Skocz do zawartości
  • 0

Jaka wersja i konkretny silnik na serwer Minecraft?

F1lipek321

Pytanie

1 godzinę temu, Helios1993 napisał:

A do czego ci potrzebny tak prehistoryczny silnik? Od razu mogę cię zapewnić, że nie otworzysz na nim serwera.

to na czym mam postawic serwer od wersji 1.8.x do 1.20 ? 

Helczyk

Notatka dodana przez Helczyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
36 minut temu, F1lipek321 napisał:

To zależy od trybu silnika. Na tryb, na którym nie wymagasz najnowszych nie wiadomo jakich dodatków, nie potrzebujesz nowych itemów/bloków, pasują ci limity (np. nametagi i sidebar) to śmiało stawiaj na 1.8. Jeżeli chcesz zapewnić ciekawszą/bardziej urozmaiconą rozgrywkę to stawiaj na nowszych wersjach. Ja preferuje 1.16.5 aczkolwiek 1.19.4 też git, na 1.20.1 uważaj.

• 0
4 godziny temu, F1lipek321 napisał:

Silnik serwera zawsze powinien być najnowszy, nieważne z jakiej wersji wpuszczasz graczy. Bezpośrednio przekłada się to na o wiele wyższe bezpieczeństwo oraz stabilność.

• 0
8 godzin temu, Helios1993 napisał:

Silnik serwera zawsze powinien być najnowszy, nieważne z jakiej wersji wpuszczasz graczy. Bezpośrednio przekłada się to na o wiele wyższe bezpieczeństwo oraz stabilność.

Ale czy ty czaisz ze robie na 1.8.x podstawke wiec nie bede stawial na 1.12 1.16 czy 1.20 XD

• 0
6 minut temu, F1lipek321 napisał:

Ale czy ty czaisz ze robie na 1.8.x 

Ciekawe po co, na tej wersji każdy serwer umiera, wystarczy zobaczyć na te wszystkie ehc, teraz maja po 10x mniej graczy, myślisz że nowy serwer będzie mieć przebicie na i tak już martwej wersji?

image.png.35fc8c473db158c1d19461abb651ab9d.png

• 0

Na byle jakiej byle żeby nie miała 9 lat, ja polecam od 1.16-1.20 jednak osobiście używam 1.18.2

Plugin viaversion+viabackwards+viarewind pozwala ci na wpuszczenie gracza z każdej wersji mc, więc nawet jakbyś miał serwer na 1.46.2 to ktoś może wejść z 1.7 

• 0
9 minut temu, Fendi napisał:

Na byle jakiej byle żeby nie miała 9 lat, ja polecam od 1.16-1.20 jednak osobiście używam 1.18.2

Plugin viaversion+viabackwards+viarewind pozwala ci na wpuszczenie gracza z każdej wersji mc, więc nawet jakbyś miał serwer na 1.46.2 to ktoś może wejść z 1.7 

+/- Coś takiego:
https://imgur.com/a/nVTIqUG

• 0
43 minuty temu, F1lipek321 napisał:

+/- Coś takiego:

permisionex out, tego nie sie uzywa, jest stare i pobugowane, zainstaluj luckperms

Tak samo wyrzuć wildskript i zainstaluj skripta 2.6.4

A i na jaką wersje się zdecydowałeś?

Edytowane przez Fendi

• 0
Godzinę temu, F1lipek321 napisał:

to na jakim silniku najlepiej postawic i jaka wersje zeby dzialac na 1.8.x - 1.19/1.20?

10 godzin temu, Helios1993 napisał:

Silnik serwera zawsze powinien być najnowszy

a silnik? zwykly paper czy purpur

purpur

+/- Coś takiego:

Zacznij od zaktualizowania każdego pluginu do najnowszej wersji

• 0
28 minut temu, F1lipek321 napisał:

To wybiorę purpur, tylko na jaka wersje ? Żeby w miarę wszystkie pluginy na nią były i żeby stabilna była 

Żeby wszystkie pluginy na nią były to między 1.16 a 1.18, wyżej, nie wszystkie mogą mieć wsparcie

• 0
8 godzin temu, F1lipek321 napisał:

to na jakim silniku najlepiej postawic i jaka wersje zeby dzialac na 1.8.x - 1.19/1.20?

Silnik zawsze powinien być najnowszy i nie możesz zapominać o jego częstych aktualizacjach. Gdy wyjdzie mniejsza aktualizacja gry (np. 1.20.1 -> 1.20.2) odczekaj ok. tydzień przed wrzuceniem nowego, a przy większych aktualizacjach (np. 1.20.2 -> 1.21) od dwóch tygodni do miesiąca. W momencie gdy nie wychodzi żadna nowa wersja Minecrafta, aktualizuj silnik przynajmniej raz na tydzień. Warto także aktywnie śledzić changelogi silnika.

Silnik wybiera się zależnie od zastosowania:
- Fabric dla niedużych, prywatnych serwerów
- Paper dla publicznych serwerów do ok. 100 graczy
- Pufferfish(+) dla publicznych serwerów do ok. 200 graczy
- Folia dla publicznych serwerów powyżej 200 graczy
- Purpur dla serwerów, które korzystają z jego dodatkowych customizacji

• 0
2 godziny temu, Helios1993 napisał:

1.20.1

Wybralem purpur 1.18.2 i 1.16.5 tylko nie wiem który wybrać bo wydaje mi się ze coraz więcej luncherow ma 1.16.5 i było by stabilniejsze jakbym ta wersje wybrał coraz więcej graczy na niej gra, czy dać 1.18.2 i się tym nie martwić, bo i tak wszystko robię pod 1.8.x mapy itp.

• 0
12 minut temu, F1lipek321 napisał:

Wybralem purpur 1.18.2 i 1.16.5 tylko nie wiem który wybrać bo wydaje mi się ze coraz więcej luncherow ma 1.16.5 i było by stabilniejsze jakbym ta wersje wybrał coraz więcej graczy na niej gra, czy dać 1.18.2 i się tym nie martwić, bo i tak wszystko robię pod 1.8.x mapy itp.

Wersja 1.16.5 jest bardzo niestabilną wersją. Pod względem stabilności 1.18.2 jest dużo lepsza, ale nadal nie można jej nazwać stabilną. Kolejny raz powtarzam - silnik serwera zawsze powinien być najnowszy, nie ma znaczenia z jakich wersji wpuszczasz graczy.