Skocz do zawartości
  • 0

Który silnik jest lepszy?

V4T3
 Udostępnij

Który silnik jest lepszy? (1.16.4+)  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który silnik jest lepszy? (1.16.4+)

• Paper.
      17
    • Tuinity.
      9
    • Purpur.
      17

Pytanie

Cześć.

Ostatnimi czasy korzystałem z silnika jakim jest Paper na wersji 1.16.4 no i nie narzekałem.

Zacząłem czytać, że ponoć lepszym od niego jest Tuinity (tak, wiem, że to fork Paper'a).

A teraz dowiedziałem się jeszcze o jednym silniku, który jest połączeniem tych dwóch: Purpur.

Stworzyłem więc ankietę. Który silnik według Was jest lepszy, bardziej zoptymalizowany?

Może znacie też jakiś inny silnik, lepszy niż te trzy?

Z góry dzięki za wszystkie głosy, możecie też argumentować (to co wybierzecie) w komentarzach (jeśli chcecie).

Edytowane przez V4T3

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tych dwóch oczywiście bardziej wydajny jest silnik Tuinity. Szczerze nie ma sensu tworzyć forku, jeżeli fork ma być gorszy od poprzednika.

A dlaczego jest lepszy? Tuinity oferuje jeszcze więcej opcji w pliku konfiguracyjnym (tuinity.yml) niż PaperSpigot (Paper). Co prawda przy małych ilościach graczy nie zauważysz wielkiej różnicy, ale im więcej graczy będzie na serwerze, tym większa będzie różnica w wydajności obu silników. Wynika to z faktu, że Tuinity zostało specjalnie stworzone pod serwery z dużymi ilościami graczy.

Jakie znam jeszcze? Jest Purpur będący forkiem Tuinity, który wprowadza jeszcze więcej opcji w pliku purpur.yml.

Obok Tuinity jest jeszcze jeden fork PaperSpigot, mianowicie TacoSpigot. Nie słyszałem o nim wiele, nie mam wyrobionego zdania na jego temat.

Jest również Cheetah, fork Spigota. Słyszałem jedynie, że jest dobry pod serwery z minigirami.

Kiedyś yooniks zrobił fork TacoSpigota, czyli AtomSpigot. Tutaj niewiele wiem na ten temat, znajdziesz na McMarket'cie.

Edytowane przez Kormic

• 0
2 minuty temu, Kormic napisał:

Z tych dwóch oczywiście bardziej wydajny jest silnik Tuinity. Szczerze nie ma sensu tworzyć forku, jeżeli fork ma być gorszy od poprzednika.

A dlaczego jest lepszy? Tuinity oferuje jeszcze więcej opcji w pliku konfiguracyjnym (tuinity.yml) niż PaperSpigot (Paper). Co prawda przy małych ilościach graczy nie zauważysz wielkiej różnicy, ale im więcej graczy będzie na serwerze, tym większa będzie różnica w wydajności obu silników. Wynika to z faktu, że Tuinity zostało specjalnie stworzone pod serwery z dużymi ilościami graczy.

Jakie znam jeszcze? Jest Purpur będący forkiem Tuinity, który wprowadza jeszcze więcej opcji w pliku purpur.yml.

Obok Tuinity jest jeszcze jeden fork PaperSpigot, mianowicie TacoSpigot. Nie słyszałem o nim wiele, nie mam wyrobionego zdania na jego temat.

Jest również Cheetah, fork Spigota. Słyszałem jedynie, że jest dobry pod serwery z minigirami.

Kiedyś yooniks zrobił fork TacoSpigota, czyli AtomSpigot. Tutaj niewiele wiem na ten temat, znajdziesz na McMarket'cie.

Co do Purpur'a, miałeś okazję testować?

Edytowane przez V4T3

• 0
Teraz, V4T3 napisał:

Dopisałem kolejny silnik, Purpur. Fork podanych w temacie silników. Miałeś okazję testować?

Nie, nie miałem, ale słyszałem o nim głównie dobre opinie. Myślę, że tutaj Helios mógłby się wypowiedzieć na ten temat, gdyż zdaje się, że sam jest właścicielem serwera postawionego na Purpurze.

• 0

Nie mam wielkiego doświadczenia, ale sam ostatnio pisałem o priorytetach i demonizowaniu skryptów. No i w ruch poszła optymalizacja silników. Jeżeli na serwerze jest wiele światów i są one nieograniczone, to coś to wszystko co robi gracz musi liczyć! Ja, pomimo, że chyba jestem jedynym, który napisał skrypt do instalacji serwera na VPS, sam go nie posiadam (ponoć różnica ogromna) 🤦‍♂️ Ale jak to mawiają "Szewc w dziurawych..."

PS Na polskiej stronie spigota masz wiele fajnych i aktualnych poradników. Nie wiem czy mogę wklejać tutaj linki?

Edytowane przez luk4sMC

• 0

Póki co Tuinity wygrywa pojedynek, na drugim miejscu kwalifikuje się Paper, ale różnica jest praktycznie znikoma.

Chciałbym jednak abyście napisali (jeśli możecie) dlaczego akurat ten silnik wybieracie.

Edytowane przez V4T3

• 0
3 godziny temu, kerpson napisał:

Proste, że mSpigot wygrywa. Płatny ale sztos, używam i jestem mega zadowolony.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Widzę, że to na wersje 1.8.9 więc generalnie niezbyt.

Chyba żeby użyć tego plugin'u do wchodzenia z nowszej wersji gry na starszy serwer, ale czy to jest w ogóle optymalne?

• 0
15 godzin temu, V4T3 napisał:

Widzę, że to na wersje 1.8.9 więc generalnie niezbyt.

Chyba żeby użyć tego plugin'u do wchodzenia z nowszej wersji gry na starszy serwer, ale czy to jest w ogóle optymalne?

nie doczytałem nazwy tematu "1.16.4+", sorka za fail

• 0
22 godziny temu, kerpson napisał:

Proste, że mSpigot wygrywa. Płatny ale sztos, używam i jestem mega zadowolony.

A mógłbym kilka argumentów dlaczego twoim zdaniem jest najlepszy? Szczerze sam jestem ciekaw, bo nie słyszałem zbyt wiele o tym silniku. Może dowiem się czegoś nowego.

• 0
24 minuty temu, Kormic napisał:

A mógłbym kilka argumentów dlaczego twoim zdaniem jest najlepszy? Szczerze sam jestem ciekaw, bo nie słyszałem zbyt wiele o tym silniku. Może dowiem się czegoś nowego.

W pierwszej kolejności poprawił wydajność mojego serwera o 100%. Bez zmiany pluginów z TPS 19.80-90 wskoczyły na 20-20*. Ma sporo ciekawych opcji i jest bardzo wydajny.

Po 2. jest to fork tacospigota, który sam w sobie był bardzo dobry.

Sam w sobie optymalizuje serwer i delikatnie poprawia fps, można edytować knocka, optymalizuje tnt i wiele innych, proszę link: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

• 0

Większość silników z mc-market to scam w części albo w całości, wystarczy spojrzeć ile osób zostało za to zbanowanych. Z tych trzech najlepszy jest Purpur, fork tuinity dodający pełno przydatnych opcji, których z czasem jest coraz więcej, niektóre z nich zwiększają wydajność (np. zmniejszenie tickowania villagerów czy wyłączenie tickowania chunków w pobliżu afczących graczy). Purpur wrzuca aktualizacje z papera szybciej niż tuinity.

W dniu 19.01.2021 o 19:16, Kormic napisał:

Od yooniksa nie polecam niczego kupować, dostał bana na spigotmc za niszczenie i crashowanie serwerów, oraz na mc-market za scamowanie i sprzedaż kradzionego kodu. Kilka miesięcy temu przez kilka dni nasyłał na mój serwer discord pełno osób reklamujących serwery należące do niego oraz do jego kolegów.

• 0
3 godziny temu, eki napisał:

jeszcze jest mało rozpowszechniony silnik airplane fork papera niby 30% wydajniejszy. słyszałem że naprawde tak jest

Airplane od bardzo dawna jest porzucony, jego kontynuacją jest Pufferfish. Aktualnie najwydajniejszym silnikiem jest Pufferfish+ (dostępny tylko dla klientów hostingu autora), tuż za nim jest Petal (lecz trochę mniej stabilny), a z popularnych najlepiej radzi sobie Purpur (posiada poprawki z Pufferfisha i dodatkowe 5% z wywalenia timingów na rzecz dokładniejszego i wydajniejszego Sparka).