Skocz do zawartości

Odwołanie od decyzji wiktorm12

Patryk42341
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To jest jakiś absurd @Tymekd jest świadkiem. Napisałem wątek w dziale Giełda w którym jak człowiek chciałem po ludzku sprzedać konto Minecrafta w którego już nie gram. Wiele forów umożliwia takie transakcje. Dowód, że to nie był scam? Jestem pełnoletni i mam świadomość o konsekwencjach prawnych w przypadku oszustw. Dodatkowo nie chciałem durnego kodu PaySafeCard, który umożliwia anonimowość, a napisałem, że preferuję przelew bankowy (kto ma bank, ten wie, że w danych szczegółowych przelewu zgodnie z polskim prawem klient banku musi widzieć i widzi dane szczegółowe takie nawet jak mój adres/adres osoby do której ktoś wysłałby pieniądze/czyli mnie).

Nie zdążyłem odpisać dla Tymekd - potencjalnego klienta. Dwa godziłem się na pośrednika administracji, wiem, że regulamin nikogo takiego nie przewiduje, ale myślę, że jeśli poprosiłoby się kogoś z administracji normalnego nie jak wiktorm12 to na pewno ten ktoś by się zgodził.

Wnoszę o degradację wiktorm12, który jest paranoikiem i uczciwą ofertę sprzedaży od razu usuwa, bo przecież "skoro inni oszukują to pewnie to też jest oszustwo". Jako powód wkleił durny regulamin Mojangu, po czym po 30 sekundach usunął mój wątek.

Wnoszę także o przywrócenie mojego wątku.

Dwa grałem w Minecrafta od lat i znam dobrze polską scenę moje nicki to: Mocariusz, Patrisful (grałem na f-craftcie, byłem redaktorem wiki), Pat (na ancapie). Itd. I wiem, że wiktorm12 to dzieciak, więc tylko niszczy forum, wywnioskowałem to z wielu jego postów.

Do tego składam skargę też na innego członka moderacji, który usunął estetyczne formatowanie mojego wątku, które wyłącznie pogrubieniem odznaczało regulaminowe pytania od odpowiedzi. Nicku niestety nie zapamiętałem. To jest absurd, członkowie moderacji nie wiedzą, że zakaz formatowania dotyczy komentarzy, a wątek może być formatowany, bo skoro przyciski te funkcjonują to po coś są, przecież nie dawałem żadnej rakowej czcionki typu Comic Sans czy inne raki. Jak to jest, że niektóre prezentacje serwerów mogą być estetyczne i sformatowane, a zwykła oferta sprzedaży już nie?

Proszę @Libter o niezwłoczne rozpatrzenie skargi.

8 minut temu, Patryk42341 napisał:

Do tego składam skargę też na innego członka moderacji, który usunął estetyczne formatowanie mojego wątku

Chciałbym cię poinformować, że na forum ma ciemny motyw, jeżeli masz jasny to wyglądało to mniej więcej tak:

Cytat

Tekst                                                                                                                                                              

Tekst                                                                                                                                                              

Tekst                                                                                                                                                              

8 minut temu, Patryk42341 napisał:

Napisałem wątek w dziale Giełda w którym jak człowiek chciałem po ludzku sprzedać konto Minecrafta w którego już nie gram

Dodatkowo jak sprzedawanie kont minecraft jest nielegalne

jrS6ZOL.png

//źródło: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Edytowane przez Michix

1 minutę temu, Michix napisał:

Chciałbym cię poinformować, że na forum ma ciemny motyw, jeżeli masz jasny to wyglądało to mniej więcej tak:

Obrona motywem to bzdura. Motyw biały ma czarne litery. A motyw ciemny analogicznie zmienia je w białe. Więc wszyscy wszystko widzą.

Moje pytania były skopiowane z regulaminu:

§ Treść tematu
Wymagane informacje:
Informacje o przedmiocie
Sposób zakupu
Cena
Kontakt

Wyglądało to mniej-więcej tak:

Informacje o przedmiocie: Odpowiedź, Litwo ojczyzno moja! Ty jesteś jak zdrowie...

Cena: Odpowiedź, Litwo ojczyzno moja! Ty jesteś jak zdrowie...

----

Jak widać nie psuje to estetyki wątku, a nawet ją poprawia. Nawet jeśli zawinił Twój styl, nie ponoszę odpowiedzialności za niedociągnięcia ciemnego stylu. Jako moderator powinieneś używać stylu jasnego, skoro masz świadomość, że ciemny zawodzi. Nie masz prawa usuwać formatowania cudzych wątków, tylko dlatego, żebyś sobie dobrze widział.

1 minutę temu, Patryk42341 napisał:

Obrona motywem to bzdura. Motyw biały ma czarne litery. A motyw ciemny analogicznie zmienia je w białe. Więc wszyscy wszystko widzą.

nie, czasami się coś psuje i tło jest białe, pomimo ciemnego motywu

Jak widać nie psuje to estetyki wątku, a nawet ją poprawia. Nawet jeśli zawinił Twój styl, nie ponoszę odpowiedzialności za niedociągnięcia ciemnego stylu. Jako moderator powinieneś używać stylu jasnego, skoro masz świadomość, że ciemny zawodzi. Nie masz prawa usuwać formatowania cudzych wątków, tylko dlatego, żebyś sobie dobrze widział.

tu się bardzo mylisz kolego. Jako moderator nie mam obowiązku być na białym motywie, poza tym biały motyw źle wpływa na moje oczy, przez co mnie bolą. Dodatkowo to, że coś jest jasne pomimo ciemnego motywu to wina autora tego postu, w którym to się dzieje, sam tak miałem. Jako moderator mam obowiązek usuwać formatowanie, jeżeli widzę, że jest m. in. przesadzone (za dużo formatowania, psuje czytelność) lub coś się psuje i tło jest innego koloru pomimo innego motywu

Edytowane przez Michix

10 minut temu, Michix napisał:

Dodatkowo jak sprzedawanie kont minecraft jest nielegalne

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

//źródło: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Edytowałeś post, więc muszę się odnieść jeszcze do tego. Nawiązując: Sprzedawanie kont zawsze było nielegalne. I to nie tylko kont Minecrafta. Z reguły 99,9% twórców gier nie chciałoby tego, ponieważ wtedy nie zarabiają. Co nie zmienia faktu, że na TYM forum wielokrotnie były już sprzedaże kont Minecrafta. Konta Minecrafta są możliwe do sprzedaży też u klonkurencji. Ale też i na Allegro i tak dalej. Do tego właśnie służy dział Giełda. Dział Giełda sluży nie tylko do ofert sprzedaży produktów jak sklepy Minecrafta, ale też to typowy organ wolnego rynku, w którym użytkownicy forum mają możliwość sprzedaży-wymiany między sobą gier, w które już nie grają. Nikt nie udowodni mi, że sprzedałem swoje konto Minecrafta dla osoby X, a przelew bankowy nie jest dowodem handlu, ponieważ mogę powiedzieć w sądzie, że osoba X przelała mi te 50 zł za kawę a nie Minecrafta.

Po prostu myśleliście, że jakiś random założył konto i wstawił pierwszy wątek to go sobie pognębimy, a tu niespodzianka to stary wyjadacz, tylko zapomniał hasła, bo dawno już z forum nie korzystał.

I jeszcze raz przypominam, że skoro jesteś moderatorem i wiesz, że ciemny styl nie zawsze działa, to powinieneś zrezygnować z własnej wygody na rzecz działania dobru wspólnemu i korzystać z stylu jasnego dopóki dopóty czarny nie będzie gotowy w 100%. Cóż jesteś moderatorem i odpowiadasz za użytkowników, więc musisz mieć wszystkie funkcje prawidłowo działające. A pomiając fakt, naukowcy już dawno udowodnili, że ciemny styl niszczy wzrok i powinien być używany tylko kiedy chcemy oszczędzać baterię, w skrajnych przypadkach, a zmorą jest dla oczu używanie go w dzień. To taka ciekawostka. Warto dbać o zdrowie. Operacja dwóch oczu kosztuje 8000 zł (4k za oko).

Jako moderator powinieneś znać historię wątków i w wolnym czasie sobie zobaczyć co było wcześniej sprzedawane.

Po prostu myśleliście, że jakiś random założył konto i wstawił pierwszy wątek to go sobie pognębimy, a tu niespodzianka to stary wyjadacz, tylko zapomniał hasła, bo dawno już z forum nie korzystał.

Nie, przynajmniej ja nie

I jeszcze raz przypominam, że skoro jesteś moderatorem i wiesz, że ciemny styl nie zawsze działa, to powinieneś zrezygnować z własnej wygody na rzecz działania dobru wspólnemu i korzystać z stylu jasnego dopóki dopóty czarny nie będzie gotowy w 100%. Cóż jesteś moderatorem i odpowiadasz za użytkowników, więc musisz mieć wszystkie funkcje prawidłowo działające.

Nie :). Ciemny styl jest w 100% gotowy, ale autor postu ustawi tło pisanego tekstu na biały (nie domyślny) to wtedy na ciemnym jest również białe tło (ponieważ  tak ustawił autor posta) i to wina tylko i wyłącznie autora postu.

Ja to skomentuje tak jak poprzedni twój post

Mimo że jako forym nie jesteśmy powiązani z mojangiem nie możemy pośredniczyć w działaniach przestępczych/niezgodnych z polityką i regulaminów twórców gry
unknown.png

I nie ma tu nic więcej do dodanie każdy kolejny temat będzie równoznaczny z podważaniem prawa a zgodnie z §2.2.3.1 jest za to do 20 punktów karnych na forum

1 minutę temu, Michix napisał:

Nie, przynajmniej ja nie

Nie :). Ciemny styl jest w 100% gotowy, ale autor postu ustawi tło pisanego tekstu na biały (nie domyślny) to wtedy na ciemnym jest również białe tło (ponieważ  tak ustawił autor posta) i to wina tylko i wyłącznie autora postu.

Ależ nie rób ze mnie głupca. Żadnego koloru liter w tamtym wątku nie ustawiałem. Nigdy tego nie robię. W ogóle mało kto bawi się w kolorki. Jedynym formatowaniem było pogrubienie. Zresztą to forum stoi na IPBoard, więc @Libter może zobaczyć całą historię wszystkich edycji mojego wątku włącznie z tymi wykonaymi przez moderację, więc zobaczy iż mówię prawdę. Z ręką na sercu nie było tam ustawianego żadnego koloru liter.

Teraz, Patryk42341 napisał:

Ależ nie rób ze mnie głupca. Żadnego koloru liter w tamtym wątku nie ustawiałem. Nigdy tego nie robię. W ogóle mało kto bawi się w kolorki. Jedynym formatowaniem było pogrubienie. Zresztą to forum stoi na IPBoard, więc @Libter może zobaczyć całą historię wszystkich edycji mojego wątku włącznie z tymi wykonaymi przez moderację, więc zobaczy iż mówię prawdę. Z ręką na sercu nie było tam ustawianego żadnego koloru liter.

Być może nie ustawiłeś, lecz uwierz, czasami samo coś się ustawia, ja tak miałem z podaniem, samo mi się ustawiło formatowanie, którego ja nie dodawałem.

1 minutę temu, wiktorm12 napisał:

Ja ci nawet pokaże gdzie miałeś niepoprawne formatowanie

Co mnie to obchodzi. Tutaj dowodem jest kod HTML, który nie uwzględnia dodanych przeze mnie tagów formatowania IPBoardu.

Na prawdę nie robiłem żadnego białego tła, więc możliwe, że jeśli ono tam jest, to znaczy, że styl ciemny jest nadal nie dopracowany. Ale nie o formatowanie się tutaj rozchodzi skarga. Michix może spać spokojnie, bo jego błąd jest bardzo mało znaczący. Libter najwyżej go upomni.

To Ty usunąłeś mi wątek i to już jest gruba sprawa i nadużycie uprawnień wedle twojego widzimisię, nawet ludzie na Czacie już ci mówią, że na forum wielokrotnie były sprzedawane premki, a samo forum jego nie sprzedaje, ja zaś tylko ogłaszam sprzedaż. Więc po co się kłócisz.

2 minuty temu, Patryk42341 napisał:

Na prawdę nie robiłem żadnego białego tła, więc możliwe, że jeśli ono tam jest, to znaczy, że styl ciemny jest nadal nie dopracowany.

8 minut temu, Michix napisał:

Być może nie ustawiłeś, lecz uwierz, czasami samo coś się ustawia, ja tak miałem z podaniem, samo mi się ustawiło formatowanie, którego ja nie dodawałem.

To Ty usunąłeś mi wątek i to już jest gruba sprawa i nadużycie uprawnień wedle twojego widzimisię, nawet ludzie na Czacie już ci mówią, że na forum wielokrotnie były sprzedawane premki, a samo forum jego nie sprzedaje, ja zaś tylko ogłaszam sprzedaż. Więc po co się kłócisz.

20 minut temu, Patryk42341 napisał:

Sprzedawanie kont zawsze było nielegalne. I to nie tylko kont Minecrafta.

Ty sam sobie zaprzeczyłeś wiesz? Wiesz że to nielegalne i i tak to robisz 

2 minuty temu, wiktorm12 napisał:

Ty sam sobie zaprzeczyłeś wiesz? Wiesz że to nielegalne i i tak to robisz 

Nie zaprzeczyłem sobie. Wyciąłeś moją wypowiedź z kontekstu, ale to i tak ci nic nie da. Nie mam już w tym temacie nic do powiedzenia. Poczekajmy na werdykt Libtera. 

Na wstępie należy zaznaczyć, że nie jest to skarga na konkretną osobę lecz odwołanie od jej decyzji moderacyjnych, więc przenoszę temat do odpowiedniego działu.

W pierwszej kolejności rozpatrzę sprawę formatowania czyli działanie moderatora @Michix na podstawie §2.2.2.3 regulaminu. Zgodnie z taryfikatorem w takiej sytuacji moderator powinien naprawić formatowanie (które faktycznie było zepsute na ciemnym stylu) oraz pozostawić żółtą notatkę moderacyjną o przykładowej treści "poprawiam formatowanie na ciemnym stylu". Dzięki temu użytkownik znałby powód usunięcia formatowania i nie byłoby potrzeby zaskarżania ów akcji.

Pozostała kwestia samego usunięcia wątku. Zgodnie z §2.2.3.1 regulaminu: Bezwzględnie zabronione jest zamieszczanie treści, które naruszają prawo polskie, a w szczególności prawa autorskie. Dodatkowo, zgodnie z taryfikatorem, moderacja może używać przytoczonego zapisu wyłącznie w przypadku łamania praw autorskich. Zapis ten w pełni może wykorzystywać dopiero administracja (właśnie ze względu na trudności z interpretacją polskiego prawa), więc @wiktorm12 przekroczył w tym przypadku swoje kompetencje.

Jeśli chodzi natomiast o samą zgodność wątku z prawem obowiązującym w Polsce i na forum - sprzedaż kont gier (m. in. kont Minecrafta) jest powszechna na polskich forach, a nawet w takich serwisach jak OLX które posiadają sztaby prawników, więc mogę z bardzo dużym prawdopodobieństwem domniemywać, że nie istnieje akt prawny RP, który zabraniałby takiej działalności. Regulamin Mojangu nie jest natomiast prawem stanowionym na terenie RP i tym samym nie jest egzekwowany na forum - inaczej musielibyśmy np. usuwać prezentacje serwerów niezgodne z EULA. @wiktorm12 mógł co prawda umieścić informację w wątku jako użytkownik, że takie działanie jest niezgodne z regulaminem gry i może np. skutkować zablokowaniem konta po zakupie, ale nie miał podstawy prawnej do usunięcia wątku.

Pozostaje jeszcze kwestia zachowania @Patryk42341 w samej skardze. Wzburzenie zaistniałą sytuacją może być pewną okolicznością łagodzącą, jednak jest to naruszenie §2.1.2.1 i §2.1.2.2 regulaminu forum.

1 godzinę temu, Patryk42341 napisał:

I wiem, że wiktorm12 to dzieciak, więc tylko niszczy forum, wywnioskowałem to z wielu jego postów.

Podsumowując:

• Naprawa formatowania jest słuszna.
  • Usunięcie wątku jest niesłuszne i zostanie on przywrócony.
  • @Michix powinien pamiętać o podejmowaniu działań zawsze w 100% zgodnie z taryfikatorem.
  • @wiktorm12 otrzymuje naganę za przekroczenie swoich uprawnień.
  • @Patryk42341 powinien w terminie 24 godzin pisemnie przeprosić @wiktorm12 na czatboxie lub w statusie, niewykonanie nakazu będzie skutkować karą nadaną przez moderację zgodnie z taryfikatorem.

• Libter zmienił(a) tytuł na Odwołanie od decyzji wiktorm12
  • Libter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...