Skocz do zawartości
  • 0

Optymalizacja serwera

f5a

Pytanie

Siema

1) Jak zoptymalizować serwer? Podczas bitw PvP, gracze odczuwają naprawdę sporę lagi mimo tego że nie są to duże bitwy, 3 na 2, 4 na 4. Zrobiłem już wydajniejsze configi tzn. paper.yml, spigot.yml etc. Podobno jednak nic to nie dało. Tak samo podczas tych bitw jest problem ze zjedzeniem złotego jabłka. RAM serwera to 4 GB, hostowany jest na titanaxe.

2) Słyszałem ze żeby przyspieszyć działanie ogranicza się ilość skryptów. Więc czy to prawda? Jeśli tak to czy w miare możliwości mogę połączyć dużo mało zaawansowanych skryptów (typu na jedna komende broadcaster itd) w jeden? Czy to ma sens?

3) Słyszałem też że bungeecord ma dobrą optymalizację, może opłaca się zmniejszyć RAM tego serwera do nie wiem, 3 GB i połączyć go w bungeecorda?

Z góry dziękuje!

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

po 1 zmień hosta na cos lepszego, moze byc pukawka
po 2 jezeli nie masz duzego ludu to nie jest ci potrzebny bungeecord
po 3 wyślij timingi to sprawdze twoje configi i powiem ci co masz zmienic
po 4 wez wiecej ramu na serwer (czyli wsm to zmien hosta)
po 5 tak, skrypty obciążają serwer jeżeli masz tam 100 jakis loopów co jeden tick czy cos

• 0
2 godziny temu, f5a napisał:

hostowany jest na titanaxe

Więc nic dziwnego, że są lagi. Ten hosting jest scamem, nadaje się jedynie na chwilowe serwery testowe. Przejdź na: do 20 graczy minehost (2-4gb), do 40 graczy pukawka (8gb), do 60 graczy minehost (vps, 8gb), powyżej ovh, dedyk, game-1, 32gb.

2 godziny temu, f5a napisał:

Słyszałem też że bungeecord ma dobrą optymalizację

Źle słyszałeś, bungeecord jest najbardziej zasobożernym silnikiem proxy z okropną optymalizacją i wieloma lukami bezpieczeństwa. Jeśli już chcesz mieć jakiś serwer proxy, skorzystaj z Velocity.

• 0
Teraz, Helios1993 napisał:

Więc nic dziwnego, że są lagi. Ten hosting jest scamem, nadaje się jedynie na chwilowe serwery testowe.

A to ciekawe, bo mój serwer - hostowany na titanaxie - wytrzymuje 40 graczy bez lagów (stałe 20 TPS, bez większego obciążenia procesora) + 1GB ramu
To, że ktoś nie potrafi zoptymalizować serwera nie znaczy, że hosting jest gównem

• 0
6 minut temu, nwse napisał:

A to ciekawe, bo mój serwer - hostowany na titanaxie - wytrzymuje 40 graczy bez lagów (stałe 20 TPS, bez większego obciążenia procesora) + 1GB ramu

Jest to możliwe jedynie jeśli korzystasz z prehistorycznej wersji i masz zamknięty świat. Przy takich warunkach pukawka utrzymałaby z 300-500 graczy. Na internecie jest wiele dowodów na scam titanaxa, np. dają ci o wiele mniej ramu niż piszą, zweryfikujesz to wpisując komendę /gc od essentialsa, gdzie max memory to maksymalny ram, z którego twój serwer może korzystać, lecz inne serwery też mogą to robić, a allocated memory to twój ram na wyłączność, który podczas obciążenia maszyny (zazwyczaj wieczorami) spada do 256mb. Na procesorze też scamują, w jednym miejscu piszą, że korzystają z 4-rdzeniowego procesora, w innym, że do każdego serwera dają 8 rdzeni takiego procesora (stawiają każdy pojedynczy serwer na dwóch procesorach?) a w jeszcze innym, że bardzo mały procent jednego rdzenia procesora zależy od zakupionej pamięci ram.

• 0

Dorzucam:

timinigi @Studziak

https://timings.aikar.co/?id=bd2d420399904b35968d02eaddaf8740 

Liste pluginów @CoFFeIN04

https://imgur.com/a/jhnCheS

Lista skryptów

https://imgur.com/MDa7axC

Jeśli chodzi o skrypty to gdzieś gdzie faktycznie pojawia się większy loop to antylogout oraz schowek. Jeśli chodzi o silnik jest to paperspigot na 1.12.2 z viaversion do 1.16. Hosting mam do 2 kwietnia więc narazie chce to spożytkować najlepiej jak mogę. Wracając do skryptów staram się jak najwięcej jak mogę przerzucić na pluginy bo podobno podwyższa to wydajność.

• 0
3 minuty temu, f5a napisał:

Liste pluginów

Te ExploitFixer itp. to w ogóle potrzebne Ci są na paperspigocie? Nie lepiej przejść na najnowszą wersję 1.16.5 i skorzystać z normalnie działającego silnika np. Purpur? 

2 minuty temu, f5a napisał:

Lista skryptów

ewidentnie za dużo, na timingsach skript jest 1 

• 0

@CoFFeIN04 A czy na tym purprze idzie zrobić żeby dało się dołączać z 1.12.2? wtedy też tym pluginem VIA? Czy nie wywali mi na łeb niektórych pluginów? Co do tych fixerow antijigsawów itd. Nie wiem czy to potrzebne miałem z półtora roku temu na serwerze i podobno pomocne ale nie wiem jak to teraz wygląda?

• 0

Najnowsza wersja silnika = łatanie dziur w samym silniku bez zbędnych pluginów. 

dołączać z 1.12.2

możesz ustawić tak że nawet z 1.8 wbiją albo z 1.4.7 :)

https://www.spigotmc.org/resources/protocolsupport.7201/

• 0
33 minuty temu, f5a napisał:

1. timingcost: 206 - Hosting nie wyrabia. Powyżej 150 oznacza, że procesor jest bardzo słaby lub mocno przeciążony, a ty masz ponad 200.
2. Nie potrzebujesz nocheatplusa, ponieważ posiadasz już matrixa.
3. Przejdź na najnowszą wersję (1.16.5) z silnikiem Purpur.
4. Wywal te wszystkie anticrashery, antiexploity - więcej w nich wirusów niż bezpieczeństwa. Paper i jego forki o wiele skuteczniej radzą sobie z naprawą tego typu błędów.
5. Wywal permissionsexa, używało się go 5 lat temu, teraz jest gównem w porównaniu z nowymi pluginami (np. luckperms). Pozwala dowolnej osobie wyłączyć/zlagować twój serwer.
6. Plugin 'Lores' nie jest ci potrzebny, ponieważ dodaje to essentialsx (/iname, /ilore).
7. Pl3xmotd jest już stary, został stworzony przez ogarniającą i miłą osobę, to fakt, lecz niestety nie miał od dawna aktualizacji. Możesz skorzystać z pistonmotd.
8. Mclistpl - stworzony przez osobę znaną z niszczenia i ddosowania serwerów, najpewniej zawirusowany.
9. Zaktualizuj protocolliba.
10. Pluginmanager - psuje pluginy i powoduje wycieki pamięci, nigdy, ale to nigdy nie przeładowuj pluginów gdy serwer jest uruchomiony, zawsze rób restart gdy coś zmieniasz (wyjątkiem są configi, gdzie używasz /<plugin> reload żeby taki przeładować).
11. Randomtp możesz wywalić, ponieważ posiadasz essentialsx.
12. To co dodaje noplugins możesz osiągnąć luckpermsem, a dla ułatwienia graczom życia możesz użyć commandwhitelist.

44 minuty temu, f5a napisał:

Lista skryptów

https://imgur.com/MDa7axC

Na spokojnie możesz wywalić:
antylogout_smajt - Skorzystaj z combatlogx.
bc-smajt - Jeśli chodzi o broadcast, jest to w essentialsx.
border_smajt - Minecraft ma komendę /worldborder, a purpur skutecznie uniemożliwia wyjście poza niego.
clearlag_smajt - Jak ty chcesz lagującym skryptem zmniejszyć lagi? Pozbądź się go.
helpop_smajt - Ma to essentialsx.
pomoc_smajt - Ma to essentialsx.
rtpnowe - Ma to essentialsx.
servermotd_smajt - Użyj pistonmotd.
spawn_smajt - Ma to essentialsx, a także odpowiednio skonfigurowany worldguard.
vanish_smajt - Ma to essentialsx.
zabezpieczenie_smajt - A to czym jest?

• 0

są to propozycje bota co do optymalizacji, nie musisz sie wszystkiego trzymać

Outdated
You are using Paper-1618 (1.12.2). Update to 1.16.5.

Paper
Purpur has more optimizations. Consider using Purpur.

Aikar's Flags

PermissionsEx
PermissionsEx is an outdated permission plugin. Consider replacing it with LuckPerms.

ExploitFixer
You probably don't need ExploitFixer as Paper already fixes all dupe and crash bugs.

entity-activation-range.water
Decrease this in spigot.yml. Recommended: 12.

max-entity-collisions
Decrease this in spigot.yml. Recommended: 2.

mob-spawner-tick-rate
Increase this in paper.yml. Recommended: 2.

game-mechanics.disable-chest-cat-detection
Enable this in paper.yml

grass-spread-tick-rate
Increase this in paper.yml. Recommended: 4.

hopper.disable-move-event
Enable this in paper.yml

non-player-arrow-despawn-rate
Set a value in paper.yml. Recommended: 60

armor-stands-do-collision-entity-lookups
Disable this in paper.yml.

armor-stands-tick
Disable this in paper.yml.

• 0

@Helios1993

"clearlag" to skrypt który clearuje itemy i daje nam o tym powiadomienie, "zabezpieczenie" tworzy tak jakby liste dostępnych komend dla gracza a wszystkie inne blokuje. Co od "pomoc" to mam tam wszystkie skustomizowane wiadomości typu ./discord itd itp tylko zapomniałem zmienić nazwy. 

Jeśli chodzi o randomtp w essentials, nie mogę o tym znaleźć żadnej informacji ;( Być może nie umiem szukać ale prosiłbym o pomoc w znalezieniu jak to zrobić

• 0
4 minuty temu, f5a napisał:

"clearlag" to skrypt który clearuje itemy i daje nam o tym powiadomienie

Pluginy tego typu są znane z obciążania serwera, taki skrypt będzie go jeszcze bardziej obciążał. Wszystkie pluginy "optymalizujące" typu czyszczenie itemów z ziemi czy stackowanie mobów to scam, bardziej lagują serwer niż pomagają.

5 minut temu, f5a napisał:

"zabezpieczenie" tworzy tak jakby liste dostępnych komend dla gracza a wszystkie inne blokuje

Więc możesz skorzystać z commandwhitelist zamiast tego skryptu.

6 minut temu, f5a napisał:

Co od "pomoc" to mam tam wszystkie skustomizowane wiadomości typu ./discord itd itp tylko zapomniałem zmienić nazwy. 

Możesz przekopiować wszystko z tego skryptu do essentialsa.

6 minut temu, f5a napisał:

Jeśli chodzi o randomtp w essentials, nie mogę o tym znaleźć żadnej informacji ;( Być może nie umiem szukać ale prosiłbym o pomoc w znalezieniu jak to zrobić

Domyślnie jest to komenda /tpr, możesz ją zmienić na bardziej znane /rtp w pliku commands.yml. Skonfigurujesz komendą /settpr.

• 0

Wow, nie wiedzialem że essentials ma aż takie możliwości. Z tym przekopiowaniem skryptu pomoc, przekopiować je do folderu commands?Co jeśli nawet takiego nie mam? Kolejne pytanko jaki plugin w takim razie do czyszczenia itemów i powiadomienia o tym?

• 0
1 minutę temu, f5a napisał:

Z tym przekopiowaniem skryptu pomoc, przekopiować je do folderu commands?

Wpisz /customtext, wygeneruje ci się w folderze essentialsa plik custom.txt, tam masz wszystko opisane + przykłady.

Kolejne pytanko jaki plugin w takim razie do czyszczenia itemów i powiadomienia o tym?

Żaden, usuwanie leżących przedmiotów z ziemi laguje bardziej niż one same. Jeśli chcesz w jakiś sposób zmniejszyć obciążenie serwera przez te przedmioty (które w prawie każdym przypadku jest bliskie zera), możesz zwiększyć merge-radius w spigot.yml oraz skonfigurować alt-item-despawn-rate w paper.yml.

• 0
W dniu 24.03.2021 o 12:33, f5a napisał:

Siema

1) Jak zoptymalizować serwer? Podczas bitw PvP, gracze odczuwają naprawdę sporę lagi mimo tego że nie są to duże bitwy, 3 na 2, 4 na 4. Zrobiłem już wydajniejsze configi tzn. paper.yml, spigot.yml etc. Podobno jednak nic to nie dało. Tak samo podczas tych bitw jest problem ze zjedzeniem złotego jabłka. RAM serwera to 4 GB, hostowany jest na titanaxe.

2) Słyszałem ze żeby przyspieszyć działanie ogranicza się ilość skryptów. Więc czy to prawda? Jeśli tak to czy w miare możliwości mogę połączyć dużo mało zaawansowanych skryptów (typu na jedna komende broadcaster itd) w jeden? Czy to ma sens?

3) Słyszałem też że bungeecord ma dobrą optymalizację, może opłaca się zmniejszyć RAM tego serwera do nie wiem, 3 GB i połączyć go w bungeecorda?

Z góry dziękuje!

Umiesz czytać po angielsku, tak? Wymień wszystkie rzeczowniki Tutaj masz bardzo ciekawy link: https://github.com/YouHaveTrouble/minecraft-optimization