Skocz do zawartości

Sugestie dotyczące kilku zmian w regulaminie SB

Rekomendowane odpowiedzi

Więc uważam że regulamin forum dot. ShoutBox'a jest dość mało dopracowany i można go różnie rozumieć - Mowa tu o poniższych punktach:

Zabrania się rozwiązywania problemów na shoutbox-ie, zapraszamy na odpowiednie działy na forum.

Więc osobiście jestem za zniesieniem owego punktu ponieważ zakładanie tematu z powodu 2 liniowego skryptu jest dennym pomysłem. Przykładowo jeżeli ktoś posiada bardzo oczywisty problem do rozwiązania, odpowiedź jest prosta, to po co ktoś miałby zakładać kolejny temat? Nowego użytkownika mogło by to zniechęcić do forum.

Nie floodujemy ani nie spamujemy.

Na forum, za napisanie bezsensownego posta,  nie wnoszącego nic do tematu mógłbym dostać warn'a z powodem spam - bo nic to nie wnosi. Czy na SB jest tak samo? Czy wiadomość typu "lol" czy też "XDDDD" to spam? Nie wiem ponieważ nie jest to określone w pkt 7 regulaminu ShoutBox'a. Po drugie, regulamin powinien uwzględniać ilość napisanych wiadomości pod rząd.

Zabrania się pisania wyłącznie dużymi literami (w granicach rozsądku można).

Czym jest granica rozsądku w znaczeniu regulaminu? Nie jest napisane. Jaką ilość znaków w jednej wiadomości mogę pisać DUŻYMI LITERAMI?

Sądzę że wypadało by bardziej określić poszczególne, wyżej wymienione punkty regulaminu - Dowodem na to, są wyżej wymienione argumenty. 

Edytowane przez franio3321
https://skript.pl/temat/6782-sugestie-dotycz%C4%85ce-kilku-zmian-w-regulaminie-sb/

1. Stanowcze nie. Nawet nie będę się rozpisywał.

2. Spam - chodzi tu o zbyt dużo wiadomości pod rząd lub zbyt długie wiadomości. Jest to w kwestii Moderatora/Administratora czy uzna ten pkt. regulaminu czy nie.

3. Tu również decyzja należy do Moderatora/Administratora. EWENTUALNIE można doprecyzować czy chodzi tu o jeden wyraz czy o kilka wyrazów.

https://skript.pl/temat/6782-sugestie-dotycz%C4%85ce-kilku-zmian-w-regulaminie-sb/#findComment-55160

Ok, dam wam kilka przykładów.

Więc osobiście jestem za zniesieniem owego punktu ponieważ zakładanie tematu z powodu 2 liniowego skryptu jest dennym pomysłem. Przykładowo jeżeli ktoś posiada bardzo oczywisty problem do rozwiązania, odpowiedź jest prosta, to po co ktoś miałby zakładać kolejny temat? Nowego użytkownika mogło by to zniechęcić do forum.

Shoutbox jest miejscem do luźnej rozmowy, na forum wszystko powinno mieć swoje miejsce. Wyobraź sobie taką sytuację, rozmawiasz w najlepsze z kolegami i nagle podbiega nieznajomy koleś i zaczyna krzyczeć że zepsuł mu się rower. Czy coś takiego nie jest irytujące?

Na forum, za napisanie bezsensownego posta,  nie wnoszącego nic do tematu mógłbym dostać warn'a z powodem spam - bo nic to nie wnosi. Czy na SB jest tak samo? Czy wiadomość typu "lol" czy też "XDDDD" to spam? Nie wiem ponieważ nie jest to określone w pkt 7 regulaminu ShoutBox'a. Po drugie, regulamin powinien uwzględniać ilość napisanych wiadomości pod rząd.

Znów odwołam się do przykładu powyżej. Wątek porównam do służbowej konferencji - jest jeden problem, czy jedno zagadnienie i wszyscy myślą jak je rozwiązać, i nagle wbiega ktoś i się śmieje, rozpraszając wszystkich i uniemożliwiając dalszą pracę. Podczas luźnej rozmowy ktoś taki przyjdzie, pośmieje się chwilę, pójdzie i tyle. W której sytuacji taki ktoś bardziej przeszkadza?

Czym jest granica rozsądku w znaczeniu regulaminu? Nie jest napisane. Jaką ilość znaków w jednej wiadomości mogę pisać DUŻYMI LITERAMI?

To znaczy, że nie piszesz całych wiadomości dużymi literami, jeśli naprawdę musisz to pojedyncze wyrazy. Zdanie w całości pisane dużymi literami można porównać do sytuacji, gdzie krzyczysz do swojego rozmówcy mimo że jest naprzeciwko ciebie.

2 razy nie.

https://skript.pl/temat/6782-sugestie-dotycz%C4%85ce-kilku-zmian-w-regulaminie-sb/#findComment-55237

1. Sugestia odrzucona. Ów zasada obowiązuje tylko, dlatego, żeby każdy użytkownik, który ma jakiś problem mógł się z nim podzielić na forum (nieważne czy jest to prosty problem, czy skomplikowany - ważne, że jest). Dzięki temu jeżeli za kilka godzin, dni, miesięcy ktoś będzie miał taki sam/ podobny problem będzie mógł szybko znaleźć rozwiązanie. Gdy tworzyłem forum moim głównym celem było utworzenie jak największej bazy poradników, poradników, a także problemów dot. wtyczki Skript.

2. Sugestia odrzucona. Moderator shoutboxa też jest człowiekiem, nie jest botem więc to on zdecyduje czy jakiś użytkowników spamował/ floodował według własnego uznania. Naprawdę chcecie rygor na forum?!

3. Sugestia odrzucona. To samo co wyżej.

https://skript.pl/temat/6782-sugestie-dotycz%C4%85ce-kilku-zmian-w-regulaminie-sb/#findComment-55243

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...