Skocz do zawartości
  • 0

Zlecenie na Skrypt na portal

Pytanie

Witam, potrzebuję pomocy ze skryptem na portale.

Musi to działać na takiej zasadzie, że Portal1_World oraz Portal2_World teleportuje mnie do portalu Portal_Nether_At_Bedrock jeżeli zostaną spełnione dane warunki ( tu sobie poradzę). W przeciwnym razie teleportuje mnie do portalu Portal_Nether_Default, czyli ten utworzony przez Minecraft. Chciałbym takie coś jak na filmiku, ale w innej lokalizacji czyli Portal_Nether_At_Bedrock bym nie musiał niszczyć tego głównego.

Kod:

on portal:
	if "%region at event-player%" contains "portal1":
		if "%event-player's world%" contains "nether":
			set pitch of {_} to event-player's pitch
			set yaw of {_} to event-player's yaw
			add {_} to {portal1}
			teleport player to {portal1}
		else:
			set pitch of {_} to event-player's pitch
			set yaw of {_} to event-player's yaw
			add {_} to {portal2}
	if "%region at event-player%" contains "portal2":
		teleport player to {portal2}

on right click:
	player is holding diamond block
	cancel event
	set {portal1} to location of clicked clock
on right click:
	player is holding bedrock
	cancel event
	set {portal2} to location of clicked block

Chciałbym tylko utworzyć region z  Portal_Nether_At_Bedrock i przez niego się teleportować do Portal1_World lub Portal2_World, zależy którym dołączyłem do piekła.

Proszę o sugestie oraz pomoc w tym wynalazku :G

Edytowane przez Misio12320
https://skript.pl/temat/44508-zlecenie-na-skrypt-na-portal/

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

To co tutaj napisałeś nie ma totalnie sensu, nie zadziała

12 godzin temu, Misio12320 napisał:

add {_} to {portal2}

Tak jak napisałem Ci w poprzednim wpisie działało, tzn. przypisz do zmiennej {_} lokalizację {portal2} a następnie zmień pitch i yaw {_} i przeleportuj tam gracza

on right click: player is holding diamond block

to jest wymagane? przecież to totalnie niebezpieczne tak robić bo gracze sobie będą zmieniać lokalizację tego portalu, chyba że to prywatny serwer

Musi to działać na takiej zasadzie, że Portal1_World oraz Portal2_World teleportuje mnie do portalu Portal_Nether_At_Bedrock jeżeli zostaną spełnione dane warunki ( tu sobie poradzę). W przeciwnym razie teleportuje mnie do portalu Portal_Nether_Default, czyli ten utworzony przez Minecraft. Chciałbym takie coś jak na filmiku, ale w innej lokalizacji czyli Portal_Nether_At_Bedrock bym nie musiał niszczyć tego głównego.

Napisałem dokładnie to co wynika z opisu:

Edytowane przez CoFFeIN04
Nieaktywny

Łączę posty.

https://skript.pl/temat/44508-zlecenie-na-skrypt-na-portal/#findComment-279206

• 1
Godzinę temu, Misio12320 napisał:

Chciałbym tylko utworzyć region z  Portal_Nether_At_Bedrock i przez niego się teleportować do Portal1_World lub Portal2_World, zależy którym dołączyłem do piekła.

Proszę o sugestie oraz pomoc w tym wynalazku :G

Czyli... ma to działać tak, że masz portale 'portal1' i 'portal2', które mają teleportować w zależności od spełnienia warunków do 'portal_bedrock' lub 'portal_default'. Następnie przy teleportowaniu poprzez 'portal_bedrock' teleportujemy się do tego portalu, którym przeteleportowaliśmy się do portalu 'portal_bedrock', dobrze zrozumiałem?

Trochę to zawiłe, ale jeżeli dobrze zrozumiałem, to wiem jak to rozwiązać, ale mam jeszcze jedno pytanie co do tych portali. Co jeżeli gracz nie został przeteleportowany do Netheru ani pierwszym, ani drugim portalem i spróbuje się teleportować portalem 'portal_bedrock'? Również ma teleportować do portalu 'portal_default'?

Co do samego sposobu rozwiązania tego problemu, musiałbyś przy teleportacji jednym z tych dwóch portali przypisywać graczowi zmienną, w której zawierasz przykładowo cyfrę 1 lub 2. Oznaczać one będą numer portalu. Przy teleportacji portalem 'portal_bedrock' sprawdzałbyś tę zmienną i jeżeli jej wartość to 1, teleportujesz do portalu 'portal1', jeżeli 2, teleportujesz do portalu 'portal2'.

https://skript.pl/temat/44508-zlecenie-na-skrypt-na-portal/#findComment-279227

• 0
15 godzin temu, CoFFeIN04 napisał:

To co tutaj napisałeś nie ma totalnie sensu, nie zadziała

Tak jak napisałem Ci w poprzednim wpisie działało, tzn. przypisz do zmiennej {_} lokalizację {portal2} a następnie zmień pitch i yaw {_} i przeleportuj tam gracza

to jest wymagane? przecież to totalnie niebezpieczne tak robić bo gracze sobie będą zmieniać lokalizację tego portalu, chyba że to prywatny serwer

Napisałem dokładnie to co wynika z opisu:

Nie testowałem jeszcze warunków, ale właśnie o to chodziło. Edit: testowałem kod i nie działa. utworzyłem kilka innych portali i przeteleportowano mnie do portalu, który jest poniżej skały macierzystej zamiast do portalu gdzie użyłem tej komendy powyżej skały macierzystej

14 godzin temu, Kormic napisał:

Czyli... ma to działać tak, że masz portale 'portal1' i 'portal2', które mają teleportować w zależności od spełnienia warunków do 'portal_bedrock' lub 'portal_default'. Następnie przy teleportowaniu poprzez 'portal_bedrock' teleportujemy się do tego portalu,

Zgadza się i to jest chyba już rozwiązane. Dalszej części nie rozumiem. 

Następnie przy teleportowaniu poprzez 'portal_bedrock' teleportujemy się do tego portalu, którym przeteleportowaliśmy się do portalu 'portal_bedrock', dobrze zrozumiałem?

chwilę po tym zrozumiałem. tak zgadza się, chociaż też za pewnym warunkiem, w przeciwnym razie przeteleportuje gracza 'portal_bedrock' tak jak minecraft chce czyli gdzieś indziej.

Co jeżeli gracz nie został przeteleportowany do Netheru ani pierwszym, ani drugim portalem i spróbuje się teleportować portalem 'portal_bedrock'? Również ma teleportować do portalu 'portal_default'?

Skomplikowane. Myślę, że powinien wtedy Minecraft wejść w grę i stworzyć swój własny portal, jeżeli te 2 portale na świat będą zniszczone. Czyli powinien zostać przeteleportowany tam gdzie Minecraft będzie kazać (else oraz stop efekty powinny zostać użyte).

Co do samego sposobu rozwiązania tego problemu, musiałbyś przy teleportacji jednym z tych dwóch portali przypisywać graczowi zmienną, w której zawierasz przykładowo cyfrę 1 lub 2. Oznaczać one będą numer portalu. Przy teleportacji portalem 'portal_bedrock' sprawdzałbyś tę zmienną i jeżeli jej wartość to 1, teleportujesz do portalu 'portal1', jeżeli 2, teleportujesz do portalu 'portal2'.

I to jest dobra sugestia, taki jest plan.

Edytowane przez Misio12320
https://skript.pl/temat/44508-zlecenie-na-skrypt-na-portal/#findComment-279285

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...