Wiewi 7 Opublikowano 20 października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 Cześć! Chcę wam dzisiaj pomóc z ogarnięciem zmiennych. Można za ich pomocą robić naprawdę kozackie rzeczy! PS: Jeśli coś będzie nie działało zgłoś mi to na pw ;D 1. Dodawanie ilości do zmiennych: Może napisać skrypt np. Na to ile razy gracz umarł , albo ile razy wykopał stone Musimy zrobić mechanizm żeby dodawało nam 1 do zmiennej którą sobie ustawimy wygląda to tak: on break of stone: #Ilość wykopanego stone add 1 {"tu ustaw swoją zmienną"} #Na samym początku musi nyć "%player%"! np. "{%player%.kopstone}" on death: #Ilość dedów add 1 {"tu ustaw swoją zmienną"} #ta sama zasada cow pierwszym przykładzie ale końcówka musi być inna! np. "{%player%.dedy}" 2. Losowanie itemów za pomocą zmiennych: Zastosowałem tą metode losowania itemów w jednym z moich skryptów Wygląda ona tak: #To ten skrypt: variables: {RandomCobble.%player%} = 1 #ustawia zmienną na 1 command /cobblex: permission: wiewi.cobble.give permission message: "&8>> &cEj no co ty!" trigger: give a 48 named "&fCobble&cX" to the player on break: if player is holding a 48 named "&fCobble&cX" clear {RandomCobble.%player%} #wyczyszcza zmienną remove 1 48 named "&fCobble&cX" from player wait a tick set {RandomCobble.%player%} to a random integer from 1 to 1 #ustawia zmienną na 1 do 1 jeśli to chcesz zmienić wpisz tak np. 1 to 10 if {RandomCobble.%player%} is 1: #jeśli zmienna wylosuje 1 ma dać taki item: give a chest named "text" to the player Jak na razie to tyle Będę dopisywał kolejne punkty kiedy indziej bo muszę się uczyć przez weekend Twój poradnik posiada wiele błędów, popraw go lub napisz od nowa. Notatka dodana przez Briks jaku49 i bludis 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bludis 418 Opublikowano 20 października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 Ten temat został przeniesiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bludis 418 Opublikowano 20 października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 (edytowane) No nie wiem, nie wiem. Czemu uczysz innych złego zapisywania zmiennych? W zmiennych zamiast "." powinny być "::". W owym poradniku jest zero o zmiennych grupowych i tymczasowych. Jak dla mnie poradnik nie przydatny. Ale masz like dla zachęty Edytowane 20 października 2018 przez LjayPL789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewi 7 Opublikowano 20 października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 @LjayPL789 ja używałem "." ale wiem że "::" też działa i normalnie mi z kropkami działało ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xAxee 1 951 Opublikowano 20 października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 "::" mniej obciąża serwer i można z niej więcej zrobić np loopować iwg Dlaczego zapisujesz zmienne do gracza? To gracze do zmiennych powinni być zapisywani Jeżeli nie rozumiesz to zamiast {%player%.przykład} powinno być {przykład.%player%} Nic nie ma o zmiennych Grupowych Nic nie ma o zmiennych Tymczasowych Addiss9 i knugi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaku49 690 Opublikowano 20 października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 października 2018 Taki trochę lipny ten poradnik o zmiennych. Zawiera sporo błędów o których koledzy wyżej już wspomnieli. Zmienne tymczasowe gdzie? Grupowe? Zmienne z kropkami, no cienko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briks 307 Opublikowano 21 października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 października 2018 Ten temat został przeniesiony do kosza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi