Skocz do zawartości
  • 0

Skrypt na dodawanie do wioski

DPS

Pytanie

Hej! Na swoim serwerze stworzyłem coś na typ wiosek, na których budować mogą tylko gracze, którzy mają odpowiednią rangę. Napisałem skrypt, dający możliwość dodawania i usuwania ludzi z wioski jednak dostaje prośby o stworzenie kolejnych wiosek i budzi się problem, ponieważ gracz posiadający uprawnienia do komendy "/bladi usun" może usunąć gracza z wioski innej niż swoja. Ponadto można kogoś usunąć z innej wioski dodając gracza do swojej komendą "/bladi dodaj". W przypadku dodawania kogoś do wioski myślę, że wystarczy zastosować akceptację jaką stosuję się przy komendach "/tpa" z essentialsa. I tutaj prosiłbym o dodanie takiej opcji do mojego skryptu. Jednak czy ma ktoś z Was pomysł na pierwszy problem?

command /wioskabladiego [<text>] [<text>] [<text>]:
        aliases: /bladi
        permission: wioskabladiego.admin
        trigger:
                if arg 1 is not set:
                        send "&c&l "
                        send "&cPrawidłowe użycie: /wioskabladiego (funkcja) (nick)"
                        send "&c&l "
                        send "&3&lKomendy:"
                        send "&6/wioskabladiego dodaj (nick) - nadaje uprawnienia do Wioski Bladiego"
                        send "&6/wioskabladiego usun (nick) - zabiera uprawnienia do Wioski Bladiego"
                if arg 1 is "dodaj" or "+":
                        if arg 2 is set:
                                set {nick} to arg 2
                                execute server command "pex user %{nick}% group set wioskabladiego"
                                broadcast "&a&l%{nick}% został dodany do Wioski Bladiego"
                if arg 1 is "usun" or "-":
                        if arg 2 is set:
                                set {nick} to arg 2
                                execute server command "pex user %{nick}% group set gracz"
                                broadcast "&c&l%{nick}% został usunięty z Wioski Bladiego"
                stop

Edytowane przez DPS
xAxee

Poprawiam formatowanie

Notatka dodana przez xAxee

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Teraz, DPS napisał:

Hej! Na swoim serwerze stworzyłem coś na typ wiosek, na których budować mogą tylko gracze, którzy mają odpowiednią rangę. Napisałem skrypt, dający możliwość dodawania i usuwania ludzi z wioski jednak dostaje prośby o stworzenie kolejnych wiosek i budzi się problem, ponieważ gracz posiadający uprawnienia do komendy "/bladi degrad" może usunąć gracza z wioski innej niż swoja. Ponadto można kogoś usunąć z innej wioski dodając gracza do swojej komendą "/bladi dodaj". W przypadku dodawania kogoś do wioski myślę, że wystarczy zastosować akceptację jaką stosuję się przy komendach "/tpa" z essentialsa. I tutaj prosiłbym o dodanie takiej opcji do mojego skryptu. Jednak czy ma ktoś z Was pomysł na pierwszy problem?

To jest twój cały kod? Nie widzę tutaj nigdzie komendy "/bladi degrad".

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/#findComment-276348

• 0
6 minut temu, DPS napisał:

set {nick} to arg 2

ta linijka zbędna, zamiast %{nick}% wystarczy %arg-2%

W jaki skrypt ma rozpoznać do jakiej ktoś należy działki czy tam wioski? Przecież każdy gracz dostaje to uprawnienie

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/#findComment-276349

• 0
14 godzin temu, Kormic napisał:

To jest twój cały kod? Nie widzę tutaj nigdzie komendy "/bladi degrad".

Poprawiłem, chodziło o "/bladi usuń". 

14 godzin temu, CoFFeIN04 napisał:

ta linijka zbędna, zamiast %{nick}% wystarczy %arg-2%

W jaki skrypt ma rozpoznać do jakiej ktoś należy działki czy tam wioski? Przecież każdy gracz dostaje to uprawnienie

Nie za bardzo ogarniam się w skryptach więc może masz inny pomysł na to? 

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/#findComment-276444

• 0
Teraz, DPS napisał:

Poprawiłem, chodziło o "/bladi usuń". 

No dobra, już wszystko jasne.

Teraz, DPS napisał:

Nie za bardzo ogarniam się w skryptach więc może masz inny pomysł na to? 

Problem z twoim skryptem jest taki, że mimo iż chcesz mieć wiele wiosek, skrypt zarządza wszystkimi wioskami. W twoim skrypcie nie ma żadnego systemu uprawnień dla osobnych wiosek, nie ma żadnych liderów, wszystko jest właściwie globalnie wykonywane. W przypadku jednej wioski skrypt działałby bez zarzutu, ale w przypadku wielu wiosek wszystko się sypie, gdyż nie wiadomo kto należy do której wioski, czy jest liderem w danej wiosce itd.

Ciężko, aby skrypt długi na niewiele ponad 20 linijek wprowadzał cały system wiosek na serwerze, tutaj raczej to jest zrozumiałe.

Co do systemu akceptacji dodawania:

Skrypt powinieneś mimo wszystko zrobić całkiem od nowa, przemyśleć co w nim chcesz. Jeżeli nie potrafisz (a jestem niemalże pewien, że nie), zleć to komuś za pieniądze, bo nikt ci nie zrobi całego skryptu na wioski za darmo.

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/#findComment-276447

• 0
20 minut temu, Kormic napisał:

No dobra, już wszystko jasne.

Problem z twoim skryptem jest taki, że mimo iż chcesz mieć wiele wiosek, skrypt zarządza wszystkimi wioskami. W twoim skrypcie nie ma żadnego systemu uprawnień dla osobnych wiosek, nie ma żadnych liderów, wszystko jest właściwie globalnie wykonywane. W przypadku jednej wioski skrypt działałby bez zarzutu, ale w przypadku wielu wiosek wszystko się sypie, gdyż nie wiadomo kto należy do której wioski, czy jest liderem w danej wiosce itd.

Ciężko, aby skrypt długi na niewiele ponad 20 linijek wprowadzał cały system wiosek na serwerze, tutaj raczej to jest zrozumiałe.

Co do systemu akceptacji dodawania:

Skrypt powinieneś mimo wszystko zrobić całkiem od nowa, przemyśleć co w nim chcesz. Jeżeli nie potrafisz (a jestem niemalże pewien, że nie), zleć to komuś za pieniądze, bo nikt ci nie zrobi całego skryptu na wioski za darmo.

Dzięki bardzo. Zatem temat chyba do zamknięcia, a osobę, która chciałaby mi coś takiego napisać zapraszam na priv :)

https://skript.pl/temat/44086-skrypt-na-dodawanie-do-wioski/#findComment-276458

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...