Skocz do zawartości
  • 0

Problem z GUI w skrypcie

wujszczmek
 Udostępnij

Pytanie

Cześć !

Otóż mój problem wygląda w ten sposób. Napisałem skrypt na drop ze stone wszystko działa tylko gdy chce dodać Gui które przenosi do następnego to gdy klikam przedmiot z przypisaną komendą do otworzenia GUI to nic się nie dzieje.

Tutaj jest tan skrypt :

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
40 minut temu, wujszczmek napisał:

Otóż mój problem wygląda w ten sposób. Napisałem skrypt na drop ze stone wszystko działa tylko gdy chce dodać Gui które przenosi do następnego to gdy klikam przedmiot z przypisaną komendą do otworzenia GUI to nic się nie dzieje.

Komenda wymaga argumentu z wielkiej litery ("Turbo"), tymczasem ty w formatowaniu slotu podałeś "turbo", czyli z małej litery. Podejrzewam, że to właśnie jest przyczyną.

Dodam, że formatowanie GUI za pomocą SkQuery można dość łatwo zbugować, zalecam użyć formatowania z natywnego Skripta (w skrócie 'set slot').

Edytowane przez Kormic

• 0
Godzinę temu, Kormic napisał:

Komenda wymaga argumentu z wielkiej litery ("Turbo"), tymczasem ty w formatowaniu slotu podałeś "turbo", czyli z małej litery. Podejrzewam, że to właśnie jest przyczyną.

Dodam, że formatowanie GUI za pomocą SkQuery można dość łatwo zbugować, zalecam użyć formatowania z natywnego Skripta (w skrócie 'set slot').

Niestety zmiana wielkości małej na dużą literę nie pomogła :/

btw sory że 3 wiadomości wysłałem w odpowiedzi ( miss click )

• 0
Teraz, wujszczmek napisał:

Niestety zmiana wielkości małej na dużą literę nie pomogła :/

btw sory że 3 wiadomości wysłałem w odpowiedzi ( miss click )

Czy w konsoli nie ma błędów przy przeładowaniu skryptu lub próbie wykonania komendy?

Zauważyłem dodatkowo dziwne przerwy w formatowaniu GUI, mam na myśli podwójne spacje przed typami itemów (np. stone, paper, diamond itd.).

• 0
2 godziny temu, Kormic napisał:

Czy w konsoli nie ma błędów przy przeładowaniu skryptu lub próbie wykonania komendy?

Zauważyłem dodatkowo dziwne przerwy w formatowaniu GUI, mam na myśli podwójne spacje przed typami itemów (np. stone, paper, diamond itd.).

W konsoli nie ma żadnych błędów , usunąłem podwójne spacje i dalej nie działa :c

• 0
8 minut temu, wujszczmek napisał:

W konsoli nie ma żadnych błędów , usunąłem podwójne spacje i dalej nie działa :c

W takim razie spróbuj jeszcze z dwóch komend w ostatnich dwóch linijkach usunąć ukośniki. Zresztą, zobacz czy przy klikaniu na odpowiedni slot wykonuje się jakakolwiek komenda w konsoli.

• 0
W dniu 16.11.2020 o 18:38, Kormic napisał:

W takim razie spróbuj jeszcze z dwóch komend w ostatnich dwóch linijkach usunąć ukośniki. Zresztą, zobacz czy przy klikaniu na odpowiedni slot wykonuje się jakakolwiek komenda w konsoli.

wykonuje się komenda /drop Gracz

Czy może nie działać dlatego że między zamknięciem jednego Gui a otwarciem drugiego nie ma przerwy ( odstępu czasowego ) ?

W dniu 16.11.2020 o 18:51, Kormic napisał:

Z SkQuery (szczególnie pierwotną wersją) wszystko jest możliwe. Dlatego też gardzę tym dodatkiem. Na twoim miejscu (o ile jest to możliwe technicznie i posiadasz wersję powiedzmy, że2.2-dev36+) przesiadłbym się na formatowanie w Skript'cie.

Dam mały przykład na zachętę:

command /test:
	trigger:
		open chest inventory with 3 rows named "&6&lTest" to player # Otwieranie GUI z nazwą "&6&lTest"
		# Ustawianie slotów
		set slot (integers between 0 and 26) of player's current inventory to white stained glass pane named " "
		set slot (integers between 10 and 16) of player's current inventory to gray stained glass pane named " "
		set slot 13 of player's current inventory to emerald named "&aKliknij mnie!"
		set slot 26 of player's current inventory to barrier named "&cWyjdź"

on inventory click:
	name of player's current inventory is "&6&lTest" # Sprawdzanie nazwy GUI
	clicked inventory is not player's inventory # Sprawdzanie czy gracz nie kliknął swojego ekwipunku podczas pokazywania GUI z komendy /test
	cancel event # Anulowanie kliknięcia, aby niemożliwym było wyjęcie itemów
	clicked slot is 13: # Sprawdzanie czy gracz kliknął slot nr 13
		send "&aWitaj!" to player
	else if clicked slot is 26: # Jeżeli powyższy warunek okazał się być fałszem, wtedy przechodzi do tego warunku (na tym polega "else if") i sprawdza czy gracz kliknął slot nr 26
		close player's inventory

Dodałem komentarze dla zrozumienia

Dzięki bardzo ! Zrobię tak jak piszesz i przerzucę się na ten sposób .

Nieaktywny

Łączę posty.

• 1
17 minut temu, wujszczmek napisał:

wykonuje się komenda /drop Gracz

Czy może nie działać dlatego że między zamknięciem jednego Gui a otwarciem drugiego nie ma przerwy ( odstępu czasowego ) ?

Z SkQuery (szczególnie pierwotną wersją) wszystko jest możliwe. Dlatego też gardzę tym dodatkiem. Na twoim miejscu (o ile jest to możliwe technicznie i posiadasz wersję Skripta powiedzmy, że 2.2-dev36+) przesiadłbym się na formatowanie w Skript'cie.

Dam mały przykład na zachętę:

command /test:
	trigger:
		open chest inventory with 3 rows named "&6&lTest" to player # Otwieranie GUI z nazwą "&6&lTest"
		# Ustawianie slotów
		set slot (integers between 0 and 26) of player's current inventory to white stained glass pane named " "
		set slot (integers between 10 and 16) of player's current inventory to gray stained glass pane named " "
		set slot 13 of player's current inventory to emerald named "&aKliknij mnie!"
		set slot 26 of player's current inventory to barrier named "&cWyjdź"

on inventory click:
	name of player's current inventory is "&6&lTest" # Sprawdzanie nazwy GUI
	clicked inventory is not player's inventory # Sprawdzanie czy gracz nie kliknął swojego ekwipunku podczas pokazywania GUI z komendy /test
	cancel event # Anulowanie kliknięcia, aby niemożliwym było wyjęcie itemów
	clicked slot is 13: # Sprawdzanie czy gracz kliknął slot nr 13
		send "&aWitaj!" to player
	else if clicked slot is 26: # Jeżeli powyższy warunek okazał się być fałszem, wtedy przechodzi do tego warunku (na tym polega "else if") i sprawdza czy gracz kliknął slot nr 26
		close player's inventory

Dodałem komentarze dla zrozumienia.

Edytowane przez Kormic

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...