Skocz do zawartości

GROMIX: Przygody Rycerza Ryszarda

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Witajcie.

Pewnie patrząc na tytuł, zastanawiacie się:

Ale czym, do jasnej ciasnej, jest "gromix"?!

Myk polega na tym, że jest to połączenie gry i komiksu. Poznałem tą formę zabawy na pewnym forum, gdzie była bardzo popularna.

Jak to działa? Otóż jedna osoba (w tym przypadku ja) jest tak jakby Władcą Opowieści . Więc wymyślam sobie historię, a następnie rysuje jakiś jej początek i wstawiam tutaj. Dalej to wy macie władzę: piszecie co chce, co ma zrobić postać itd. itp. Ja wybieram najciekawszą/najśmieszniejszą/najlepszą i ją rysuję. Gwarantuję, że jest z tym masa zabawy, a i możliwości prowadzenia Gromixów jest mnóstwo. Możemy robić typowego RPGa, turówkę, przygodówkę itd. Zaczynajmy więc!

Dzisiaj (no, niekoniecznie...) poznamy historię pewnego rycerza. Ale najpierw musi on mieć imię!

Dołączona grafika

I to jest wasze pierwsze zadanie. Wymyślcie imię dla naszego dzielnego wojaka, którego losy zostaną przez nas wykreowane. Puśćcie w ruch wyobraźnie, liczę na ciekawe pomysły!

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/

Pierwsza właściwa częśc Gromixu o ok. 16. Tymczasem ma dylemat co do dwóch imion:

• Zygfryd
  • Ryszard

Podoba mi się również Leon, ale jako że nie tak brzmiało imię, to chyba się nie łapie. Więc głosujcie: Ryszard, Zygfryd (czy ew. Leon)?

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/#findComment-7878

Boom! Nasz rycerz otrzymał imię. Tytuł ustawiony, dodałem banner, a o to Ryszard!

Dołączona grafika

Obudził się on po nocy spędzonej w gospodzie. Sakiewka niebezpiecznie się kurczy, a on dalej nie znalazł zajęcia. No więc cóż, co ma zrobić Ryszard?

Dodam tylko, żeby zwracać uwagę na zawartość pomieszczeń itd. W tym przypadku np. mamy plecak. Bo gdzie by chował rzeczy? Lecz to wy nim kierujecie, a sam go nie weźmie ^^.

EKWIPUNEK:

Sakiewka:

Dołączona grafika

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/#findComment-7893

Dołączona grafika

Hej, znalazłem plecak!
Dołączona grafika
I wierny miecz!

Przeszukać komodę, powiadacie? Dobrze.
Dołączona grafika
3 złote monety i jakaś notatka...

Dołączona grafika

Świetnie, darmowy browiec!

To idziemy dalej.

Dołączona grafika

EKWIPUNEK:

Sakiewka:
Dołączona grafika
Plecak:
Dołączona grafika

Wiem, że jeszcze kupon, ale zapomniałem ;-;

PS. Tekst pisany kursywą to wypowiedzi Rysia.

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/#findComment-7942

Niech Rysio powroci do gospody po kupon i moze jeszcze ja przeszuka np. piwnice strych itp. niech pogada z wlascicielem gospody bo moze sie cos od niego dobrego dowiedziec.

Po znalezieniu kuponu niech pojdzie do karczmy po browara i pogada z tutejszymi mieszkancami miasta moze sie cos od niech dowie o miescie krolu itp.

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/#findComment-7994

Rysio nadal jest w gospodzie, to tylko inne piętro (parter). Kupon wziął, tylko ja głupi zapomniałem narysować :c.

Przeszukać gospodę? Nie, lepiej nie. Gospodarz jeszcze się na mnie zdenerwuje i będę się musiał stąd wynosić. Pogadać z innymi mieszkańcami też nie dam rady, bo pora wczesna i wszyscy pracują. Ale piwko chętnie wezmę, karczmarz też zapewne nie będzie miał nic przeciwko małej pogawędce...

Dołączona grafika

-Witaj, jam jest Ryszard. Mam tu kupon na butelkę piwa, czy mógłbym...?

-Ależ oczywiście, proszę bardzo. Zwą mnie Saguar.

Dołączona grafika

-Co tam w świecie słychać?

-A idź pan. Odkąd nam król umarł, to się źle dzieje. Ongiś w tym kraju pięknie było, teraz wszędzie rozbójnicy...

-Król nie żyje?!

-A to pan nie słyszał? Jakaś szajka, podobnież "Myszami" się zwą, zamach na królewską mość urządziła.

-A co z tymi rozbójnikami?

-Szkodniki jedne... Nic, tylko by zabijali, rabowali i gwałcili. Strach nos z domu wyściubić.

-Ale jak to tak, nikt porządku nie pilnuje?

-Oj tam, niby pilnują, ale wie pan jak to jest... Jak król był, to ich jakoś trzymał, teraz to sami nie lepsi od tych bandytów. Przekupstwa, handel narkotykami... Niektórzy w zmowie z nimi są, a potem się łupami dzielą, Nic, ino dla zysku. Guzik ich obchodzi życie pospolitych ludzi.

-A w tej wioseczce? Też tak samo? I tak właściwie to jak ona się nazywa?

-Zwie się ona Dorf. My to mamy o tyle szczęście, że malutcy jesteśmy. No i bidni wszyscy. Złodziejaszki nie mają czego u nas szukać. Co prawda ostatnio doszło do jakiś kradzieży, ale nic specjalnego. Takie rzeczy często się dzieją.

-A dzieje się coś specjalnego? Niekoniecznie chodzi mi teraz o rozbójników.

-W pobliskim mieście, Urbo, dzień targowy się zbliża, a to dość rzadka okazja. Ludzie przybędą z daleka aby kupić potrzebne przyrządy, zapasy... Plusem jest to, że tamtejszy garnizon straży naprawdę stara się utrzymać porządek i dba o mieszkańców. Burmistrz tam to podobno równy człek. Zabierasz się może tam?

-Hmm... Nie jestem pewien.

-Prędzej czy później musisz stąd odejść, chyba że rolnikiem chcesz zostać. Urbo to jedyne miasto odległe od tego zadu-EKHM.. wioski...o mniej niż tydzień drogi. Nie masz gdzie indziej stąd iść, a i trochę rynsztunku ci się przyda.

-Cóż, może się tam wybiorę.

-Gdybyś zechciał, mam dla ciebie prośbę. Tamtejszy handlarz, wołają na niego Korniszon, winien mi przysłać dostawę pożywienia i alkoholów. Mógłbyś mu zanieść ten list? Wpadnie ci do kiesy trochę złociaków, a skoro i tak się tam wybierasz...

-Ale czemu nie wynajmiesz kuriera?

-Ano, drogi teraz niebezpieczne, a widać, żeś chłop na schwał i że umiesz obracać tą brzytwą, co ci z torby wystaje. To jak?

EKWIPUNEK:

Sakiewka:

Dołączona grafika

Plecak:

Dołączona grafika

https://skript.pl/temat/1034-gromix-przygody-rycerza-ryszarda/#findComment-8057

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...