Skocz do zawartości
  • 0

Zapis lokalizacji do pliku i odczyt

Zasepamen
 Udostępnij

Pytanie

Witam

Potrzebuje aby przy wyjściu gracza z serwera była zapisywana jego pozycja ale do pliku config.yml

A po wejściu gracza odczytywana i aby teleportowało gracza na tą pozycję. 

Pewnie wydaje się trochę dziwne ale napisałem już system rejestracji gdzie podczas wchodzenia na serwer teleportuje gracza na spawn a po zalogowaniu ma teleportować tam gdzie zapisano jego ostatnią lokalizacje czyli z pliku ma ją odczytać. Problem tkwi w tym że nie wiem jak zapisać lokalizacje do pliku aby ją potem odczytać i przeteleportować 

Jak zapisze ją tak:

set "spawn" to "%location of player%" in yml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"

Jednak jak to odczytać aby można było przeteleportować gracza na tą pozycje? Do tej pory odczytywałem jedną zmienną z pliku a jak odczytać 3? 

Proszę o pomoc

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
on quit:    set "%player%.x" to "%x-coordinate of player%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"    set "%player%.y" to "%y-coordinate of player%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"    set "%player%.z" to "%z-coordinate of player%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"    set "%player%.world" to "%world of player%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"on join:    set {_x} to value "%player%.x" get of "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml" parsed as number    set {_y} to value "%player%.y" get of "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml" parsed as number    set {_z} to value "%player%.z" get of "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml" parsed as number    set {_w} to value "%player%.world" get of "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml" parsed as world    set {_loc} to location at ({_x}, {_y}, {_z}) of world {_world}    teleport player to {_loc}

• 0

@Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! wiem ale na początek próbuje z głównym spawnem po wejściu na serwer.

@Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Jesteś wielki :) Działa oto mi chodziło. Uczę się pisać skrypty od około ponad tygodnia a kurde takich ważnych rzeczy nie umiem.

A jest możliwość zapisania nie wiem jak to opisać chodzi mi o położenie myszki czy ten ludek patrzy w górę czy w dół i według stron świata? i gdzie ejst opis takich zmiennych? jak np.x-coordinate of player na oficjalnej stronie jakoś nie mogę znaleźć.

• 0

Próbowałem i aktualnie udało mi się zapisać te pitch i yaw. to one są odpowiedzialne za położenie głowy.

Zapisywanie działa:

set "spawn.wejsciowy.yaw" to "%player's yaw%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"set "spawn.wejsciowy.pitch" to "%player's pitch%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"

Jednak nie mam pojęcia jak po ich odczycie z pliku dodać do tej zmiennej:

set {spawn.wejsciowy} to location at ({_x}, {_y}, {_z}) of world {_w}

Ma ktoś jakiś pomysł?

• 0

Próbowałem i aktualnie udało mi się zapisać te pitch i yaw. to one są odpowiedzialne za położenie głowy.

Zapisywanie działa:

set "spawn.wejsciowy.yaw" to "%player's yaw%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"set "spawn.wejsciowy.pitch" to "%player's pitch%" in yaml file "plugins/Skript/Dane_serwera/config.yml"

Jednak nie mam pojęcia jak po ich odczycie z pliku dodać do tej zmiennej:

set {spawn.wejsciowy} to location at ({_x}, {_y}, {_z}) of world {_w}

Ma ktoś jakiś pomysł?

Po tym

set {_loc} to location at ({_x}, {_y}, {_z}) of world {_world}

Dajesz:

set pitch of {_loc} to {_pitch}set yaw of {_loc} to {_yaw}

Wymaga:

RandomSk

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...