Skocz do zawartości
  • 0

Jaki backend

wiktorm12
 Udostępnij

Pytanie

Hej,
mam nadzieje, że znajdę tutaj jakiś backendowców, bo właśnie do nich kieruje to pytanie.
Jaki język na backend? 
Wiem pewnie tyle ile devów tyle odpowiedzi, ale mam nadzieje, że znajdą się osoby, które patrząc  obiektywnie na to zagadnienie.

Ale tłumacząć bardziej... Jestem raczej na początku "kariery" programowania, a tworze takie +/- średni i (pod kątem rozbudowania) projekt. Potrzebuje do niego podpiąć bazę danych i wypluwać endpointy, które mam już przygotowane na froncie i od kilku dni szukam odpowiedzi na to jakim językiem napisać backend czysty PHP, C#, Node.ja czy może jeszcze coś innego, a dzisiaj stwierdziłem że jednak muszę zapytać się kogoś kto się na tym znam bardziej (dodam, że sam front jest pisany w Vanilla + Reacie). Zależy mi głównie na bezpieczeństwie takiego rozwiązania.

PS. 
Endpointów będzie 7 i każdy najlepiej, by wypluwał obiekt JSON'a.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Godzinę temu, wiktorm12 napisał:

Jaki język na backend? 

Kotlin.

Godzinę temu, wiktorm12 napisał:

mam nadzieje, że znajdą się osoby, które patrząc  obiektywnie na to zagadnienie.

Kotlin jest obiektywnie najlepszy :kappa:

W każdym razie w projektach używam obecnie takiego stacku:

• Framework: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
  • Baza danych: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
  • Na koniec to wszystko trzeba zapakować przy użyciu Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!, wypchnąć na serwer, uruchomić i gotowe.
  • Jeśli chodzi o JSONy to zazwyczaj piszę własne rozszerzenia na Jacksona, ale w tym prostym przykładzie wystarczy jeden z dodatków do ktora.
  • Oczywiście znajomość IntelliJ i Gradle wymagana, ale opłaci się to w przyszłości - będziesz miał stabilny backend w statycznie typowanym języku (gdzie o błędach, nawet tych z nullami informuje kompilator, a nie klient) zamiast jakichś syfów na JSie czy PHPie :>

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...