniaQ Opublikowano 28 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 Czyli teraz będziesz płakał i rozpaczał bo nikt cię nie wychwala za nabazgranie kilku bezsensownych zdań w internecie? "Krytykować po całości nie dając wskazówek" gdybyś chociaż czytał to co inni do ciebie piszą i starał się to zrozumieć jako poradę, a nie krytykę to może i wskazówki byś odnalazł. Co do tematu to powiem krótko - jeżeli pisaniem czegokolwiek zajmuje się normalna, myśląca osoba to nie ma co mówić o obciążaniu serwera. Problem pojawia się gdy taka osoba to zwykły idiota bez wyobraźni i pojęcia o tym co robi. O obu przypadkach nie ważane czy plugin czy skrypt zostanie on albo napisany dobrze, albo fatalnie. Dobry fotograf zrobi zdjęcie nawet zdechłą wiewiórką. Tak jak powyżej kolega napisał - jeżeli już coś takiego robisz to przedstaw statystyki z przeprowadzanych testów, bo póki co to mamy tylko twoją tezę iż "skrypty są złe i lagują". Ps. Czytaj to co inni do ciebie piszą i myśl nad tym co ty odpisujesz. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CountingDogs 130 Opublikowano 28 lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2019 Cytat Ale wytlumacz mi po co robisz taki wątek. Wszystko zależy od osoby czy jej się chce więcej poświecić czasu na nauczenie się javy/spigot api, a mniej czasu dla samego języka skryptowego. Chyba każdy wie, że jak sie piszę (zoptymalizowane) pluginy a nie skrypty, to będzie na pewno optymalnie, ale to wszystko zależy od kodu więc po co robisz taki prymitywnywątek lul Wszystko opisane w tym cytacie: Cytat szybkie przybliżenie, ciężej jest napisać plugin, ale jest on wydajniejszy, łatwiej jest napisać skrypt i jest on mniej wydajniejszy i to chciałem pokazać, więc skoro nie rozumiesz tego że ja nie przybliżam i nie wymieniam wszystkich minusów i plusów, tylko są przedstawione ogólne, czyli wydajność, co potrzeba i jak napisać/co jest wymagane. Cytat Czyli teraz będziesz płakał i rozpaczał bo nikt cię nie wychwala za nabazgranie kilku bezsensownych zdań w internecie? Czy ty próbujesz mi wmówić że ja udaje że jestem specjalistą? Przeczytaj kilka zdań i dopiero pisz. Cytat "Krytykować po całości nie dając wskazówek" gdybyś chociaż czytał to co inni do ciebie piszą i starał się to zrozumieć jako poradę, a nie krytykę to może i wskazówki byś odnalazł. Jedną wskazówkę znalazłem od @HotAngel2K17, ale nic więcej poza tym że muszę przedstawić coś więcej, więc jest to dosyć taka mniej ważna wskazówka, ale zawsze jakaś. Cytat Co do tematu to powiem krótko - jeżeli pisaniem czegokolwiek zajmuje się normalna, myśląca osoba to nie ma co mówić o obciążaniu serwera. Ja w tym wątku chciałem przedstawić porównanie, którego nawet nie przeczytałeś, ale mniejsza o to. Cytat Problem pojawia się gdy taka osoba to zwykły idiota bez wyobraźni i pojęcia o tym co robi. A czy czytałeś punkty, które są napisane? Jest wyraźnie napisane Cytat Kto może napisać taki skrypt/plugin? Skrypt Skrypt może napisać każda osoba, która zna podstawy języka Angielskiego. Wykrywanie w skrypcie błędów jest proste jeżeli znamy te podstawy w innym przypadku, taka osoba nie napisze zoptymalizowanego skryptu. Plugin Plugin może napisać każda osoba, która zna Angielski bardzo dobrze, oraz zna podstawy Javy Wykrywanie w Pluginie błędów mamy od razu kiedy go piszemy. Raczej wątpię żeby osoba, która nie zna podstaw Javy, pisała pluginy. Cytat O obu przypadkach nie ważane czy plugin czy skrypt zostanie on albo napisany dobrze, albo fatalnie. W tym wątku jest porównanie co jest bardziej wydajniejsze i raczej nikt nie chciałby żeby lagował jego serwer, więc jeżeli Skrypt jest dobrze napisany i nie ma zbędnych linijek to owszem serwer nie będzie lagował, ale jeżeli będą niepotrzebne linijki to wiadomo co będzie. Z pluginem to samo, lecz raczej wątpię żeby ktoś plugin próbował "zaśmiecić", ale są takie przypadki nie powiem że nie. Cytat Dobry fotograf zrobi zdjęcie nawet zdechłą wiewiórką. Tu się zgodzę, ale wydajność się liczy. Cytat Tak jak powyżej kolega napisał - jeżeli już coś takiego robisz to przedstaw statystyki z przeprowadzanych testów, bo póki co to mamy tylko twoją tezę iż "skrypty są złe i lagują". Testy musiałbym przeprowadzić na bardziej rozbudowanych skryptach i pluginach, lecz faktycznie takowych statystyk nawet nie ma, więc postaram się zrobić. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejszpat 378 Opublikowano 29 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2019 13 godzin temu, CountingDogs napisał: mniej wydajniejszy @Kurotsuwa by cie za to zatłukł . 11 godzin temu, CountingDogs napisał: Wszystko opisane w tym cytacie: No własnie niezbyt, bo wydajność zależy od jakości kodu. Skrypt zły wydajnościowo będzie gorszy od pluginu napisanego optymalnie, ale plugin zły wydajnościowo będzie gorszy od skryptu napisanego perfekcyjnie. 12 godzin temu, CountingDogs napisał: Czy ty próbujesz mi wmówić że ja udaje że jestem specjalistą? Specjalistą nie jesteś, to zostało ci tylko udawanie . W dniu 24.07.2019 o 22:36, CountingDogs napisał: Skrypt może napisać każda osoba, która zna podstawy języka Angielskiego. No i ponownie @Kurotsuwa... . Wątpię, żeby Kowalski z ulicy napisał skrypt bez żadnej wiedzy. Chociaż już kilku takich było, dla przykładu https://skript.pl/temat/33072-restart-skrypt-na-restart-na-twój-serwer/ . 12 godzin temu, CountingDogs napisał: Raczej wątpię żeby osoba, która nie zna podstaw Javy, pisała pluginy. A ja to co? 12 godzin temu, CountingDogs napisał: bardziej wydajniejsze Chyba nie muszę nic pisać... 12 godzin temu, CountingDogs napisał: nikt nie chciałby żeby lagował jego serwer Na 1.14 to i serwer na Vanilli potrafi lagować . Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Centurion 220 Opublikowano 29 lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2019 17 godzin temu, CountingDogs napisał: Znalazł się ten co wie najwięcej, zamiast pomóc, czy też cokolwiek doradzić, to tylko hate'ować potrafi. Może i wiesz więcej, ale nie kompromituj się, skoro jest porównanie takie, a nie inne znaczy że nie jestem specjalistą, tylko zwykłym użytkownikiem, który chce się czegoś nowego dowiedzieć i uczyć. Pluginy są bardziej zoptymalizowane niż skrypty, ale jeżeli się dobrze je wykorzysta to serwer będzie bez lagów, ale przyznajmy, taki najpopularniejszy Hypixel raczej wątpię żeby choć przez godzinę ustał na samych skryptach. Może potem to będę komentował. Nie zawsze skrypty wyrzucają, lagują serwer. To po co kupiłeś taki plugin? Nie mogłeś użyć innego? Swoją drogą skoro był tak drogi to ciekawe kto go pisał... Ten profesjonalny programista to pewnie jakiś śmieszek. Więc nie wiem po co ten przykład, bo według mnie próbujesz teraz powiedzieć że nie warto kupować płatnych pluginów. Jakbyś choć trochę pomyślał to NIE jest on głupi, chciałem zrobić porównanie Skryptu i Pluginu, którego nawet pewnie nie przeczytałeś. A sam jakoś nie sprawdzałeś swojego pluginu od "profesjonalisty", a teraz wychodzisz że to nie jest sprawdzone w praktyce, ale skoro przy tym jesteśmy to ok, szybkie przybliżenie, ciężej jest napisać plugin, ale jest on wydajniejszy, łatwiej jest napisać skrypt i jest on mniej wydajniejszy i to chciałem pokazać, więc skoro nie rozumiesz tego że ja nie przybliżam i nie wymieniam wszystkich minusów i plusów, tylko są przedstawione ogólne, czyli wydajność, co potrzeba i jak napisać/co jest wymagane. Powtórzę to ponownie, skoro zamiast pomóc/coś doradzić mi, ale krytykować po całości to potraficie, chociaż wskazówki dajcie jakieś, które mogę wykorzystać do późniejszych prezentacji. Ten programista miał serwer gdzie grało po 100 osób a niestety popełnił mały błąd, który przy większej ilości graczy wydał się ;/ Dodatkowo jak mogłem przetestować plugin? Nie jestem żadnym programistą ani "specjalistą" który mógłby to sprawdzić w kodzie a przy 5-10 osobach jako testerów wszystko dobrze śmigało hmm? Nie napisałem też nic o tym, że wymieniasz wszystkie minusy i plusy, ale jeśli porównujesz coś może przedstaw tego statystyki a nie posługujesz się niewiadomymi... Ktoś dla beki wrzuci twój skrypt na kick (który "przeczytałem") a resztę będzie miał w pluginie i to jakoś wpłynie na wydajność serwera? Nie krytykuję Cię za to, że napisałeś jakiś nowy post i udajesz najlepszą osobę na tym forum pod plg itp. ale tak jak @LuckyPotato daję poradę, że są różne przypadki a taki hypixel ma gdzieś Ciebie i twój post... Piszesz na Polskim forum a w Polsce są setki przypadków mega fajnego zastosowania skrypta na dużych i małych serwerach zarówno na 1.8 jak i też na 1.12 itp. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/34094-skript-vs-plugin/#findComment-219927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi