Skocz do zawartości

Jak stworzyć w 100% darmową stronę z darmową domeną bez podawania swoich danych osobowych? PORADNIK!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Usunięty#18026

Cześć! W tym poradniku pokażę jak zrobić w 100% darmową stronę internetową (WWW) na hostingu którego nazwę zaraz podam ;) Poradnik został przedstawiony w punktach po kolei jak to zrobić :)Na hostingu nie musisz podawać swoich danych osobowych (typu: Miasto, nazwisko, telefon itp.)! Oczywiście jak chcesz możesz, ale nie trzeba ;)

No ale jeśli ktoś by chciał prowadzić swój serwer to już lepiej kupić sobie domenę i hosting. Nie wyjdzie za drogo ale za tanio też nie, bo ok. 100zł, ale jak ktoś ma dobry serwer,chociaż 40-60 graczy co dziennie to dla niego jest to pikuś :)

O czym dokładnie będzie poradnik?: Nie pokażę jak zrobić tą stronę w HTML czy w jakiś innych kodach, tylko jak ją zdobyć za darmo z domeną (100% darmowa!).

Dokładnie jakie domeny będą za darmo?  :pomysł: Małe wyjaśnionko: Na stronie są 3 darmowe domeny bez opłacania ich co rok. Nie są to tak dobre domeny jak .pl czy .eu lub .com. Będą to te domeny: TwojaNazwa.cba.pl , TwojaNazwa.c0.pl , TwojaNazwa.y0.pl - są to w 200% darmowe domeny!

Jak niektórzy znają ten wiersz: ,,nie wszystko jest za darmo, a jak już jest, to reklama musi być..." Czasami właśnie ta strona wywiesza na naszej stronie www  taką oto reklamę (klik). A aby usunąć tą reklamę, jak oni to ujęli: " zmienić pakiet na PRO lub VIP w panelu hostingu już od 4zł! " Ale ten poradnik ma być "jak zrobić za darmo" więc to już wasz wybór ;)

Informacje co mamy: 1GB przestrzeni dyskowej , Transfer 5GB , 3 Darmowe domeny , 2 konta email , 2 konta FTP. Więcej w zakładce "PODSUMOWANIE" (Dopiero później będzie) ;)

KROK 1

wchodzimy na hosting.

a) Wchodzimy na stronę CBA (klik)

b) Wchodzimy w REJESTRACJA

c) Wybieramy HOSTING , FREE.

KROK 2

Rejestrujemy się <dane profilu > (najdłuższy krok )

a) "Rejestruję tę usługę jako:" Wybieramy "Osoba fizyczna"

b) "Nazwa profilu:" Wpisujemy tu swój nick. (pamiętaj, nie imię tylko nick! imię wpiszemy później.)

c) "Wpisz hasło:" Wpiszcie swoje hasło 😮

1.powtarzacie hasło.

2. Linia [____________________]  to "siła hasła". (Pokaże wam czy hasło jest silne.)

d) "Adres email:" To wszyscy wiedzą, wpisujecie wasz emajl :lajk: C: 

e) "KOD POTWIERDZENIA" O co tu chodzi? :pomysł:Już tłumaczę. Jeśli klikniesz "Wyślij", Na wyżej podany przez ciebie adres email wyślą kod, który musisz przepisać do ramki która ci się na miejscu przycisku pojawi :)

f) "Akceptuję regulamin" - Kliknij po prostu  ✅i jedziemy z następnym ;)

g) " Chcę otrzymywać od CBA.pl informacje o aktualnościach i bieżących promocjach. Subskrypcję można anulować w dowolnej chwili:" Tak samo jak powyżej.

h) Zaznaczamy nie jestem robotem I klikamy obrazki.

KROK 3

Rejestrujemy się <Dane użytkownika>

a) "Imię" Podajemy swoje imię...

b)  (niżej) "kraj:" Podajemy swój kraj

c) zostawiamy inne pola puste....... (serio... no chyba że ktoś chcę)

d) "UTWÓRZ KONTO" - klikamy :D

KROK 4

Tworzymy domenę i instalujemy silnik strony. <Jeśli cię nie zalogowało, zaloguj się> Ps: tu jest "PODSUMOWANIE"

1. DOMENA

a) Wchodzimy w PROFIL

b) W menu: Wchodzimy w DOMENY

c) Klikamy "+ DODAJ"

d) Wpisujemy nazwę jaką chcemy np. "PodrobaSkript"

e) Wybieramy domenę (jak chcesz płacić to proszę bardzo ale są tam darmowe ;) ) Jak nie ma której chcesz to kliknij "więcej domen". Ja np. lubię Nazwa.cba.pl ;) 

f) Kolejnych 2 pól nie zaznaczamy.

g) klikamy DODAJ DO KOSZYKA

h) Gdy nam się pojawiła wszystko jest gotowe ;) mamy naszą PodrobaSkript.cba.pl !

2. SILNIK STRONY

a) W menu: Wchodzimy w OPROGRAMOWANIE.

b) Wybieramy jakieś oprogramowanie np WordPress

c) klikamy "+ DODAJ"

d) Nic tam nie wpisujemy (tam już są ścieżki, to już nie u mnie ;) )

e) klikamy DODAJ.

f) Mamy oprogramowanie!

KROK 5

Wchodzimy na naszą stronę! <instalacja>

a) Wchodzimy na wasz adres! (Ja wpisałem "PodrobaSkript.cba.pl")

b) jesteśmy na stronie, możemy zacząć instalacje! Ale to już nie u mnie. Znajdź poradnik na np. yt ;)

Oczywiście możemy zamiast dodawania silnika, dodać stronę w HTML. To też nie u mnie, do tego trzeba programu FileZilla aby wkleić :O

To tyle z tego poradnika.

Myślę że się spodobał, błędy zgłaszajcie w komentarzach!

(I serio se wejdźcie na tą moją stronę: PodrobaSkript.cba.pl <klik>  ) Jest ona zrobiona w kodzie HTML. (Stworzyłem ją na pokaz aby udowodnić że działa ;) )

PS<info>. Pisałem ten poradnik ok 1,5 godz. Jeśli przeczytałeś ten poradnik, daj chociaż łapkę :lajk: lub serduszko <3 to będę baaaaaaarrrrrrddddzzzoo wdzięczny :D Możesz także dać mi plusik aby mnie zachęcić do napisania innych ciekawych poradników!

Z poważaniem,

~Gabriel "Gabi145" :D

Edytowane przez Gabi145
Tagi, ps<info> i temat , literówka x3 , PROPOZYCJA , poprawiłem formatowanie
TakiJakTy

Usuwam formatowanie.

Notatka dodana przez TakiJakTy

Ja polecam darmowy epizy.com, gdzie jest serwer Apache i phpmyadmin, a do tego nie ma reklam, które niekiedy mogą rozwalić cały layout strony jak na cba ;)

Gość Usunięty#18026
W dniu 6.01.2019 o 21:22, KrejzolekPRO napisał:

Ja polecam darmowy epizy.com, gdzie jest serwer Apache i phpmyadmin, a do tego nie ma reklam, które niekiedy mogą rozwalić cały layout strony jak na cba ;)

Też może być, tylko wiesz, zrobiłem poradnik akurat o CBA.pl :nokappa: xd

Edytowane przez Gabi145
W dniu 6.01.2019 o 21:22, KrejzolekPRO napisał:

W sumie wydaje się że to dobry, hosting może nawet lepszy od ct8.pl (ma limit 1500 aktywnych użytkowników).
Już nawet widziałem na tym forum pierwszy serwer który używa cba.pl i nie umie ustawić tła nagłówka w mybb.

Gość Usunięty#18026
W dniu 13.01.2019 o 19:39, jaku49 napisał:

Już nawet widziałem na tym forum pierwszy serwer który używa cba.pl i nie umie ustawić tła nagłówka w mybb.

Takich "LUDZI" jest dużo XD :lajk:

• 8 miesięcy temu...
Gość Usunięty#18206

Bardzo słaby poradnik, okropnie źle się to czyta, wszędzie emotikony i zbędne formatowanie, kolory. Autor myśli, że jest śmieszny. Dodatkowo hosting z reklamami. Prawdziwy darmowy hosting (dla np. statycznych stron) to GitHub Pages.

Gość Usunięty#18026
W dniu 14.10.2019 o 13:54, PinkLolicorn napisał:

wszędzie emotikony i zbędne formatowanie

Zbędne? Właśnie ładnie się to czyta (ja używam ciemnego stylu), a nie jakieś same białe napisy...

Emotki w niczym nie przeszkadzają.

Autor myśli, że jest śmieszny.

A nie? :kappa:

Prawdziwy darmowy hosting (dla np. statycznych stron) to GitHub Pages.

Ja zrobiłem poradnik o cba, a nie o jakimś githup pejdźs :nokappa:

Edytowane przez TakiJakTy
TakiJakTy

Usuwam formatowanie.

Notatka dodana przez TakiJakTy

Nie, nie jesteś śmieszny. Zbyt dużo formatowania - ogólnie nie podoba mi się poradnik.

Gość Usunięty#18026
54 minuty temu, Szifter napisał:

Prosiłabym o poprawienie czytelności tego poradnika

Lekko poprawiłem:

- Trochę bardziej "POWAŻNY"

- Usunięcie nadmierności emotek

- Lekkie formatowanie (lepiej się odróżnia kroki)

• 1 miesiąc temu...

Tak szczerze, mogłeś nie dawać kroków od 1 do 3 bo na forum raczej nie ma dzieci i każdy potrafi się zarejestrować.

Gość Usunięty#18026
W dniu 15.12.2019 o 15:21, 21Shadow_ napisał:

Tak szczerze, mogłeś nie dawać kroków od 1 do 3 bo na forum raczej nie ma dzieci i każdy potrafi się zarejestrować.

No nie każdy...

Może są tu jacyś, co znaleźli wątek w necie, bo chcą zrobić darmową stronkę, ale są nowi i nie umieją się rejestrować/logować?

• 8 miesięcy temu...
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...