Skocz do zawartości

Podsumowanie drugiego roku rządów Libtera (01.07.2017-01.07.2018)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś jeszcze nie czytał to zapraszam do zapoznania się z podsumowaniem pierwszego roku :>

Ale za nami już przecież drugi rok, więc pora przejść do jego podsumowania!

• Lipiec: @Norbi zostaje administratorem i szybko zaczyna modernizować forum realizując propozycje oraz wdrażając liczne zmiany i poprawki.
  • Sierpień: Współpraca ze spigot.pl została rozpoczęta, ale ostatecznie więcej pożytku przyniosła @Kuba6850, który uciekł z wygenerowaną aktywnością na mcadmins niż skriptowi :P Pojawiły się reakcje, a @Norbi nadal rozwijał forum.
  • Wrzesień-Styczeń: praktycznie brak większych zmian, forum działa tak jak działało, ale zaczyna się...
  • Rewolucja lutowa! Zostaje wprowadzona działająca do dziś funkcja lidera administracji, którym początkowo zostaje @Jqmey jednak zmiany nie są zbyt dynamiczne, a kontakty z ekipą kiepskie więc rozpoczyna się...
  • Rewolucja marcowa! @Jqmey zostaje obalony, a władzę przejmuje @Ewald, jednak forum dalej pozostaje w marazmie. W międzyczasie powstają zalążki forumowego prawa oraz kilka pluginów mojego autorstwa.
  • Kwiecień-Maj: nadal brak większych zmian. Na szczęście już niedługo wakacje dzięki czemu ekipa ma więcej czasu, a dodatkowo zaczynam czynnie angażować się w rozwój forum. Nadchodzi czerwiec i faktem staje się...

Wielka Modernizacja Forum
Zaplanowana już w lutym, jednak bez takiego lidera jak @Reedzev_ oraz reszty administracji, a także mojego czynnego zaangażowania nie było szans na jej wdrożenie. W drugiej połowie czerwca zaszło prawdopodobnie więcej zmian niż we wszystkich poprzednich miesiącach omówionych w tym podsumowaniu, a to dopiero początek :ancap:

Omówię pokrótce ostatnie zmiany:

• 15.06.2018: Nowe reakcje, ważne poprawki kilku pluginów.
  • 16.06.2018: Przeniesienie sporej części plików forum na Amazon S3 - fundament dla umożliwienia użytkownikom dodawania załączników.
  • 17.06.2018: Znaczne przyspieszenie i ulepszenie wyszukiwarki na forum za pomocą ElasticSearch.
  • 20.06.2018: Nowy Skriptobot napisany w Kotlinie <3
  • 23.06.2018: Naprawienie logowania na code.skript.pl.
  • 24.06.2018: Znacząca aktualizacja tłumaczeń, liczba nieprzetłumaczonych fraz spadła kilkukrotnie.
  • 25.06.2018: Dodanie systemu klubów czyli forów zarządzanych przez użytkowników.
  • 29.06.2018: Dodanie osadzania linków do code.skript.pl oraz automatycznego zawijania sygnatur.
  • 30.06.2018: Reorganizacja działów na forum.
  • W międzyczasie zaszło też sporo pomniejszych zmian, których niestety nikt nie raczył wpisać na listę - nieładnie @PoweredDragon i @xVendrome :P

Jak już wspomniałem to dopiero początek modernizacji, mam nadzieję że przez te wakacje forum przejdzie największe od dwóch lat zmiany w tym m. in.:

• Monetyzacja! Reklamy pozwoliły już zredukować "dług" forum względem mojego portfela z czterocyfrowej do trzycyfrowej kwoty, jednak nowe pluginy, a nawet utrzymywanie załączników kosztuje więc im więcej pieniążków dla forum tym lepiej :> Szczegółów na razie nie zdradzę, ale na pewno nie będzie to dodanie kolejnych irytujących reklam, a jeśli plan bardzo się powiedzie być może w ogóle z nich zrezygnuję.
  • Nowy szczegółowy regulamin oraz zastępujący go prosty poradnik dla nowych użytkowników.
  • Spójne rozporządzenie o moderacji oraz podjęcie różnych rozwiązań, aby zapobiegać przed łamaniem zasad przez użytkowników zamiast ich karać (przykład: utworzenie działu Skript -> Skrypty -> Nauka).
  • Przemyślenie udostępnienia systemu załączników, który pozwala błyskawicznie wkleić obrazek na forum niczym na imgurze.
  • Rozwinięcie funkcjonalności edytora oraz naprawa błędów, aby przy kopiowaniu nie zostawał jasny/ciemny styl.
  • Dalszy rozwój code.skript.pl, pora wreszcie wydać jakąś większą aktualizację jak v2.1 :ancap:

I to by było na tyle. Tym razem nie zamieszczam nudnych statystyk, jednak policzyłem że w tym roku pojawiło się o 12% postów więcej względem poprzedniego, a dodatkowo większość postów na forum pojawiła się właśnie za mojej kadencji. Przy okazji stałem się także najdłużej panującym właścicielem, a skript.pl z forum o skryptach stał się tak naprawdę jedynym czynnie rozwijanym bastionem społeczności Minecrafta w Polsce (konkurujemy tylko z craftportalem i mpcforum). Oby następny rok okazał się jak najlepszy i obfitował w zmiany!

https://skript.pl/temat/28036-podsumowanie-drugiego-roku-rz%C4%85d%C3%B3w-libtera-01072017-01072018/

W dniu 3.07.2018 o 17:22, boleknowak napisał:

XD

No taka prawda Bolke. Można nie darzyć @Reedzev_a sympatią, ale ciężko zaprzeczyć że jest dobrym liderem - dobrze dogaduje się z ekipą, wykonuje swoje obowiązki, a dodatkowo znacznie rozwija forum tworząc pluginy i aplikacje.

Spoiler

Naj­pierw cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z ciebie. Później z tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz. :wallkappa:

https://skript.pl/temat/28036-podsumowanie-drugiego-roku-rz%C4%85d%C3%B3w-libtera-01072017-01072018/#findComment-185719

Czasem przegladam forum, musze przyznac, Redzio jest chyba najlepszym liderem ze wszystkich ktorzy byli. Forum sie rozwija, oby tak dalej :D

https://skript.pl/temat/28036-podsumowanie-drugiego-roku-rz%C4%85d%C3%B3w-libtera-01072017-01072018/#findComment-185721

Gratuluję sukcesów, zdecydowanie jest to efekt profesjonalnego podejścia do forum.
Liczę też na to, że jeszcze przez długi czas będę mógł pomagać w rozwijaniu serwisu :>

https://skript.pl/temat/28036-podsumowanie-drugiego-roku-rz%C4%85d%C3%B3w-libtera-01072017-01072018/#findComment-186130

W dniu 3.07.2018 o 15:43, Libter napisał:

Reklamy pozwoliły już zredukować "dług" forum względem mojego portfela z czterocyfrowej do trzycyfrowej kwoty,

Pewnie połowa użytkowników tego nie wyczytała :lulkappa:

Edytowane przez Rejszpat
https://skript.pl/temat/28036-podsumowanie-drugiego-roku-rz%C4%85d%C3%B3w-libtera-01072017-01072018/#findComment-186359

• Libter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...