Misio12320 32 Opublikowano 8 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 maja 2020 Hej. pomoże ktos? Potrzebuję na teraz. Oferta 10 likow. Wyjaśnij: Jeżeli matka będzie heterozygotą z grupą krwi A, dziecko będzie miało grupę krwi 0, to czy pan o grupie krwi A może być ojcem tego dziecka? Podaj genotypy i fenotypy wszystkich osobników (ojca, matki, dziecka). Wyjaśnienie przedstaw na kwadratach. (Podpowiedź: proszę podać genotypy grupy krwi matki i do krzyżówki użyć ten prawidłowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xAxee 1951 Opublikowano 8 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 maja 2020 Nie może być ojcem tego dziecka (chyba) Misio12320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peridot 507 Opublikowano 8 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 maja 2020 (edytowane) Nie jestem pewien ale raczej mógłby. Matka ma genotypy IA oraz i0 skoro jest heterozygotą z grupą krwi A co oznacza, że nie może mieć genotypów IA oraz IB gdyż w takim przypadku miałaby grupę krwi AB. Jeśli ojciec również miał genotypy IA oraz i0 istnieje 25% prawdopodobieństwo, że dziecko miałoby grupę krwi 0. Rysowane na komputerze myszką więc przepraszam jeśli trochę nieczytelne Jeśli jednak ojciec jest homozygotą (bo nie ma podanego czy jest heterozygotą czy homozygotą) to nie ma możliwości żeby dziecko miało grupę krwi 0 = ) Edytowane 8 maja 2020 przez Peridot Misio12320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio12320 32 Opublikowano 9 maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 maja 2020 W dniu 8.05.2020 o 17:06, Peridot napisał: Nie jestem pewien ale raczej mógłby. Matka ma genotypy IA oraz i0 skoro jest heterozygotą z grupą krwi A co oznacza, że nie może mieć genotypów IA oraz IB gdyż w takim przypadku miałaby grupę krwi AB. Jeśli ojciec również miał genotypy IA oraz i0 istnieje 25% prawdopodobieństwo, że dziecko miałoby grupę krwi 0. Rysowane na komputerze myszką więc przepraszam jeśli trochę nieczytelne Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Jeśli jednak ojciec jest homozygotą (bo nie ma podanego czy jest heterozygotą czy homozygotą) to nie ma możliwości żeby dziecko miało grupę krwi 0 = ) POG , " Genotyp to dwa geny a Ty nazywasz genotypem A albo I to tak nie jest. Nie wiem skąd bierzesz AB i B i co to u Ciebie oznacza? Ja podawałam w zadaniu tylko grupę krwi A i 0 u dziecka, w zadaniu jest dobra tylko jedna tabelka i odpowiedz reszty brak to nie jest nawet połowa zadania.Ocena będzie w dzienniku. Pozdrawiam " bludis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 534 Opublikowano 10 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 maja 2020 Czasem warto samemu zainteresować się zadaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi