Skocz do zawartości
  • 0

Po co sa taby i spacje w programowaniu?

IgorM2008
 Udostępnij

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przede wszystkim powinieneś poczytać jakieś poradniki/filmy o pisaniu skryptów, tam ogarniesz ocb, ale tak ode mnie.

W skrypcie ? Prosto, dam ci przykład

on place:
	cancel event
every 1 second:
	loop all players:
		send "hej" to loop-player

Co jest zauważalne ?

Dajemy spacje lub tab (nie można ich mieszać, albo używamy 4 spacje albo 1 tab w całym skrypcie) po każdym ":" (jak nie wiesz kiedy się daje : to już lipa ci powiem, na necie byś musiał poczytać poradniki)

• 0
3 godziny temu, kerpson napisał:

Przede wszystkim powinieneś poczytać jakieś poradniki/filmy o pisaniu skryptów, tam ogarniesz ocb, ale tak ode mnie.

W skrypcie ? Prosto, dam ci przykład

on place:
	cancel event
every 1 second:
	loop all players:
		send "hej" to loop-player

Co jest zauważalne ?

Dajemy spacje lub tab (nie można ich mieszać, albo używamy 4 spacje albo 1 tab w całym skrypcie) po każdym ":" (jak nie wiesz kiedy się daje : to już lipa ci powiem, na necie byś musiał poczytać poradniki)

wiem i ogladalem wiele poradnikow tylko ze mam problem z wiedza ile trzeba tych tabow postawic cos tam ogarniam ale przy bardziej skomplikowanym skrypcie sie pogubie

• 0
40 minut temu, IgorM2008 napisał:

wiem i ogladalem wiele poradnikow tylko ze mam problem z wiedza ile trzeba tych tabow postawic cos tam ogarniam ale przy bardziej skomplikowanym skrypcie sie pogubie

on place:
	if player has permission "fsdf":
		cancel event

za każdym razem dajesz jednego taba więcej

• 0
every second: // Co sekundę stanie się to co jest pod tym i ma 1xTAB
	loop all players: // Co sekundę wszyscy gracze zostaną zloopowani
		if loop-player has permission "permisja": // Co sekundę stanie się to co jest pod tym i ma 1xTAB, jeżeli gracz posiada permisję 'permisja'
			send "Masz permisje" to loop-player // Stanie się co sekundę, jeżeli gracz posiada permisję 'permisja'
		send "xD" to loop-player // Stanię się co sekundę, bez wpływu na to czy gracz posiada permisje
	send "Sekunda" to console // Stanię się co sekundę, ale poza loopem. Nie możesz więc już użyć 'loop-player'

Mam nadzieję że to ci pomoże xD.

• 0
  • spacje i taby (czyli wcięcia) stosuje się w kodzie po to żeby był on czytelniejszy
  • używając wcięć plugin (oraz my) wie jaki kod podlega pod jaką 'sekcję'
  • jedno wcięcie stosujemy tak jak już wyżej napisali - po warunkach, wydarzeniach, opcjach, pętlach itp.
  • wszystkie wcięcia w kodzie muszą być jednakowe (z reguły przyjmuje się, że jedno wcięcie to jeden tab lub cztery spacje, ale równie dobrze może to być dowolna ich ilość, np. 1 spacja lub 13 spacji)