Skocz do zawartości

GlitchCode - Modernistyczny edytor kodu

Glicz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mXtKhU9.png
Wstęp
Po długim czasie prac, w końcu mogę opublikować wam mój program GlitchCode C:
Jest to modernistyczny edytor kodu, również ma open src.
Program póki co zawiera same podstawowe rzeczy, gdyż są to jego jedne z pierwszych wersji.

Tutaj dam screeny z programu, jak ktoś chce zobaczyć jak to wygląda:

nieaktualne, za jakiś czas będą nowe ;)

Cytat

nQHhuuy.png
b8zv5KZ.png
L4nTslW.png

Info
DL: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
SRC: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
Discord: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
ToDo: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

W dniu 5.06.2021 o 20:07, TheFightaz napisał:

Wygląda ciekawie na pierwszy rzut oka, sprawdze na swoim przykładzie i dam znać jak się z tym pracuje :)

W dniu 6.06.2021 o 13:17, Rafesqu napisał:

Ladnie wyglada :D

12 minut temu, pruslay napisał:

Program piękny ale proszę - dodaj podświetlenie składni!!!

Dziękuję wam wszystkich za opinię!
Co do podświetlania składni, jest to w ToDo i podświetlanie składni zostanie dodane do wszystkich języków, które są na liście która jest w oknie dostępnych rozszerzeń w otwieraniu/zapisywaniu pliku ;). Jeżeli chciałbyś podświetlanie składni do skripta, to również w ToDo mam dodanie api do robienia dodatków, które będą mogły dodawać inne składnie, więc jeżeli nikt nie zrobi dodatku na składnie skripta, to ja napiszę taki dodatek :).

No chcialbym porobic cos w tym programiku ale niestety windows 10 mi tego nie umozliwia poniewaz plik moze 'uszkodzic komputer' :/

Edit; Fajnie ze program jest w takzwanym portable ktorego nie trzeba instalowac :D

Edit2; wiem ze program virusow nie ma bo nawet virustotal nic nie wykryl no ale windows mi nie umozliwia uruchomienie... Sprawdze jeszcze czy w cmd mozna uruchomic

Edytowane przez Rafesqu

7 minut temu, Rafesqu napisał:

No chcialbym porobic cos w tym programiku ale niestety windows 10 mi tego nie umozliwia poniewaz plik moze 'uszkodzic komputer' :/

Edit; Fajnie ze program jest w takzwanym portable ktorego nie trzeba instalowac :D

Da się to ominąć, powinny być tam 2 przyciski i z tego co pamiętam, ten drugi umożliwia odblokowanie kolejnego, który umożliwi otwarcie programu ;)

14 godzin temu, FraZ napisał:

Super program, gratulacje za zrobienie czegoś takiego! Można by ogarnąć coś takiego w javie?( Chciałbym swój własny osobisty zrobić)

Niestety nie wiem, czy da się to zrobić w javie. Zapewne się da.

6 minut temu, Glitchtrap napisał:

Da się to ominąć, powinny być tam 2 przyciski i z tego co pamiętam, ten drugi umożliwia odblokowanie kolejnego, który umożliwi otwarcie programu ;)

udalo sie yay i programik jezeli chodzi o wyglad to serio 10/10

aaa i jeszcze ta skladnia by serio fajna byla do skripta a dodatki to ja bym pisal gdybym umial... aa i jeszcze moze jak juz to dodaj mozliwosc edytowania tych dodatkow 

edit; moze jeszcze dodaj cos w stylu 'explorera' jak w visual studio code

Glicz

Łączę posty.

Notatka dodana przez Glicz

1 minutę temu, Rafesqu napisał:

aaa i jeszcze ta skladnia by serio fajna byla do skripta a dodatki to ja bym pisal gdybym umial... aa i jeszcze moze jak juz to dodaj mozliwosc edytowania tych dodatkow 

Dodatki będą działać, jeżeli zostaną napisane w C#/XAML, w zależności co mają robić. W jeżeli będą w c# to raczej będą dodawać jakieś funkcję, zaś jeżeli będą w xamlu to będą raczej dodawać składnię.

Teraz, Glitchtrap napisał:

Dodatki będą działać, jeżeli zostaną napisane w C#/XAML, w zależności co mają robić. W jeżeli będą w c# to raczej będą dodawać jakieś funkcję, zaś jeżeli będą w xamlu to będą raczej dodawać składnię.

aaa ok

W dniu 5.06.2021 o 15:20, Glitchtrap napisał:

SRC: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Pora na mały review ( ͡° ͜ʖ ͡°)

1. Śmieci w repo typu katalog .vs/GlitchCode/v16 czy binarki, od czegoś jest .gitignore.
  2. Tutaj miał być dalszy review, ale w sumie nie ma się nawet do czego przyczepić skoro aplikacja tak naprawdę nie ma swojej logiki tylko kilka bindingów do biblioteki AvalonEdit i koniec.

A poza tym sam edytor wygląda ok, mam nadzieję że aplikacja będzie się rozwijać w kierunku bycia czymś więcej niż ładnym wrapperem na bibliotekę :>

Teraz, Skiuel napisał:

Fajne na pewno obczaje. Nie ma problemu z tabami? Bo denerwujące jest jak są edytory które po kliknieci tab dają 4 spacje i potem trzeba to usuwać 4 razy zamiast raz. 

W odróżnieniu od starego SkEditora, tutaj już nie ma problemu z tabami.

Aktualizacja v1.0.1

- Dodano możliwość otwierania plików bezpośrednio za pomocą programu,
- Dodano ostrzeżenie o usunięciu pliku,
- Został naprawiony błąd, przez który skróty klawiszowe z "File" nie działały.

To wszystko w tej aktualizacji, dziękuję za wszystkie pobrania <3
Dodatkowo chciałbym poinformować, że planuję robić aktualizację co każdy piątek, ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

3 godziny temu, Glitchtrap napisał:

Aktualizacja v1.0.1

- Dodano możliwość otwierania plików bezpośrednio za pomocą programu,
- Dodano ostrzeżenie o usunięciu pliku,
- Został naprawiony błąd, przez który skróty klawiszowe z "File" nie działały.

To wszystko w tej aktualizacji, dziękuję za wszystkie pobrania <3
Dodatkowo chciałbym poinformować, że planuję robić aktualizację co każdy piątek, ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

zrob jeszcze to ze jak np ja se robie skrypt na sklep i przez przypadek mi sie wylacznik tego kliknie to wtedy bedzie mnie pytalo czy napewno chce zamknac program

3 minuty temu, Rafesqu napisał:

zrob jeszcze to ze jak np ja se robie skrypt na sklep i przez przypadek mi sie wylacznik tego kliknie to wtedy bedzie mnie pytalo czy napewno chce zamknac program

przecież napisałem "Dodano ostrzeżenie o usunięciu pliku" co oznacza, że przy zamykaniu programu również jest ostrzeżenie.