Skocz do zawartości
  • 0

Ile utrzyma graczy i7 4770 1.16?

Panda76

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
43 minuty temu, Helios1993 napisał:

Jakoś bardzo dużo nie utrzyma, pewnie gdzieś koło 50-80 (jeśli w 100% jest przeznaczony dla ciebie). Jeśli chcesz utrzymać więcej graczy, najlepszy będzie dla ciebie game-1 z ovh.

Podobnie myślałem, ze te 80 osóbek by weszło. Procesor jest w pełni mój. Nad serwerem pracuję sam, bez żadnego technika, ponieważ fundusze są ograniczone, a pluginki jakies porządne można osobno kupować ;) Zastanawiałem się czy dało by się zrobić coś na zasadzie sektorów, aby jak najlepiej wykorzystać moc tej "i siudemeczki". Uważasz, że było by to rozsądne wyjście? Nigdy się nie bawiłem w sektory, wiem na czym polegają lecz nigdy nie testowałem ich na własnej skórze. Tak samo wolę się sam nauczyć i czerpać przyjemność z tworzenia, a nie wydać pieniążki na technika który zrobi za mnie wszystko. Dzięki za rady i pomoc, będę również wdzięczny za pomoc od większej ilości osóbek!

Edytowane przez Panda76

• 0
1 minutę temu, Panda76 napisał:

Zastanawiałem się czy dało by się zrobić coś na zasadzie sektorów, aby jak najlepiej wykorzystać moc tej "i siudemeczki". Uważasz, że było by to rozsądne wyjście? Nigdy się nie bawiłem w sektory, wiem na czym polegają lecz nigdy nie testowałem ich na własnej skórze

Sektory w skrócie to jeden świat na kilku maszynach. Nie jest to proste do zrobienia, a każdy plugin musi być odpowiednio napisany/edytowany żeby działał z takimi sektorami. Rozumiem żeby zrobić do 3 sektorów na pojedynczym ryzenie 9 5950x, ale na 4-rdzeniowcu nie ma sensu, ponieważ jest to zalecana ilość rdzeni dla dużego serwera.

• 0
Teraz, Helios1993 napisał:

Sektory w skrócie to jeden świat na kilku maszynach. Nie jest to proste do zrobienia, a każdy plugin musi być odpowiednio napisany/edytowany żeby działał z takimi sektorami. Rozumiem żeby zrobić do 3 sektorów na pojedynczym ryzenie 9 5950x, ale na 4-rdzeniowcu nie ma sensu, ponieważ jest to zalecana ilość rdzeni dla dużego serwera.

W sumie racja, więcej roboty niż pożytku. Bardzo dziękuję za pomoc, odezwę się w razie pytań.

• 0

warto wspomnieć że minecraft jest grą jednowątkową więc i7 4770 sam procesor wypada dość średnio nawet w porównaniu do xeona E3-1230 v3, polecam ci bardziej wybierać Ryzena 3 3300x jeżeli masz taką opcje 😛 https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-3-3300X-vs-Intel-Core-i7-4770K/4076vs1537

Patrząc na to że masz 16gb ramu, i taki procesor to myśle że koło stówki jak masz dobrą optymalizacje

• 0
36 minut temu, kerpson napisał:

Warto też zwrócić uwagę na to, czy gracze będą biegali niczym uczniowie na wf w każde strony świata i renderowali dodatkowe chunki.

10 minut temu, Helios1993 napisał:

Chunki działają asynchronicznie na paperze i każdym jego forku.

Wygenerowanie chunków nie jest trudne: https://www.spigotmc.org/resources/chunky.81534/