Skocz do zawartości

Ile potrzebuję ram'u?

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre kwestie są lekko nieaktualne na nowszych wersjach, nie polecam hostingu "titanaxe".

Witam. Ten poradnik w większości pomoże zaoszczędzić niepotrzebnie wydane pieniądze.

Przypominam, że dotyczy on silników takich jak PaperSpigot, Spigot, CraftBukkit

Serwery na modach nie mają tu nic dla siebie (jedynie trochę można się wzorować).

Poradnik dotyczy wersji minecraft'a 1.7 - 1.13

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

A więc przejdźmy już do najważniejszej części poradnika.

•  Serwer dla kolegów/znajomych - Ile potrzebuję ram'u?

-  Zazwyczaj serwery dla kolegów lub znajomych nie potrzebują dużo ram'u.

-  Jeżeli nie używasz nie wiadomo jakiej ilości pluginów, 1500MB ram'u ci wystarczy.

-   Przy serwerze dla znajomych lub kolegów nie polecam używać więcej niż 10 - 15 pluginów.

•  Mały serwer publiczny - Za dużo czy za mało?

- Jeżeli chodzi o mały serwer publiczny (gdzieś do 50 graczy), to polecam między 3 a 4 GB ram'u.

- Serwer nie powinien lagować ani nie powinien się stopować.

• Serwer publiczny średniej wielkości - Czy to nie kosztuje dużo?

- Myślę, że do grupy takich serwerów zaliczają się serwery gdzie gra 100 - 400 graczy na raz.

- Polecam nieco więcej niż w serwerach małych, mianowicie 5 - 6GB ram'u (dla wymagających 7GB ram'u).

• Duże serwery publiczne - Czy to drogie?

- Do grupy dużych serwerów publicznych zaliczymy serwery na których gra 500+ osób.

-  Tą grupę podzielę jeszcze na podgrupy.

1. 500 - 800 osób na raz -  7 - 8 GB ram'u

2.  1000 - 1500 osób na raz -  8 - 10 GB ram'u

3.  1500 lub więcej osób na raz -  Tu dokładnie tego nie określę. Zobacz ile ram'u zużywa serwer, i daj mu gdzieś 1 GB ram'u lub więcej.

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

Dodatkowo przygotowałem jeszcze ciekawą sekcję poradnika.

- Jaki hosting?

Jednym zdaniem nie polecam EnderChest. Prowizja za przelew?! Co to jest!!!. Dodatkowo słaby support który odpowiada po długim czasie.

Jeżeli chodzi o hosting który polecam, to hostgier. Z tych ważniejszych zalet, to szybki i dobry support, brak prowizji za przelew, wszystko bardzo łatwe w obsłudze, możliwość zwrotu $ za serwer do portfela (np. za zmieniony ram na mniejszą ilość lub skrócenie ważności serwera).

A w żadnym wypadku nie polecam aternosa.

Gdzieś tu mam na tym forum poradnik dlaczego go nie używać.

Proszę zostaw like lub serduszko (miłą reakcję) za poświęconą pracę i czas.

Motywuje mnie to do tworzenia nowych poradników, skryptów ITP. na tym forum.

Edytowane przez maxcom1
https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/

Szczerze mówiąc chciałem napisać krótką krytykę... skończyłem pisząc cały temat 

Poza tym co wspomniałem w tamtym temacie - kompletnie zwaliłeś strukturę, w listach punktowanych powinno być to, co jest od myślników, a to co jest teraz w listach punktowych powinno być nagłówkami. Nie wypowiem się na temat kwestii merytorycznej, z dwoma "ale", z którymi miałem bezpośrednio do czynienia:

• Mojang tak zepsuło optymalizację na 1.14, że serwer pusty vanilli z 2GB ramu laguje, więc już widzę jak 1.5GB (btw to jest 1536, a nie 1500) starcza na grę ze znajomymi.
  • Nie wspomniałeś o serwerach na modach, które się rządzą swoimi prawami, przykładowo paczka składająca się z około stu modyfikacji na trybie skyblock z 10 graczami je około 6GB.

Z poważaniem,
Kurotsuwa

https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/#findComment-221196

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Słaby poradnik, bardzo słaby. Dlaczego promujesz TitanAxe? Zapłacili Ci? Oni prócz git suporty nie mają nic, a oszukują klientów na GB ramy np. Mój przyjściem kupił serwa 8gb ram, a jak się potem okazało, serwer miał blokadę do 4gb ram. Jeśli chcesz postawić serwer to polecam hosting Craftserve.pl. Próbowałem wszystkich hostingów, ale ten działa najlepiej. Oczywiście tez ma swoje błędy, ale ma ich mniej niż TitanAxe, a zwłaszcza nie oszukuje klientów. Jak chcesz kupić vps to polecam 0ping.eu.

https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/#findComment-322790

9 godzin temu, Buggy napisał:

Słaby poradnik, bardzo słaby. Dlaczego promujesz TitanAxe? Zapłacili Ci? Oni prócz git suporty nie mają nic, a oszukują klientów na GB ramy np. Mój przyjściem kupił serwa 8gb ram, a jak się potem okazało, serwer miał blokadę do 4gb ram. Jeśli chcesz postawić serwer to polecam hosting Craftserve.pl. Próbowałem wszystkich hostingów, ale ten działa najlepiej. Oczywiście tez ma swoje błędy, ale ma ich mniej niż TitanAxe, a zwłaszcza nie oszukuje klientów. Jak chcesz kupić vps to polecam 0ping.eu.

Chyba oszalałeś w tym momencie z craftservem xD robią dokładnie to samo co titanaxe, tzn "nielimitowane pakiety" są bardzo limitowane, współdzielone zasoby i chujowy support. 

8 godzin temu, kerpson napisał:

Ten poradnik nie ma sensu, gdyż dla 500-800osób inne zużycie ramu będzie dla serwera typu. survival, a inne dla minigier

Yup, ogólnie trzeba by było zacząć od tego, że nie jesteś w stanie wpuścić 1000osób na jeden serwer, a nawet jeśli, to nie ram jest limitem, tylko procesor. Pseudo "poradnik" pisany przez osobę, która totalnie się na tym nie zna.

https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/#findComment-322808

3 godziny temu, LeviBoyPL napisał:

Chyba oszalałeś w tym momencie z craftservem xD robią dokładnie to samo co titanaxe, tzn "nielimitowane pakiety" są bardzo limitowane, współdzielone zasoby i chujowy support. 

Yup, ogólnie trzeba by było zacząć od tego, że nie jesteś w stanie wpuścić 1000osób na jeden serwer, a nawet jeśli, to nie ram jest limitem, tylko procesor. Pseudo "poradnik" pisany przez osobę, która totalnie się na tym nie zna.

nie no, jesteś w stanie ale licz się z tym, że twój procesor zamieni się chwilowo w siedzibę ovh

pasted-image-0-14.png

https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/#findComment-322817

• 10 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 21.06.2023 o 09:37, Tiger_Man_ napisał:

Generalnie, 100 graczy nie oddalających się od siebie nie bierze dużo więcej RAM'u niż 1 gracz.

Temat ma 4 lata i jest raczej dawno nieaktualny, dlaczego więc odkopujesz? Jeżeli chcesz podzielić się swoją wiedzą na temat alokacji pamięci operacyjnej przez serwer Minecrafta, stwórz osobny wątek oddany temu tematowi, na pewno pomoże społeczności :)

https://skript.pl/temat/34362-ile-potrzebuj%C4%99-ramu/#findComment-334869