Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ixidi 717 Opublikowano 3 grudnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 Witajcie Na internecie, jest wiele poradników o tym, jak rozpocząć swoją przygodę z pisaniem wtyczek do Minecrafta. Jednak zdecydowana większość pokazuje, jak robić to z pomocą IDE o nazwie Eclipse. Dzisiaj, pokażę jak robić to z pomocą innego programu, mianowicie IntelliJ. Zaczynajmy! Minecraft pierwotnie został napisany w języku programowania, który nazywa się Java. Silnik serwera tej gry, również napisany jest w tym języku i to właśnie Javy będziemy używali do tworzenia pluginów. Przed rozpoczęciem, należy jednak zapoznać się z podstawami tego języka, naprawdę, będzie Ci o wiele łatwiej Oto kilka kursów w języku polskim: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Po zapoznaniu się z kursami i napisaniu kilku podstawowych programów, przejdźmy do części właściwej. 1) Instalacja JRE oraz JDK.Przed rozpoczęciem tworzenia czegokolwiek w Javie, musimy ją zainstalować. JRE (Java Runtime Environmen) to środowisko, które pozwala uruchamiać programy napisane w Javie. Pobieramy je tutaj: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! JDK (Java Development Kit) jest to pakiet, niezbędny do programowania w tym języku. Pobieramy je tutaj: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Po pobraniu, po prostu je instalujemy. Instalacja jest bardzo intuicyjna. Sprawdźmy teraz, czy wszystko zrobiliśmy dobrze. Uruchamiamy wiersz poleceń. (Win + R, a następnie wpisujemy cmd i klikamy Enter) W oknie, które się ukaże wpisujemy java. Jeśli dobrze zainstalowaliśmy JRE, powinniśmy ujrzeć coś takiego: Spoiler Sprawdźmy teraz JDK. Wpisujemy javac. Widzimy coś takiego: Spoiler Co teraz? Musimy dodać ścieżkę folderu \bin\ dla JDK do zmiennej środowiskowej Path. Jak to zrobić? Na początek, musimy skopiować ścieżkę folderu \bin\. Wchodzimy w Mój Komputer > Dysk C; > Program Files > Java > jdknumer_wersji > bin i kopiujemy ścieżkę: Spoiler Teraz klikamy PPM na Mój Komputer > Właściwości > Zaawansowane Ustawienia Systemu > Zaawansowane > Zmienne Środowiskowe. Teraz musimy znaleźć zmienną Path. Następnie zaznaczamy ją i klikamy Edytuj.( Uwaga! Przed jakąkolwiek zmianą radzę zapisać aktualną ścieżkę! )Teraz, na końcu dopisujemy ; i wklejamy skopiowaną ścieżkę i klikamy Ok > Ok. Tutaj mały schemat: Spoiler Teraz ponownie uruchamiamy wiersz poleceń i wpisujemy javac. Jeśli zobaczymy coś takiego, to zakończyliśmy instalacje JRE i JDK. Spoiler 2) Instalacja i uruchomienie IntelliJ.Intellij pobieramy ze strony Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!. (Wybieramy wersje Community) Następnie instalujemy pobrany program, tutaj również instalacja jest bardzo intuicyjna. Po instalacji, przyszła pora na pierwsze uruchomienie. Uruchamiamy nasze IDE.W pierwszym okienku zaznaczamy Do not import settings i klikamy OK. Następnie według własnego upodobania, wybieramy UI, ciemne lub jasne. Ja wybiorę ciemne. Teraz wystarczy kliknąć Next i Start using IntelliJ IDEA. Ukaże nam się takie okno: Spoiler Brawo! Przejdźmy do następnej części. 3) Tworzenie projektu. Klikamy Create New Project. W następnym okienku wybieramy Java. Teraz musimy wskazać programowi SDK. Klikamy New i podajemy ścieżkę do katalogu z JDK. (C:\Program Files\Java\jdknumer_wersji\) Klikamy dwa razy Next. Teraz wpisujemy nazwę naszego projektu i podajemy ścieżkę, gdzie zostanie zapisany. Ja swój projekt nazwę Poradnik. Klikamy Finish. Ujrzymy takie oto okno. Spoiler Po lewej stronie znajduje się source tree. To właśnie tu będziemy tworzyć wszystkie pliki. Teraz musimy dodać bibliotekę, będzie nią spigot. Pobieramy go stąd: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Wybieramy wersję, pod którą będziemy pisali. Ja wybiorę 1.13.2. Teraz musimy dodać to do naszego projektu. Klikamy File > Project Structure i z menu po lewej stronie wybieramy Libraries. Następnie klikamy na zielony +, wybieramy Java, podajemy ścieżkę do naszej biblioteki i klikamy OK. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, będzie wyglądać to tak: Spoiler Klikamy OK, następnie Apply i OK. Świetnie! Możemy teraz zacząć pisać 4) Pierwsza komenda.Na początek stwórzmy package. Jest to tak jakby połka, na której coś trzymamy - klasy. Każda ma unikalną nazwę. Stwórzmy go. Klikamy PPM na src, New > Package. Package nazywamy małymi literami w następujący sposób. Przypuśćmy, że posiadasz domenę example.com. Twój package będzie nazywał się com.example.poradnik. Jeśli nie posiadasz lub nie chcesz nazywać packagów domeną, nazwij go po prostu me.twojnick.poradnik. Ja posiadam domenę ixidi.pl, więc package nazwę pl.ixidi.poradnik. Wpisujemy nazwę swojego package i kliknij OK. Jak widzisz, w twoim source tree pojawił się nowy package Stwórzmy teraz klasę. Klikamy PPM na nasz package New > Class. Klasy z kolei nazywamy Wielką literą. Istnieją dwie szkoły nazywania głównych klas. Main NazwapluginuPlugin, w moim przypadku PoradnikPlugin Ja nazwę moją główną klasę, PoradnikPlugin. Wpisujemy nazwę, klikamy i OK. Wszystko powinno wyglądać tak: Spoiler Rozszerzmy teraz naszą klasę główną, o klasę JavaPlugin. W tym celu public class PoradnikPlugin zmieniamy na public class PoradnikPlugin extends JavaPlugin Ale zaraz, czemu słowo JavaPlugin świeci się na czerwono? Znaczy to, że musimy zaimportować klasę JavaPlugin. W tym celu przechodzimy kursorem na czerwone słowo, klikamy LPM, a następnie używamy skrótu ALT + Enter i wybieramy Import class. Tak właśnie importuje się klasy. Skrót ten przydaje się też w wielu innych rzeczach, warto go zapamiętać Dodajmy teraz dwie metody (tak w Javie nazywamy funkcje), dziedziczone z klasy JavaPlugin - onEnable i onDisable. Jak sama nazwa mówi, wykonują kolejno podczas włączenia i wyłączenia pluginu. Zacznijmy pisać onEn i tutaj widzimy jedną z wielu zalet Intellij. Podpowiada nam o jaką metodę może nam chodzić. Wybierzmy public void onEnable() {...} i kliknijmy Enter. Tak samo zróbmy z onDisable. Teraz zróbmy coś wewnątrz metod. Wyślijmy np. wiadomości do konsoli. Służy do tego np. metoda info() klasy Logger. Wywołujemy ją w następujący sposób. this.getLogger().info("Wiadomosc"); Nasz kod powinien wyglądać tak: package twojpackage; import org.bukkit.plugin.java.JavaPlugin; public class PoradnikPlugin extends JavaPlugin { @Override public void onEnable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wlaczeniu."); } @Override public void onDisable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wylaczeniu."); } } Ale po co nam plugin, który tylko wysyła wiadomość do konsoli? Dodamy teraz komendę. Przejdźmy kursorem pod metodę onDisable, i zacznijmy pisać onCom. Jak widać, tutaj również nasze IDE pomaga. Metoda o którą nam chodzi to onCommand. Wybierzmy ją. Nasz kod wygląda tak: package twojpackage; import org.bukkit.command.Command; import org.bukkit.command.CommandSender; import org.bukkit.plugin.java.JavaPlugin; public class PoradnikPlugin extends JavaPlugin { @Override public void onEnable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wlaczeniu."); } @Override public void onDisable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wylaczeniu."); } @Override public boolean onCommand(CommandSender sender, Command command, String label, String[] args) { return true; } } Tutaj widzimy, że po słowie public, zamiast void, występuje boolean. Znaczy to, że metoda musi zwracać wartość boolean. (Przybiera ona dwie wartości true lub false) Słowo, które zatrzymuje dalszą część metody to return. Jeśli metoda coś zwraca, po słowie return musi pojawić się zwracana wartość. Metoda onCommand zostanie wywołana gdy ktoś (nie ważne czy gracz, czy konsola) użyje komendy. Powiedzmy, że chcemy sprawdzić, czy wysyłający jest graczem czy konsolą i wysłać odpowiedni komunikat. Najpierw sprawdźmy, czy komenda, którą wpisał gracz, to właśnie ta o którą nam chodzi. Użyjmy do tego metody equalsIgnoreCase() klasy String. Porównuje ona dwa Stringi, bez względu na wielkość liter. Jako parametr, podajemy ciąg znaków (String), z którym chcemy porównać wartość. Nazwijmy więc naszą komendę sprawdz. Nazwę wpisanej komendy uzyskujemy przez command.getName() a więc kod który sprawdzi, czy wpisana komenda to sprawdz będzie wyglądał następujaca if (command.getName().equalsIgnoreCase("sprawdz")) { } Wiemy już że komenda się zgadza, sprawdźmy teraz czy wysyłający jest graczem. Służy do tego słówko instanceof. Aby więc sprawdzić czy wysyłający jest graczem używamy kodu: if (sender instanceof Player) { } Słówko Player świeci się na czerwono. Co musimy zrobić? Zaimportować, tak samo jak robiliśmy to z JavaPlugin. Wiemy już, że komenda się zgadza, a wysyłający jest graczem. Wyślijmy teraz wiadomość informującą. Do wysłania wiadomości służy metoda sendMessage(). Aby wysłać więc wiadomość użyjemy kodu: sender.sendMessage("Jestes graczem!"); Brawo! Chcemy jednak, że jeśli wysyłający jest konsolą, to wyśle się inna wiadomość. Zastosujemy tutaj else. Kod po else wykonuje się, jeśli warunek w if nie jest spełniony. Kod na wysłanie wiadomości do konsoli, wygląda tak samo. Musimy zmienić tylko treść. Nasz kod powinien wyglądać teraz tak: package twojpackage; import org.bukkit.command.Command; import org.bukkit.command.CommandSender; import org.bukkit.entity.Player; import org.bukkit.plugin.java.JavaPlugin; public class PoradnikPlugin extends JavaPlugin { @Override public void onEnable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wlaczeniu."); } @Override public void onDisable() { this.getLogger().info("Wiadomosc przy wylaczeniu."); } @Override public boolean onCommand(CommandSender sender, Command command, String label, String[] args) { if (command.getName().equalsIgnoreCase("sprawdz")) { if (sender instanceof Player) { sender.sendMessage("Jestes graczem!"); } else { sender.sendMessage("Jestes konsola!"); } } return true; } } Świetnie! Właśnie skończyliśmy pisać kod. Teraz stwórzmy plik plugin.yml. Zawiera on informacje potrzebne serwerowi przy ładowaniu pluginu. Kliknijmy PPM na nasz projekt (nie na src!) New > File i nazwijmy go plugin.yml. Klikamy OK. Plik plugin.yml musi zawierać trzy podstawowe informacje: Nazwę pluginu name Wersje pluginu version Ścieżkę do klasy main main Oprócz wymaganych informacji, może również zawierać informacje dodatkowe. Więcej o tym pliku tutaj: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Tak więc mój plugin.yml powinien wyglądać tak: name: PoradnikPlugin version: 1.0 main: pl.ixidi.poradnik.PoradnikPlugin Z racji, iż stworzyliśmy komendę, musimy pokazać serwerowni przy ładowaniu pluginu, że takowa istnieje. Dodajemy więc następującą frazę: commands: sprawdz: description: "Plugin pokazujacy czy jestes graczem" aliases: [spr, spraw] permission: sprawdz.sprawdz permission-message: "Nie masz uprawnien!" Wymagana jest tylko część do słowa sprawdz. Dodałem tu jednak często używane elementy. Oznaczają one: description - Opis naszej komendy. aliases - Aliasy komendy, możemy ją wywołać przez wpisanie sprawdz, spr lub spraw. permission - Uprawnienie wymagane do użycia komendy. permission-message - Wiadomość, wysyłana jeśli nie posiada się uprawnienia. Nasz plugin.yml, source tree oraz PoradnikPlugin.java powinny wyglądać tak: Spoiler 5) Kompilacja Możemy teraz przejść do czegoś, co wiele osób uważa w Intellij za trudne - kompilacji. Najprościej mówiąc jest to zamiana kodu źródłowego, na kod maszynowy. Aby to zrobić, klikamy File > Project Structure. Z menu po lewej stronie wybieramy Artifacts. Następnie klikamy na zielony +, JAR > From modules with dependencies. Wybieramy nasz projekt i klikamy OK. Teraz wybierzmy ścieżkę, gdzie zostanie zapisany nasz skompilowany plugin. Po niżej widzimy dwa okienka: W pierwszym od lewej, widzimy co będzie zawierał nasz skompilowany plik jar. W drugim znajdują się elementy, które możemy dodać. Na początek usuńmy z naszego jara bibliotekę spigota, jest on naszym serwerem, nie potrzebujemy go skompilowanego w projekcie. Klikamy na niego PPM > - Remove.Teraz musimy dodać do projektu nasz plik plugin.yml. Klikamy na zielony + > File i wybieramy nasz plik plugin.yml. Powinno wyglądać to tak: Następnie klikamy Apply i OK. Stworzyliśmy artefakt, teraz pozostaje tylko skompilować. Klikamy Build > Build Artifacts wybieramy nasz projekt i klikamy Build. Teraz musimy chwileczkę poczekać. Kiedy kompilacja dobiegnie końca, w lewym dolnym rogu zobaczymy taki oto napis: Spoiler Brawo! Teraz wystarczy tylko wrzucić nasz skompilowany plik do katalogu plugins naszego serwera i sprawdzić działanie Spoiler To by było na tyle, powodzenia kerpson, PanNiedzwiadek, Anuk i 14 innych 13 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevsers 46 Opublikowano 3 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 Ale genialny poradnik, aż zachciało mi się uczyć tej Javy. Bajo Skript! MrPatryk07, PanNiedzwiadek i Ixidi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrejzolekPRO 598 Opublikowano 3 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 (edytowane) Początkującym się przyda. Może poradnik do mavena? Edytowane 3 grudnia 2017 przez KrejzolekPRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warchamer12 20 Opublikowano 3 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 uuuu nice Ixidi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixidi 717 Opublikowano 3 grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 5 minut temu, KrejzolekPRO napisał: Początkującym się przyda. Może poradnik do mavena? Ponoć IntelliJ jest trudne, co dopiero maven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrejzolekPRO 598 Opublikowano 3 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 Teraz, Ixidi napisał: Ponoć IntelliJ jest trudne, co dopiero maven Nie wiem czy trudne, nie korzystam z IntelliJ - używam Eclipse'a jestem już przyzwyczajony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wariat33 6 Opublikowano 3 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 Ixdi a beda dalsze poradniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixidi 717 Opublikowano 3 grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2017 13 minut temu, Wariat33 napisał: Ixdi a beda dalsze poradniki? Jest wiele poradników dotycząsych tworzenia pluginów. Ja tylko chciałem przybliżyć Intellij Katarzynka33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maybeee 1 Opublikowano 4 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2017 Minecraft pierwotnie został napisany w języku programowania, który nazywa się Java. Silnik serwera tej gry, również napisany jest w tym języku i to właśnie Javy będziemy używali to tworzenia pluginów. Tutaj zaznaczyłem błąd popraw go, a tak to wszystko ok. Ixidi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixidi 717 Opublikowano 4 grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2017 10 godzin temu, Maybeee napisał: Minecraft pierwotnie został napisany w języku programowania, który nazywa się Java. Silnik serwera tej gry, również napisany jest w tym języku i to właśnie Javy będziemy używali to tworzenia pluginów. Tutaj zaznaczyłem błąd popraw go, a tak to wszystko ok. Poprawione, dzięki Maybeee 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wariat33 6 Opublikowano 4 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2017 22 godziny temu, Ixidi napisał: Jest wiele poradników dotycząsych tworzenia pluginów. Ja tylko chciałem przybliżyć Intellij Większość dobrych poradników jest do eclipsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixidi 717 Opublikowano 4 grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2017 (edytowane) @Wariat33Jeśli umiesz budować, importować itp. to wszystko inne jest identyczne Edytowane 4 grudnia 2017 przez Ixidi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieaktywny Opublikowano 6 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2017 (edytowane) dzieki od teraz moje pluginy bedą lepsze bo wczesniej uczylem sie z poradników kamilkime ale lagowaly czekam na więcej Edytowane 7 grudnia 2017 przez Nieaktywny Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vylence Opublikowano 9 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 grudnia 2017 neat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savorski 176 Opublikowano 22 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 grudnia 2017 (edytowane) Dnia 3.12.2017 o 16:14, Ixidi napisał: this.getLogger().info("Wiadomosc przy wlaczeniu."); Generalnie - przy getLoggerze nie potrzebne jest "this". Samo getLogger().info("Wiadomosc przy wlaczeniu."); wystarczyłoby . Ale właściwie - to tylko czepianie się szczegółów. Bardzo dobrze napisany poradnik, takich jak twój jest mało - czekam na więcej. Może jakiś poradnik dla innych z obsługą mavena? Przydaje się, i to bardzo Edytowane 22 grudnia 2017 przez Savorski Ixidi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejszpat 378 Opublikowano 28 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2017 (edytowane) Dnia 3.12.2017 o 16:14, Ixidi napisał: W tym celu przechodzimy kursorem na czerwone słowo, klikamy LPM, a następnie używamy skrótu ALT + Enter i wybieramy Import class. A powiem Ci że mam problem bo mogę tylko: Create class 'JavaPlugin' Create Test > Create subclass > Edytowane 28 grudnia 2017 przez Rejszpat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixidi 717 Opublikowano 28 grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2017 W dniu 28.12.2017 o 20:09, Rejszpat napisał: A powiem Ci że mam problem bo mogę tylko: Create class 'JavaPlugin' Create Test > Create subclass Wygląda na to, że nie dołączyłeś biblioteki spigota. Rejszpat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejszpat 378 Opublikowano 28 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2017 Użyłem tego: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! EDIT: Sorry, jednak działa ;D Nie wiem co zrobiłem ale jednak mi nie zaimportowało Spigota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P4vl0vskyyy 0 Opublikowano 17 października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 października 2019 nie mogę pobrać JDK a to pierwsze pobralem bez problemu. Muszę się logować. Co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xMuffionex 105 Opublikowano 14 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2020 moge jakoś pobrać JDK bez podawania danych przy rejestracji konta? dane mam na mysli m.in. adres itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi