Skocz do zawartości
  • 0

Co o tym myślicie?

Zeref
 Udostępnij

Projekt "Serwer ponad inne"  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakim trybie najprzyjemniej się by Wam grało?

• Survival
    • SkyBlock
    • CaveBlock
    • Prison
    • GvsG
      0
    • Coś nowego, autorskiego i niespotykanego (100% command blocks)
  2. 2. Jak rozpatrujecie pomysł z powstaniem serwera mającego na celu utworzenie nowej, innej ścieżki niż GvsG na serwerach Polskich?

• Pozytywnie
    • Negatywnie
    • Brak odpowiedzi, zobaczmy wpierw rozwój lub upadek serwera
  3. 3. Ile by wam slotów dla graczy pasowało? Posiadamy na tyle silną maszynę że na dzień dzisiejszy może to być co najmniej 150 graczy, a maszynę można zawsze wzmocnić.

Ankieta została zamknięta

Pytanie

Witam wszystkich czytających ten post. Po właściwie latach grania wraz z moimi przyjaciółmi stwierdzam iż w Polsce zaczyna brakować przyjaznych nam serwerów. Nie zauważyliście tego jeszcze? Serwery od ponad 4 lat właściwie zgapiają pomysły jeden od drugiego. Dodatkowo większość serwerów stworzonych przez naszych pobratymców to żałosne podróbki trybu hardcore. Serwer gdzie ludzie tak bardzo narzekali na poziom trudności że po wielu modyfikacjach wyszło nam:

- Bitwy Gildia vs Gildia
- Brak bana za śmierć (ewentualna kara wynosi 1-12h zamiast tych 100h blokady do logowania)

- Drop tak masakrycznie zwiększony że itemy na "gildie" zdobywa się już pierwszego dnia grając samemu

- Olbrzymia populacja "cheaterów" na tym trybie gry

- Nowa edycja w bardzo krótkim czasie (na starym dobrym trybie hardcore edycja trwała około 3-4 miesięcy zamiast 2 tygodni)

Czy tego właśnie chcieliśmy? Dlaczego zawsze narzekamy jak to nam ciężko chwytając po nielegalne programy łamiące dobrego ducha rozgrywki. Nazywam się Krzysztof i mam 16 lat. Wróciłem niedawno do kraju i dopiero od niedawna mam jakiekolwiek możliwości aby spróbować to zmienić. Od właściwie premiery minecrafta gram w niego, odkąd się pojawiły command blocki zacząłem ich się uczyć i powszechnie wykorzystywać. Aktualnie niemal nie mogę znaleźć takiej rzeczy żeby nie dało się jej wykreować przy pomocy komend. Wraz z czwórką znajomych chcemy postawić własny, publiczny serwer minecraft. Chcę aby na tym serwerze pojawiło się coś innego, coś nowego niż tylko ślepo powtarzany schemat od przeszło 4 lat istnienia tej gry. Pomimo tego że stworzyłem na komend blokach wiele świetnych minigier i mógłbym je zmodyfikować aby działało wiele aren multiplayer jednocześnie prawdopodobnie wybierzemy jeden wielki, globalny dla serwera tryb gry. Może to być survival, skyblock lub jego bliźniak caveblock. Naszym jednak pomysłem jest aby na np. takim survivalu wprowadzać wszelkie zmiany tylko na komend blokach. Dopuszczonych zostałoby zaledwie 2-3 pluginów niezbędnych do zachowania uprawnień i terenu. Z pomocą komend możemy kreować np. nowe moby, biomy czy itemy. Takim itemom można dodać na wiele rodzajów custom crafting, a moby mogłyby dawać custom loot. Przy stworzeniu i wymuszeniu texture pack można by jeszcze specjalnie udekorować każdy z przedmiotów. Można by dodawać frakcje i klasy - właściwie opcji pojawia się tak wiele iż limitem zostaje nasza wyobraźnia i moc obliczeniowa serwera która jak na sam niepewny jeszcze początek jest ogromna.

Kieruje dzisiaj to Was pytanie - Czy nasz pomysł ma szanse zaiskrzyć? Czy wspomożecie nas swoją obecnością u początków istnienia naszego serwera? Czy też odejdziecie i dacie mu umrzeć powolną śmiercią z braku funduszy.

Poszukuję opinii i pomocy w niektórych kwestiach. Chciałbym się dowiedzieć jak wam się pomysł z tworzeniem nowych unikalnych elementów na komendach podoba. Na jakim trybie gry Wy byście najlepiej się czuli grając.
Aktualnie poszukujemy osoby która mogłaby ponieść tą wiadomość dalej, rozreklamowałaby nasz projekt, naszą wizje utworzenia serwera wychodzącego przed szereg tych szarych polskich serwerów.
(Kontakt via PW, w późniejszym okresie Discord którego jeszcze podam.)

PARAMETRY NASZEGO SERWERA:

Ram - 12GB
Dysk - 25GB (SSD)
Procesor - 2 x 3.5GHz

Lokalizacja w Polsce (Warszawa) - Pozwoli to zachować niski ping dla naszych graczy

CO DO WSPOMNIANEJ WYŻEJ "REKLAMY":

Reklama jak wiadomo ma na celu pokazać dany temat z jak najlepszej strony. Nie oszukujmy się ale serwer który dopiero powstaje jest nieznany co oznacza iż bez reklamy przyjdzie do niego maksymalnie 5 osób i na tym koniec. Nie chce się narzucać i wysyłać zaproszeń ani wiadomości jacy my to nie jesteśmy wszędzie gdzie się da gdyż uważam to za żałosne (Przykładów Polskich serwerów GvsG nie brakuje).

Niestety nie jesteśmy w stanie na dzień dzisiejszy zapłacić [$] takiej osobie. Jedyne co możemy zaoferować to niczym nie limitowaną rangę VIP na serwerze oraz Moderator na serwerze discord. Mogę jednak obiecać iż każda osoba która się tego podejmie spotka się z naszej strony z miłą atmosferą. Niestety, wszelkie [$] jakie przeznaczyliśmy na ten projekt poszło na zakup maszyny i budowę autorskich budowli.

Każda uwaga z Waszej strony będzie przez nas rozpatrywana.

Zapewne ujrzycie elementy których my nie ujrzeliśmy robiąc ślepo ten błąd.

Edytowane przez Zeref
Drobne problemy ze stroną

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
W dniu 18.07.2018 o 22:00, Libter napisał:

Chciałem zagłosować w ankiecie dopóki nie zobaczyłem tego "Coś nowego, autorskiego i niespotykanego (100% command blocks)". To jakiś żart? :v

Nie, to nie jest żart. Niemal wszystkie tryby na hypixelu czy innych zagranicznych serwerach wpierw były wytworzone na command blocks. Dopiero po sprawdzeniu stabilności gry, dodaniu paru nowych elementów i zminimalizowaniu szansy na oszukiwanie/bugowanie podczas gry płacono aby ktoś stworzył podobny jak nie identyczny mechanizm jako plugin. W formie plugina serwer się nieco mniej męczy z zużyciem ramu. Tak samo kilka świetnych trybów jak np.

- Super Craft Brothers / Smash Heroes

- SkyWars

- CaveBlock

- PvP (z klasami posiadającymi unikalne EQ i zdolności przy kombinacji klawiszy/kliknięć myszki)

- TNT Games

- Warlords
- UHC (Ultimate Hardcore Champions)

Na komendach jest zdecydowanie większa wygoda, mamy w razie problemów dokładne logi oraz nie musimy resetować serwera/mapy aby zobaczyć zmiany tak jak ma to miejsce w przypadku większości pluginów i wszystkich modów.

• 0
W dniu 18.07.2018 o 22:00, Libter napisał:

Chciałem zagłosować w ankiecie dopóki nie zobaczyłem tego "Coś nowego, autorskiego i niespotykanego (100% command blocks)". To jakiś żart? :v

bo te kloce do komend to podobno bardzo kompaktowe są :ancom: 

W dniu 18.07.2018 o 22:11, TakieTamXD napisał:

JA chetnie bym zobaczyl DOBRY FREEBUILD.

nie ma takiego czegoś jak dobry freebuild :nokappa:, bo na każdym jest drop

W dniu 21.07.2018 o 13:58, Zeref napisał:

wpierw były wytworzone na command blocks

nie wmówisz mi tego, bo dobrze wiem, że tak nie było :lulkappa:

i zminimalizowaniu szansy na oszukiwanie/bugowanie

nie przekonasz mnie do tego, że kloce do komend są stabilne, a tym bardziej stabilniejsze od pluginów @Libtera w Kotlinie :nokappa: libter potwierdzi

płacono aby ktoś stworzył podobny jak nie identyczny mechanizm jako plugin

pewnie zapłacili żeby libter napisał w kotlinie :kappa: 

Edytowane przez Rejszpat

• 0
W dniu 21.07.2018 o 15:10, HotAngel2K17 napisał:

Najlepiej only premium, z wejściówkami... A co do serwera? Jakiś porządny hc na starą wersję.

Szanuje za porządny hardcore. Zawsze fajnie się grało z paczką znajomych na trybie który nie był prosty. Ten tryb cechował się utrudnionymi warunkami przeżycia, banem za śmierć od 3 do 14 dni oraz oczywiście frakcjami lub jak kto woli gildiami. Sam tryb dla mnie bomba. Problem natomiast jest taki że na dzień dzisiejszy ludzie od takiego świeżo powstałego serwera niemal od razy by się odwrócili gdyż nie są przyzwyczajeni do takich wymagań. To nie jest EasyHC (kopa kopii) gdzie w 3-4 godziny masz samemu uzbierane wszystkie potrzebne surowce i jeszcze za śmierć tracisz tak niewiele że właściwie nic. Dodatkowy temat - wersja gry. Owszem na wersji starszej fajnie się walczyło jednak jeśli faktycznie taki tryb miały wygrać to raczej byłaby to wersja 1.9 w górę z powodu swojego nowego systemu walki. Według mnie ten system walki jest świetny gdyż pozwala na nowe taktyki zamiast ciągłego mordobicia oraz blokuje na miejscu 90% oszustw gdyż te programy do oszukiwania zwyczajnie nie został do tego dostosowane. Dzięki temu "cheaterów" z miejsca jest mniej i taka ewentualna moderacja miałaby prościej. Bo co do statystyk takich jak wartość HP, redukcji obrażeń zapewnianych przez pancerz, moc enchantu i inne elementy biorące udział w potyczce można zmodyfikować globalnie wedle własnych potrzeb. Niestety, jak wyżej wspomniałem ludzie w pierwszych dniach zostali by mocno przesiani przez wir zgonów. Dodatkowo nawet gdyby zebrali się sami ogarnięci gracze to zawsze pozostaje problem "reklamy". Aktualnie gdy będziemy startować musimy założyć że kompletnie nikt nas nie zna i nie mamy zagwarantowane nawet 5 aktywnych osób. A taki tryb potrzebowałby z miejsca co najmniej 80 częstych graczy bo inaczej kaplica - serwer byłby martwą pustynią bez śladu po dłoniach graczy.

• 0
10 minut temu, Rejszpat napisał:

bo te kloce do komend to podobno bardzo kompaktowe są :ancom: 

nie ma takiego czegoś jak dobry freebuild :nokappa:, bo na każdym jest drop

nie wmówisz mi tego, bo dobrze wiem, że tak nie było :lulkappa:

nie przekonasz mnie do tego, że kloce do komend są stabilne, a tym bardziej stabilniejsze od pluginów @Libtera w Kotlinie :nokappa: libter potwierdzi

pewnie zapłacili żeby libter napisał w kotlinie :kappa: 

Otóż wiele z tych trybów jak na przykład UHC czy super craft bros pierwotnie zostało stworzone przez osoby bez wielkich planów. Najczęściej były to gry stworzone do rywalizowania między znajomymi (tak na przykład powstały pierwsze wersje UHC wtedy dla około 20~30 graczy). Dopiero później te gry przechodziły na serwery których właścicielem był ich twórca lub osoba która się danym trybem zainteresowała i poprowadziła dalej.

A co do stabilności, to nie wiem co widziałeś. Większość projektów jakie widzimy miewa problemy gdyż są robione sztywno dla jednej mapy i jednego gracza. Około 80% projektów jakie zobaczymy w internecie działa pięknie gdy jesteśmy sami, jednak gdy prześlemy to na multiplayer to zaczynają się dziać różne rzeczy. To jakaś część mechanizmu nie działa, to statystyki się dublują... Nie zostało to stworzone pod to. Poza tym czyje prace sprawdzałeś? Jeżeli patrzałeś na funkcje "one command block" lub inne to nie dziwi mnie że w to nie wierzysz. Takie maszyny może i są szybkie i kolorowe ale bardzo często są niedopracowane lub związane z konkretnym elementem którego jak zabraknie to cała maszyna zaczyna się sypać.

W każdym razie gdyby miał to być np. SkyBlock to zdecydowana większość polegała by na pluginach gdyż no niestety. Command Blocks mają 2 wielkie bóle - pierwszym jest brak możliwości stworzenia własnej komendy pod /

(niby jest scoreboard "trigger" jednak jest on niewygodny i wymagałby nauczenia graczy innych komend niż te co znają z innych serwerów). Drugim bólem jest miejsce, to są elementy występujące w świecie, są teraz w nowszych wersjach te funkcje gdzie to wpisuje się komendy pomiędzy pliki świata naszej rozgrywki i potem z poziomu gracza tylko jedną komendą puszcza się dany schemat w nieskończonej pętli.

Edytowane przez Zeref
Dopisek

• 0

Zakończono głosowanie, wybrano jako ewentualny tryb, tryb hardcore na starszej wesji mc poniżej 1.8. Jednak potrzebujemy zapewnienia że gracze chcą na nim grać. Aktualnie 4 osoby napisały że chciałyby zagrać, przydałoby się zapewnienie tak 15~20 osób aby mieć pewność. Bo reklama serwera może się okazać nie dość przyciągająca uwagę a na start potrzeba przynajmniej 50 graczy.

Zamieszczam tutaj link do innego postu nieco bardziej związanego z samym serwerem.

Edytowane przez Zeref

• 0

Dobra, olewamy to. Patrząc po dzisiejszym polskim community wyszłoby z tego wielkie bagno. Zostajemy ze znajomymi przy swoim pseudo-prywatnym serwerze epic survival + command blocks. Mamy tam custom terrain na survivalu z wieloma przedmiotami na komendach. Mają one różną mechanikę, własny custom crafting i część ma własne, specjalne tekstury. Dla osób ewentualnie chętnych zostawiam możliwość zdobycia wejściówki.

ZAKUP WEJŚCIÓWKI:
Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
IP SERWERA:
gameon.msvr.pl

PS: Serwer jest pod wersje 1.12.2, no premium i premium. 24/7 - wszyscy grający siedzą również na discordzie.

• 0
28 minut temu, Zeref napisał:

Dobra, olewamy to. Patrząc po dzisiejszym polskim community wyszłoby z tego wielkie bagno. Zostajemy ze znajomymi przy swoim pseudo-prywatnym serwerze epic survival + command blocks. Mamy tam custom terrain na survivalu z wieloma przedmiotami na komendach. Mają one różną mechanikę, własny custom crafting i część ma własne, specjalne tekstury. Dla osób ewentualnie chętnych zostawiam możliwość zdobycia wejściówki.

ZAKUP WEJŚCIÓWKI:
Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
IP SERWERA:
gameon.msvr.pl

PS: Serwer jest pod wersje 1.12.2, no premium i premium. 24/7 - wszyscy grający siedzą również na discordzie.

W sklepie napisane "Pamiętaj aby być zalogowanym na serwerze podczas zakupu."

Fajnie że moge kupić wejściówkę i tak by mnie kupił :nokappa: 

• 0
47 minut temu, Rejszpat napisał:

W sklepie napisane "Pamiętaj aby być zalogowanym na serwerze podczas zakupu."

Fajnie że moge kupić wejściówkę i tak by mnie kupił :nokappa: 

Gdy jej nie posiadasz możesz jedynie wejść na serwer i pooglądać wszystko na trybie obserwatora.

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...