Panda76 0 Opublikowano 18 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 marca 2021 Cześć, wie ktoś ile w stanie jest utrzymać graczy i7 4770 3.40ghz 4 rdzenie. 1.16.5, tuinity 2 chunki render distance, brak zbędnego syfu, porządna optymizacja. Tryb survival. Co do ilości ramu to 16gb ;) Z góry dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Helios1993 332 Opublikowano 18 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 marca 2021 Jakoś bardzo dużo nie utrzyma, pewnie gdzieś koło 50-80 (jeśli w 100% jest przeznaczony dla ciebie). Jeśli chcesz utrzymać więcej graczy, najlepszy będzie dla ciebie game-1 z ovh. Panda76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Panda76 0 Opublikowano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 marca 2021 (edytowane) 43 minuty temu, Helios1993 napisał: Jakoś bardzo dużo nie utrzyma, pewnie gdzieś koło 50-80 (jeśli w 100% jest przeznaczony dla ciebie). Jeśli chcesz utrzymać więcej graczy, najlepszy będzie dla ciebie game-1 z ovh. Podobnie myślałem, ze te 80 osóbek by weszło. Procesor jest w pełni mój. Nad serwerem pracuję sam, bez żadnego technika, ponieważ fundusze są ograniczone, a pluginki jakies porządne można osobno kupować Zastanawiałem się czy dało by się zrobić coś na zasadzie sektorów, aby jak najlepiej wykorzystać moc tej "i siudemeczki". Uważasz, że było by to rozsądne wyjście? Nigdy się nie bawiłem w sektory, wiem na czym polegają lecz nigdy nie testowałem ich na własnej skórze. Tak samo wolę się sam nauczyć i czerpać przyjemność z tworzenia, a nie wydać pieniążki na technika który zrobi za mnie wszystko. Dzięki za rady i pomoc, będę również wdzięczny za pomoc od większej ilości osóbek! Edytowane 18 marca 2021 przez Panda76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Helios1993 332 Opublikowano 18 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 marca 2021 1 minutę temu, Panda76 napisał: Zastanawiałem się czy dało by się zrobić coś na zasadzie sektorów, aby jak najlepiej wykorzystać moc tej "i siudemeczki". Uważasz, że było by to rozsądne wyjście? Nigdy się nie bawiłem w sektory, wiem na czym polegają lecz nigdy nie testowałem ich na własnej skórze Sektory w skrócie to jeden świat na kilku maszynach. Nie jest to proste do zrobienia, a każdy plugin musi być odpowiednio napisany/edytowany żeby działał z takimi sektorami. Rozumiem żeby zrobić do 3 sektorów na pojedynczym ryzenie 9 5950x, ale na 4-rdzeniowcu nie ma sensu, ponieważ jest to zalecana ilość rdzeni dla dużego serwera. Panda76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Panda76 0 Opublikowano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 marca 2021 Teraz, Helios1993 napisał: Sektory w skrócie to jeden świat na kilku maszynach. Nie jest to proste do zrobienia, a każdy plugin musi być odpowiednio napisany/edytowany żeby działał z takimi sektorami. Rozumiem żeby zrobić do 3 sektorów na pojedynczym ryzenie 9 5950x, ale na 4-rdzeniowcu nie ma sensu, ponieważ jest to zalecana ilość rdzeni dla dużego serwera. W sumie racja, więcej roboty niż pożytku. Bardzo dziękuję za pomoc, odezwę się w razie pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Glicz 246 Opublikowano 19 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2021 Ten temat został przeniesiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Studziak 54 Opublikowano 19 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2021 warto wspomnieć że minecraft jest grą jednowątkową więc i7 4770 sam procesor wypada dość średnio nawet w porównaniu do xeona E3-1230 v3, polecam ci bardziej wybierać Ryzena 3 3300x jeżeli masz taką opcje https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-3-3300X-vs-Intel-Core-i7-4770K/4076vs1537 Patrząc na to że masz 16gb ramu, i taki procesor to myśle że koło stówki jak masz dobrą optymalizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kerpson 549 Opublikowano 19 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2021 Warto też zwrócić uwagę na to, czy gracze będą biegali niczym uczniowie na wf w każde strony świata i renderowali dodatkowe chunki. Warto jest poszukać silnika, który działa asynchronicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Helios1993 332 Opublikowano 19 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2021 24 minuty temu, kerpson napisał: Warto jest poszukać silnika, który działa asynchronicznie. Chunki działają asynchronicznie na paperze i każdym jego forku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rusekh 20 Opublikowano 19 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2021 36 minut temu, kerpson napisał: Warto też zwrócić uwagę na to, czy gracze będą biegali niczym uczniowie na wf w każde strony świata i renderowali dodatkowe chunki. 10 minut temu, Helios1993 napisał: Chunki działają asynchronicznie na paperze i każdym jego forku. Wygenerowanie chunków nie jest trudne: https://www.spigotmc.org/resources/chunky.81534/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Panda76 0
Cześć, wie ktoś ile w stanie jest utrzymać graczy i7 4770 3.40ghz 4 rdzenie. 1.16.5, tuinity 2 chunki render distance, brak zbędnego syfu, porządna optymizacja. Tryb survival. Co do ilości ramu to 16gb ;) Z góry dziękuję za wszelką pomoc
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi