Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mGUI, wprowadzenie:

• pewnie zastanawiacie się moi drodzy dlaczego was tu zgromadziłem i czym jest ten skryptowy cud przedstawiony w tytule - otóż znajdujecie się właśnie w poście nowego i niesamowitego dodatku do formatowania GUI stworzonego całkowicie w Skript.

• mGUI to w zamyśle połączenie oraz rozszerzenie najlepszych funkcji z popularnych dodaktów SkQuery oraz TuSKe; skrypt ma być ich aktualizowaną, niezbugowaną i przyjemną w użyciu alternatywą. Cały system owego dodatku opiera się na zasadzie identyfikatorów (każde GUI ma swój unikatowy ciąg znaków ustalany przez użytkownika), które pozwalają w prosty sposób odnosić się i zarządzać dowolnym GUI w dowolnym miejscu.
  • Dzięki użyciu dodatku skript-reflect w skrypcie mogłem zrezygnować z funkcji na rzecz customowych efektów, warunków i innych (skromna dokumentacja znajduje się poniżej)

Instalacja, wymagania:

• skrypt pobieramy z linku poniżej, zapisujemy w pustym pliku w folderze /plugins/Skript/scripts (ważne jest to aby skrypt miał swój osobny plik; nie powinno się go edytować na własną rękę; nie powinno się zmieniać kolejności poszczególnych wydarzeń w skrypcie).

po wgraniu i załadowaniu skryptu na serwer będzie on gotowy do użycia
    mGUI aktualizuje się automatycznie w przypadku posiadania dodatku AxAutoUpdate (ważne jest by nie usuwać drugiej linijki z wersją skryptu)
  • zaznaczam iż skrypt pisany jest dla nowszych wersji minecrafta (tj. 1.14 i wyższych)
    testowane na: Paper 1.16.3; Skript 2.5.1; skript-reflect 2.1.0

• Wymagane pluginy:

Nowe efekty, wyrażenia, wydarzenia i warunki:

• Spoiler
    • Events (wydarzenia):
      • 

[on] [m[-]]gui click

wykonuje się w momencie gdy gracz klika na slot ustawiony przez ten skrypt, dostępne wartości do pobrania to:

• event-player - zwraca gracza który kliknął

• event-number - indeks klikniętego slota

• event-item - kliknięty przedmiot

• event-click type - rodzaj kliknięcia (np. lewy przycisk, prawy, lewy z shiftem itp.)

• Expressions (wyrażenia):

• 

[m[-]]gui of %player%
        %player%'s [m[-]]gui

zwraca id GUI, które aktualnie ma otwarte dany gracz

• Conditions (warunki):

• 

%integer% of [[m[-]]gui] %string% is unstealable

w zasadzie zbędna raczej rzecz - sprawdza czy kliknięcie w slota powinno zostać zablokowane  (czy można wyjąć przedmiot)

• 

%player% has [m[-]]gui

sprawdzamy czy gracz ma otwarte jakieś GUI ze skryptu

• Efects (efekty):

• 

(create|make) [a] new [m[-]]gui %strings% with %integer% row[s] named %string%
        (create|make) [a] new [m[-]]gui %strings% with %integer% row[s] and shape %strings% named %string%
        • tworzymy nowe GUI o zadanych ID, liczbie rzędów, nazwie
        • tworzymy nowe GUI o zadanych ID, kształcie, liczbie rzędów, nazwie
      • 

(format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item%
        (format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item% to be unstealable
        (format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item% to close
        (format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item% to open gui %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item% to run %commandsender% command %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui slot[s] %numbers% of %strings% (with|to) %item% to close and run %commandsender% command %string%

tworzymy sloty o zadanych indeksach w wybranych gui o podanych ID z uzyciem przedmiotu
        przypadki kolejno:

• przedmiot można wyciągać

• przedmiotu nie można wyciągać

• przedmiotu nie można wyciągać + po kliknieciu gui się zamknie

• przedmiotu nie można wyciągać + po kliknieciu gui się zamknie + otworzy się nowe gui o podanym ID

• przedmiotu nie można wyciągać + gracz lub konsola wykona podaną komendę

• przedmiotu nie można wyciągać + gracz lub konsola wykona podaną komendę + gui zostanie zamknięte

• 

(format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item%
        (format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item% to be unstealable
        (format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item% to close
        (format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item% to open gui %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item% to run %commandsender% command %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui shape[s] %strings% of %strings% (with|to) %item% to close and run %commandsender% command %string%

wypełniamy wybrane kształty w wybranych gui wybranymi przedmiotami
        przypadki kolejno:

• przedmiotu nie można wyciągać + po kliknieciu gui się zamknie + otworzy się nowe gui o podanym ID

• przedmiotu nie można wyciągać + gracz lub konsola wykona podaną komendę + gui zostanie zamknięte

• 

(format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item%
        (format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item% to be unstealable
        (format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item% to close
        (format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item% to open gui %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item% to run %commandsender% command %string%
        (format|make|set) [m[-]]gui next slot of %strings% (with|to) %item% to close and run %commandsender% command %string%

wstawiamy przedmiot do pierwszego wolnego slotu w gui o podanych ID
        przypadki kolejno:

• 

[[m[-]]gui] fill [empty slots of] %strings% with %item%
        [[m[-]]gui] fill all slots of %strings% with %item%

wypełniamy wszystkie lub wszystkie wolne sloty w gui o podanych ID

• 

close [m[-]]gui %string% [to %players%]

zamyka gui o danym ID wszystkim graczom, którzy mają go otwarte (lub tylko wybranym, którzy są podani w drugim argumencie)

• 

open [m[-]]gui %string% to %players%

otwiera gui o danym ID podanym graczom

• 

execute slot %integer% of [[m[-]]gui] %string% for %player%

efekt niepotrzebny użytkownikowi
        wykonuje wszystkie akcje jakie są przypisane do danego slotu w danym GUI (np. komendy, zamykanie gui, otwieranie gui)

Przykłady użycia:

• ze skryptu korzystamy identycznie jak z wymienionych wyżej dodatków, z tą różnicą, że nie możemy tu otworzyć ekwipunku graczowi - musimy najpierw go stworzyć (nadać ID, podać parametry i najlepiej też sformatować sloty) - dopiero po tych działaniach bezpiecznie otworzymy nowe GUI wybranym graczom, przykłady:
    GUI o ID pierwsze.gui z 3 rzędami i nazwą zawiera na slocie pierwszym przedmiot który wykonuje komendę /eco give player 100
    command /nasze-nowe-gui:
    	trigger:
    		create new mgui "pierwsze.gui" with 3 rows named "jakaś nazwa"

make mgui slot 1 of "pierwsze.gui" with stone named "&aDodaj sobie 100$" to run console command "eco give %player% 100"

open mgui "pierwsze.gui" to all players

w drugim przykładzie zróbmy funkcję, która wyśle wiadomość o rodzaju kliknięcia i wykonajmy ją po kliknięciu w GUI, które w całości wypełnione zostanie żółtymi szybami
    w tym celu będziemy nasłuchiwać customowego eventu 'mgui click'

function rodzajKliknięcia(prawy: boolean):
    	if {_prawy} is true:
    		broadcast "&6kliknięto prawym przyciskiem w slot"
    	else:
    		broadcast "&9kliknięto lewym przyciskiem w slot"

command /nasze-nowe-gui:
    	trigger:
    		create new mgui "pierwsze.gui" with 3 rows named "jakaś nazwa"
    		make mgui slot (integers from 0 to 26) of "pierwsze.gui" with yellow glass pane to be unstealable
    		open mgui "pierwsze.gui" to player

on mgui click:
    	if (mgui of player) is "pierwsze.gui":
    		if number is between  and 26:
    			if click type is left mouse button:
    				rodzajKliknięcia(false)
    			else if click type is right mouse button:
    				rodzajKliknięcia(true)
    				add 1 of apple named "kliknąłeś prawym" to inventory of player

• w kolejnym przykładzie stwórzmy bardzo prosty skrypt na kit:
    tworzymy komendę, która otworzy nam gui o ID kit-narzędzia i ustawiamy opóźnienie jej użycia na 10 minut
    podczas uruchamiania skrypty tworzymy nowe GUI z czterema rzędami, nazwą i kształtem
    wypełniamy kształt - literę z - szarym szkłem
    dodajemy przedmioty kitu do listy, a następnie zapętlamy ją i ustawiamy wynik pętli jako 'następny wolny' slot w gui
    na koniec wypełniamy wszystkie pozostałe sloty jasnym szarym szkłem
    command kit:
    	cooldown: 10 minutes
    	cooldown message: Tej komendy można używać raz na 10 minut
    	trigger:
    		open gui "kit-narzedzia" to player

on load:
    	set {_shape::*} to "z-z-z-z-z-z-z-z-z", "z--------z", "z--------z" and "z-z-z-z-z-z-z-z-z"
    	create new gui "kit-narzedzia" with 4 rows and shape {_shape::*} named "&3Odbierz swój kit"

set gui shape "z" of "kit-narzedzia" to gray glass pane to be unstealable

add wooden sword to {_items::*}
    	add golden axe of sharpness 5 to {_items::*}
    	add golden pickaxe of efficiency 5 to {_items::*}
    	add golden shovel to {_items::*}
    	add 8 of baked potato to {_items::*}
    	add 16 of apple to {_items::*}
    	add 2 of ender pearl to {_items::*}
    	add 32 of stone named "&bMagiczny kamień z kitu" with lore "&3a oto jego" and "&3opis" to {_items::*}

loop {_items::*}:
    		set gui next slot of "kit-narzedzia" to loop-value

fill "kit-narzedzia" with light gray glass pane

Changelog:

• Spoiler

v0.2.1:

• Błędy:
      • naprawiono błąd z efektem 'next slot' powodujący nakładanie się przedmiotów na siebie
    • Nowości:
      • składnia została delikatnie zmieniona, aby chociaż trochę uprzyjemnić pisanie

v0.2.0:

• Błędy:
      • naprawiono błąd związany z nową wersją Skripta wysypujący błędy do konsoli
      • ze względu na niewielkie zainteresowanie skryptem, postanowiłem czasowo zrezygnować z automatycznej aktualizacji (funkcja wróci w przyszłych aktualizacjach)
      • ze względu na błędy zmuszony byłem dodać opcję czyszczenia GUI po wyłączeniu skryptu (serwera) - opcja whitelisty została usunięta
      • ze względu na błędy w skript-reflect, od tej wersji podanie nazwy GUI jest wymagane
    • Nowości:
      • od teraz można tworzyć jednocześnie wiele identycznych GUI

create new mgui with id ("pierwsze.ID", "drugie.ID" and "trzecie.ID") with 1 row named ""

• można wstawiać przedmioty do wielu GUI jednocześnie

set mgui slot 10 of ("pierwsze.ID" and "drugie.ID") to carrot item

• dodano opcję wypełniania całego GUI dowolnym przedmiotem (przedmioty nie mają efektu po kliknięciu, ale nie można ich zabrać)

mgui fill all slots of "pierwsze.ID" with diamond

• dodano opcję wypełniania wszystkich wolnych slotów w GUI dowolnym przedmiotem( przedmioty nie mają efektu po kliknięciu, ale nie można ich zabrać)

mgui fill ("pierwsze.ID" and "drugie.ID") with diamond

• dodano opcję wstawiania przedmiotu do pierwszego wolnego slotu w GUI (identycznie jak w TuSKe)

set mgui next slot of "pierwsze.ID" to potato item

• dodano opcję tworzenia GUI przy użyciu symboli oddzielonych myślnikiem (identycznie jak w TuSKe)

set {_shape::*} to "z-z-z-z-z-z-z-z-z", "z-x-x-x-x-x-x-x-z" and "z-z-z-z-z-z-z-z-z"
        create mgui "pierwsze.ID" with 3 rows and shape {_shape::*} named "nazwa GUI"

• dodano opcję formatowania slotów w oparciu o uprzednio nadane symbole (identycznie jak w TuSKe)

set mgui shape "x" of "pierwsze.ID" with orange glass pane to be unstealable
        set mgui shape "z" of "pierwsze.ID" with gray glass pane to be unstealable

Pobieranie:

Miłego dnia :)

Edytowane przez PanMaruda
Aktualizacja do wersji 0.2.1
https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/

Cóż, jestem fanem formatowania GUI poprzez Skripta, a te wyrażenia wyglądają jak połączenie SkQuery i TuSKe. Nie jestem fanem tych dwóch dodatków, gdyż upychają niemalże całą funkcjonalność slotu do jednej linijki, co w mojej ocenie wpływa negatywnie na czytelność kodu.

Mimo wszystko projekt ciekawy, ponieważ jest w większości w Skript'cie, to więcej osób będzie mogło na własną rękę znajdywać źródła problemów i powiadamiać cię o nich (ewentualnie mogą nawet samodzielnie łatać błędy). Zresztą, sam to nazwałeś cholerstwem i ty najlepiej wiesz z czym tutaj są problemy. Z drugiej strony dziwnie dość to ująłeś, na początku napisałeś, że skrypt jest zbugowany, a na końcu wspomniałeś, iż u ciebie działa bez zarzutu (tutaj to ewentualnie do poprawy (tak, wiem, nie chciało ci się rozpisywać na początku)).

Podsumowując, skrypt już sam w sobie ma zaletę, gdyż jest skryptem i większość osób będzie w stanie namierzyć błąd. W dodatku ludzie mogą nawet na własną rękę rozwijać skrypt o nowe wyrażenia. Zapewne skrypt był pisany dla swoistej praktyki i bardzo dobrze, trzeba zdobywać doświadczenie. Kto wie, może kiedyś na tym forum ujrzymy dodatek do Skripta o nazwie "MarudaGUI"? Za starania oraz dobre wykonanie masz ode mnie wielkiego plusa :)

EDIT:

Ciekawie byłoby zobaczyć zestawienie wad i zalet Skripta oraz dodatków formatujących GUI wraz z mGUI. W mojej ocenie takie zestawienie mogłoby ci dać pewne wskazówki co do kierunku dalszego rozwoju skryptu.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-259068

9 minut temu, Kormic napisał:

Zresztą, sam to nazwałeś cholerstwem i ty najlepiej wiesz z czym tutaj są problemy. Z drugiej strony dziwnie dość to ująłeś, na początku napisałeś, że skrypt jest zbugowany, a na końcu wspomniałeś, iż u ciebie działa bez zarzutu (tutaj to ewentualnie do poprawy (tak, wiem, nie chciało ci się rozpisywać na początku)).

skrypt działa i nie ma z nim problemów, ale nie testowałem wszystkich scenariuszy i zachowań więc zakładam że jest zbugowany

15 minut temu, Kormic napisał:

większość osób będzie w stanie namierzyć błąd. W dodatku ludzie mogą nawet na własną rękę rozwijać skrypt o nowe wyrażenia

szczerze wątpię

16 minut temu, Kormic napisał:

Zapewne skrypt był pisany dla swoistej praktyki i bardzo dobrze, trzeba zdobywać doświadczenie. Kto wie, może kiedyś na tym forum ujrzymy dodatek do Skripta o nazwie "MarudaGUI"

nie był pisany dla praktyki, był pisany bo brakowało alternatywy dla obecnych pluginów (tuske skquery). Nie ujrzymy tu innego dodatku, ten skrypt nim jest

19 minut temu, Kormic napisał:

Ciekawie byłoby zobaczyć zestawienie wad i zalet Skripta oraz dodatków formatujących GUI wraz z mGUI. W mojej ocenie takie zestawienie mogłoby ci dać pewne wskazówki co do kierunku dalszego rozwoju skryptu.

też chętnie poczytam i się odniosę jeżeli ktoś to rzetelnie przedstawi

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-259069

Wow jestem pod wrażeniem, że ci się chciało. Nie jestem zbyt wielkim fanem rozwiązania formatowania gui tak jak w skQuery czy TuSke (tzn. w jednej linijce iwg) ale widzę, że tutaj możemy to łączyć więc duży plus. Jutro przetestuje skrypt, ale patrze po kodzie i nie można się do niczego przyczepić.

Moją propozycją jest abyś dodał efekt pozwalający na skopiowanie gui oraz (tu będzie trzeba bardziej pokombinować z skript-reflect, nawet nie wiem czy da rade) wywoływanie funkcji przy kliknięciu tak jak to np robisz komendą.

Dzięki za podpięcie skryptu do systemu automatycznej aktualizacji AxAutoUpdate.

Spoiler

linijka 156 nie podałeś linku do kodu raw;)

Obyś rozwijał ciągle ten skrypt bo wygląda naprawdę fajnie :D

Edytowane przez xAxee
https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-259070

20 godzin temu, xAxee napisał:

Dzięki za podpięcie skryptu do systemu automatycznej aktualizacji AxAutoUpdate.

Ukryj zawartość

linijka 156 nie podałeś linku do kodu raw;)

już go dodałem, dzięki ;)

20 godzin temu, xAxee napisał:

Moją propozycją jest abyś dodał efekt pozwalający na skopiowanie gui oraz (tu będzie trzeba bardziej pokombinować z skript-reflect, nawet nie wiem czy da rade) wywoływanie funkcji przy kliknięciu tak jak to np robisz komendą.

kopiowanie gui - ciekawy pomysł, dodam wkrótce

Co do funkcji... trochę się teraz rozpiszę bo ten temat już próbowałem ogarnąć.

• ogólnie gdyby właśnie nie te funkcje to skrypt mógłbym opublikować kilka dni wcześniej,
  • nie znalazłem opcji, która pozwoliłaby mi na dodanie funkcji do efektu tak jak jest to w TuSKe - jest to aktualnie praktycznie niemożliwe ot. chociażby przez fakt że customowe efekty ze skript-reflect przyjmują jedynie argumenty, które są obiektami (typami) ze Skripta - funkcji niestety tam nie uświadczymy
  • kolejna próba dotyczyła efektu ze SkQuery (evaluate %string%) - niby działało ale bez szału (jako że nie chciałem aby ten skrypt wymagał jakichkolwiek innych dodatków to pomysł porzuciłem)
  • wyciągnąłem więc z kodu SkQuery ten kawałek odpowiedzialny za wykonywanie tekstu jako efektu i o dziwo zadziałało
    co prawda tylko przy najprostszych efektach / funkcjach (oczywiście jedynie z argumentami tekstowymi) ale działało
    tylko że nawet gdybym to zrobił jak należy to i tak funkcje musielibyśmy zapisywać w taki sposób
    function test(t: string):
    	broadcast {_t}

format (...) to run function "test(""jakaś wiadomość"")"

no moim zdaniem to nie miało najmniejszego sensu, więc po prostu zrezygnowałem chwilowo z takiego rozwiązania i dodałem event, w którym można sobie w miarę szybko funkcję wywołać (przykład drugi)

21 godzin temu, xAxee napisał:

Obyś rozwijał ciągle ten skrypt bo wygląda naprawdę fajnie :D

będę rozwijał, postaram się żeby był jeszcze fajniejszy, dzięki za komentarz :)

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-259153

Nadszedł czas na niewyczekiwaną przez nikogo aktualizację skryptu mGUI do wersji 0.2.0

Lista zmian:

• Błędy:
    • naprawiono błąd związany z nową wersją Skripta wysypujący błędy do konsoli
    • ze względu na niewielkie zainteresowanie skryptem, postanowiłem czasowo zrezygnować z automatycznej aktualizacji (funkcja wróci w przyszłych aktualizacjach)
    • ze względu na błędy zmuszony byłem dodać opcję czyszczenia GUI po wyłączeniu skryptu (serwera) - opcja whitelisty została usunięta
    • ze względu na błędy w skript-reflect, od tej wersji podanie nazwy GUI jest wymagane
  • Nowości:
    • od teraz można tworzyć jednocześnie wiele identycznych GUI
      create new mgui with id ("pierwsze.ID", "drugie.ID" and "trzecie.ID") with 1 row named ""

• można wstawiać przedmioty do wielu GUI jednocześnie
      set mgui slot 10 of ("pierwsze.ID" and "drugie.ID") to carrot item

• dodano opcję wypełniania całego GUI dowolnym przedmiotem (przedmioty nie mają efektu po kliknięciu, ale nie można ich zabrać)
      mgui fill all slots of "pierwsze.ID" with diamond

• dodano opcję wypełniania wszystkich wolnych slotów w GUI dowolnym przedmiotem( przedmioty nie mają efektu po kliknięciu, ale nie można ich zabrać)
      mgui fill ("pierwsze.ID" and "drugie.ID") with diamond

• dodano opcję wstawiania przedmiotu do pierwszego wolnego slotu w GUI (identycznie jak w TuSKe)
      set mgui next slot of "pierwsze.ID" to potato item

• dodano opcję tworzenia GUI przy użyciu symboli oddzielonych myślnikiem (identycznie jak w TuSKe)
      set {_shape::*} to "z-z-z-z-z-z-z-z-z", "z-x-x-x-x-x-x-x-z" and "z-z-z-z-z-z-z-z-z"
      create mgui "pierwsze.ID" with 3 rows and shape {_shape::*} named "nazwa GUI"

• dodano opcję formatowania slotów w oparciu o uprzednio nadane symbole (identycznie jak w TuSKe)

set mgui shape "x" of "pierwsze.ID" with orange glass pane to be unstealable
      set mgui shape "z" of "pierwsze.ID" with gray glass pane to be unstealable

• Plany na przyszłość:

• gdzieś w najbliższych wersjach skrypt będzie miał lekko przebudowaną składnię

• kopiowanie gui (zaproponowane przez xAxee) - póki co skript mnie lekko pod tym względem ogranicza, ale będę starał się coś z tym zrobić,
      póki co musi wystarczyć tworzenie wielu GUI na raz

• główna prezentacja zostanie edytowana i lekko przerobiona w najbliższych dniach

• automatyczne aktualizacje powrócą kiedyś

• Skrypt jest po dość ostrych testach - żadne błędy nie zostały znalezione, póki co GUI nie udało mi się zbugować... 

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-264872

46 minut temu, IgorM2008 napisał:

A dalo by sie zrobic GUI w ktorym gracz z jakims uprawnieniem moze tam cos wkladac a inni moga tylko zobaczyc to co tam jest a jak cos nacisna to in sie zamknie?

w obecnej wersji - możesz wkładać przedmioty w puste pola w gui, i wszyscy, którzy mają w tym czasie je otwarte będą widzieć zmiany - korzystając z eventu inventory click możesz zablokować im możliwość zabierania. Po zamknięciu GUI niestety zmiany nie zostaną zapisane, a zostawione przedmioty przepadną.

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-264890

15 minut temu, IgorM2008 napisał:

To radze ci to dodac do nastepnej wersji bo sam wiesz ze reczne robienie GUI to strasznie nudna i meczonca robota

to na być jakaś groźba / ostrzeżenie?

wytłumacz mi jak sobie wyobrażasz robienie funkcyjnego GUI z poziomu gry i w jaki sposób miałoby to być mniej męczące?

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-264892

1 godzinę temu, PanMaruda napisał:

w obecnej wersji - możesz wkładać przedmioty w puste pola w gui, i wszyscy, którzy mają w tym czasie je otwarte będą widzieć zmiany - korzystając z eventu inventory click możesz zablokować im możliwość zabierania. Po zamknięciu GUI niestety zmiany nie zostaną zapisane, a zostawione przedmioty przepadną.

dlaczego uwazasz ze to byla grozba dalem ci po prostu pomysl na nastepny update bo skrypt jest zajebisty

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-264893

• PanMaruda zmienił(a) tytuł na mGUI v0.2.1 - skrypt na tworzenie gui

spoko, jako skrypt to jest to spoko zrobione, jednak ludzie teraz wolą robić wszystko bardziej sprawnie i szybciej, więc np. ja bym go nie używał gdybym chciał zrobić na szybo gui do jakiś moich potrzeb, myślę że plugin GUI Plus jest jednak lepszy, pod względem prostoty, oraz licznych ustawień, bo ma in-game editora. Dodał bym coś właśnie by było jeszcze prostsze i szybsze korzystanie z niego

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-266054

12 minut temu, Studziak napisał:

spoko, jako skrypt to jest to spoko zrobione, jednak ludzie teraz wolą robić wszystko bardziej sprawnie i szybciej, więc np. ja bym go nie używał gdybym chciał zrobić na szybo gui do jakiś moich potrzeb, myślę że plugin GUI Plus jest jednak lepszy, pod względem prostoty, oraz licznych ustawień, bo ma in-game editora. Dodał bym coś właśnie by było jeszcze prostsze i szybsze korzystanie z niego

dobrze, postaram się wyjaśnić i zobrazować najlepiej jak potrafię coś czego najwidoczniej nie rozumiecie - ty oraz ten pan powyżej (który nie potrafi udzielić odpowiedzi na dwa pytania jednocześnie)

Moje mGUI to nie jest plugin. To nie jest skrypt jakie zazwyczaj znamy. MGUI to skrypt owszem, ale jest to dodatek do pluginu Skript, a nie coś co ma wprowadzać nowości na serwerze. MGUI ma dodawać nowe efekty i funkcje do składni Skripta, ma ułatwiać pisanie skryptów, a nie korzystanie z serwera. Widać różnicę teraz?

Przejdę teraz do drugiej sprawy - mam nadzieję że tym razem nie zostanie przez nikogo pominięta tak, jak pominął drugą część Igor - proszę wyjaśnić mi w jaki sposób tworzenie gui w grze ma być szybkie i przyjemne w porównaniu do skripta (lub do mGUI)? Proste może i jest, ale z pozostałymi stwierdzeniami się nie zgodzę. Change my mind.

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-266059

9 minut temu, PanMaruda napisał:

dobrze, postaram się wyjaśnić i zobrazować najlepiej jak potrafię coś czego najwidoczniej nie rozumiecie - ty oraz ten pan powyżej (który nie potrafi udzielić odpowiedzi na dwa pytania jednocześnie)

Moje mGUI to nie jest plugin. To nie jest skrypt jakie zazwyczaj znamy. MGUI to skrypt owszem, ale jest to dodatek do pluginu Skript, a nie coś co ma wprowadzać nowości na serwerze. MGUI ma dodawać nowe efekty i funkcje do składni Skripta, ma ułatwiać pisanie skryptów, a nie korzystanie z serwera. Widać różnicę teraz?

Przejdę teraz do drugiej sprawy - mam nadzieję że tym razem nie zostanie przez nikogo pominięta tak, jak pominął drugą część Igor - proszę wyjaśnić mi w jaki sposób tworzenie gui w grze ma być szybkie i przyjemne w porównaniu do skripta (lub do mGUI)? Proste może i jest, ale z pozostałymi stwierdzeniami się nie zgodzę. Change my mind.

aaa, dobra. Sorry że nie ogarnąłem o co chodzi i myślałem że to skrypcik xD My bad i jako dodatek to wsm kox i powodzenia w dalszym rozwijaniu 

https://skript.pl/temat/41404-mgui-v021-skrypt-na-tworzenie-gui/#findComment-266062