Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :hi: 

W tym Mini Poradniku postaram się wyjaśnić, jak używać efektów potionów w SKRIPT :p

Jest to mój pierwszy TUT, więc proszę o wyrozumiałość i zbytnie niekrytykowanie mojej pracy

1.Zacznijmy od tego, iż wiele ludzi używa tego sposobu :

command /dragi:    trigger:	    give player 1 sugar named "&7Bialy proszek"	    on rightclick holding a sugar:    if name of player's tool is "&7Bialy proszek":	    if player has permission "Dragi":            Send "&8Wlasnie wciagnales kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            wait 3 second            execute console command "/effect %player% 1 40 2"            execute console command "/effect %player% 4 30 2"            execute console command "/effect %player% 9 40 2"            wait 1 second            execute console command "/effect %player% 17 20 1"            execute console command "/effect %player% 20 15 1"            wait 10 second            execute console command "/effect %player% 15 10 1"

Można go w łatwy sposób zastąpić skryptowym effectem :

trigger:        give player 1 sugar named "&7Bialy proszek"        on rightclick holding a sugar:    if name of player's tool is "&7Bialy proszek":        if player has permission "Dragi":            Send "&7Wlasnie wciągnąles kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            wait 3 second            apply speed potion of tier 1 to the player for 40 second            apply slow 2 to the player for 30 second            apply nausea 2 to the player for 40 second            wait 3 second            apply hunger 1 to the player for 20 second            apply wither 1 to the player for 15 second            wait 10 second            apply blindness 1 to the player for 10 second

2. Jak używać ?

W dokumentacji SKRIPT znajdziemy taki effect:

apply [potion of] %potions% [potion] [[[of] tier] %number%] to %living entities % [for %time span%]

Rozłóżmy go na części i przeanalizujmy do :)

1) Część :

[potion of] %potions% [potion]
      odwołuje się do nazwy potionu, przedrostek [potion of] oraz przyrostek [potion] nie są                   potrzebne do prawidłowego działanie efektu, lecz można je dopisać, aby poprawić wizualną                 stronę skryptu.

Użycie:  apply potion of speed ...

apply speed potion...

apply speed...

2) Część:

[[[of] tier] %number%]

odwołuje się do mocy potionu, przedrostek [[of] tier] nie jest potrzebny do prawidłowego                 działania efektu, lecz można je dopisać, aby poprawić wizualną stronę skryptu.

Użycie:  apply speed of 1...

apply speed of tier 1...

apply speed 1

3) Część:

to %living entities%

odwołuje się do żywych istot, w naszym wypadku do gracza (Nie jestem pewien czy efekt                 działa na zwierzęta i moby, gdyż kilka prób, które wykonałem zakończyły się fiaskiem)

Użycie:   apply speed 1 to the player... 

4) Część:

[for %time span%]

odwołuje się do czasu, jaki dany efekt ma trwać. Przedrostek [for] w tym wypadku jest                   niezbędny do prawidłowego działania efektu.

Użycie:  apply speed 1 to the player  for 40 second

3. Usuwanie efektu potionu ?

Aby usunąć efekt potionu musimy się odwołać do efektu :

remove %potions% from player

Użycie: remove speed from player nausea

remove slow from player

remove nausea from player

Zastosujmy ten efekt do wyżej napisanego kodu na narkotyki:

trigger:        give player 1 sugar named "&7Bialy proszek"        on rightclick holding a sugar:    if name of player's tool is "&7Bialy proszek":        if player has permission "Dragi":            Send "&7Wlasnie wciągnąles kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            wait 3 second            apply speed potion of tier 1 to the player for 40 second            apply slow 2 to the player for 30 second            apply nausea 2 to the player for 40 second            wait 3 second            apply hunger 1 to the player for 20 second            apply wither 1 to the player for 15 second            wait 10 second            apply blindness 1 to the player for 10 secondcommand /czysc:	trigger:		remove nausea from player		remove speed from player		remove nausea from player		remove blindness from player		remove wither from player		send "&7Twoje Efekty zostaly wyczyszczone"

4. Lista Efektów Potionów:

1. Szybkość  - Speed
2. Spowolnienie  - Slowness
3. Szybkość kopania  - Haste
4. Wolne kopanie  - Mining Fatigue
5. S iła -  Strength
6.Natychmiastowe leczenie -  Instant Health 
7.
Natychmiastowe obrażenie -  In stant Damage 
8.
Wysokie skoki - Jump Boost
9.Nudności - Nausea
10.Regeneracja - Regeneration
11.Ochrona - Resistance
12.Ochrona przed ogniem - Fire Resistance
13.Oddychanie pod wodą - Water Breathing
14.Niewidzialność - Invisibility
15. Ślepota  - Blindness
16. Widzenie w ciemnośc i - Night Vision 
17.
Głód - Hunger
18.Osłabienie - Weakness
19.Trucizna - Poison
20.Efekt wither'a - Wither
21.Dodatkowe serca - Health Boost
22.Więcej złotych serc - Absorption
23.Zaspokaja głód - Saturation

Mam nadzieję, że poradnik przyda się osobom rozpoczynającym zabawę z SKRIPT'EM i nie tylko c:

Pozdrawiam no i cześć :hi2:

~Hydorax

Edytowane przez Hydorax
https://skript.pl/temat/2107-efekty-potion%C3%B3w-w-skript/

@UP
Przecież zostało to właśnie ujęte w poradniku -,- ludzie czytajcie ze zrozumieniem.

Poradnik taki sobie, mało rozbudowany, w dodatku nie ma tu wszystkiego o potionach ;c

https://skript.pl/temat/2107-efekty-potion%C3%B3w-w-skript/#findComment-18248

Wiem że to nie jest temat o skripcie ale co bym dodał do tego skripta

W kodzie jest tekst Za chwilke poczujesz tego efekty, i odrazu pierwszy efekt:

Send "&7Wlasnie wciagnales kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            apply speed 1 to the player for 40 second

Ja bym zmienił kod lekko na

Send "&7Wlasnie wciagnales kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            wait 2 seconds            apply speed 1 to the player for 40 second

:)

https://skript.pl/temat/2107-efekty-potion%C3%B3w-w-skript/#findComment-18443

Wiem że to nie jest temat o skripcie ale co bym dodał do tego skripta

W kodzie jest tekst Za chwilke poczujesz tego efekty, i odrazu pierwszy efekt:

Send "&7Wlasnie wciagnales kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            apply speed 1 to the player for 40 second

Ja bym zmienił kod lekko na

Send "&7Wlasnie wciagnales kreske. Za chwilke odczujesz tego efekty :]" to the player            wait 2 seconds            apply speed 1 to the player for 40 second

:)

To był tylko taki przykładowy skrypt napisany na potrzeby Poradnika, w którym chodziło o zademonstrowanie jak tego używać, ale jeśli chcesz to oczywiście mogę to zmienić :p

@Edit Poprawione :)

Edytowane przez Hydorax
https://skript.pl/temat/2107-efekty-potion%C3%B3w-w-skript/#findComment-18464

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 3 lata później...