Skocz do zawartości
  • 0

Teleport gracza jeśli znajdzie się na danych kordach

milonn

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
8 minut temu, milonn napisał:

Jak mógłbym zrobić zrobić teleport jeśli gracz znajdzie się na danych kordynatach, a command blocki są wyłączone?

Np: Możesz ustawić region i użyć "on region enter". Możesz sprawdzać event on move i lokalizacje.

• 0
47 minut temu, milonn napisał:

czm mi to nie działa? Żadnego błędu nie ma, a celem skryptu jest teleportowanie gracza na kordy {backrooms::2} kiedy będzie na kordynatach {backrooms::1}

Sprawdź poszczególne warunki:
1. Czy gracz wchodząc na region wchodzi na dane koordynaty? (zdaje mi się, że wielkość yaw i pitch też tu są kluczowe)
2. Zdaje mi się, że dopisek "in world "boxpvp"" jest zbędny, bo chyba zmienna ma tę wartość w sobie.
3. Jeżeli chcesz samemu dojść do wniosku czemu to nie działa to rób debugi typu "send" lub "broadcast" po każdej sekcji i sprawdzaj gdzie kod się zatrzymuje.
Taka mała podpowiedź odemnie. Prościej by było zrobić region w tym miejscu co ma następować teleportacja i sprawdzać czy gracz wszedł w ten region:

on region enter:
	if region contains "twoja_nazwa_regionu":
		teleport player...

• 0

Najłatwiej ustawić region (np. pluginem WorldGuard) i po prostu skorzystać z eventu on region enter i sprawdzać do jakiego regionu gracz wchodzi, lub krócej:

on entering of region "nazwa np. boxpvp"

Sprawdzanie lokalizacji jest problemowe, bo musiałbyś zapisać lokalizację jako np. string, z zaokrąglonymi do dołu (floor) koordynatami np. "10;23;43;world"), potem sprawdzać poszczególne koordynaty (również użyć floor) i świat. Strasznie dużo operacji, które można zastąpić pierwszym podanym przeze mnie rozwiązaniem

Chciałbym Ci natomiast pomóc również w kluczowym problemie tego wpisu - jego tytule. 
Nazwałeś wpis "nwm jak nazwać" - nasuwa się pytanie czego nie wiesz? Nie wiesz o co pytasz? 
W treści wpisu całkiem nieźle udało Ci się zadać Twoje pytanie. Czemu nie nazwałeś podobnie wpisu? To nie jest takie ciężkie! 
Oto moja propozycja na tytuł wpisu: "Teleportacja gracza na danych koordynatach". Wzmianka o command blockach jest w tym dziale zbędna, jak sama nazwa mówi - dział dotyczy Skript, nie command blocków. 

Jak widać - nie było tak ciężko ;) Wystarczyło się niewiele wysilić i ruszyć główką :P

• 0

a ktoś mi da cały działający skrypt? + odpowiedź na to pytanie: Jak zrobić teleportację o ileś równych bloków nie na środek bloku jeśli gracz znajdzie się w danej strefie np. do sprankowania, że jakaś ścieżka jest nieskończona

Edytowane przez milonn

• 0
17 godzin temu, milonn napisał:

a ktoś mi da cały działający skrypt? + odpowiedź na to pytanie: Jak zrobić teleportację o ileś równych bloków nie na środek bloku jeśli gracz znajdzie się w danej strefie np. do sprankowania, że jakaś ścieżka jest nieskończona

Odejmując określoną ilość bloków od wartości bazowej. Jak gracz wejdzie na ścieżke o kordach 50,50,50, to odejmujesz załóżmy 10 od x i z, w zależności od sytuacji, i go cofa. Możesz też użyć pusha w kierunku odwrotnym do zakazanego regionu, wtedy będzie odpychać gracza. Albo jeszcze inaczej: W World Guard można ustawić region i zablokować wejście określonej grupie, wtedy go cuboid nie wpuści na ten rejon.