Skocz do zawartości

Zad z biol

Misio12320
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. pomoże ktos? Potrzebuję na teraz. Oferta 10 likow. 

Wyjaśnij:
Jeżeli matka będzie heterozygotą z grupą krwi A, dziecko będzie miało grupę krwi 0, to czy pan o grupie krwi A może być ojcem tego dziecka?
Podaj genotypy i fenotypy wszystkich osobników (ojca, matki, dziecka).
Wyjaśnienie przedstaw na kwadratach. (Podpowiedź: proszę podać genotypy grupy krwi matki i do krzyżówki użyć ten prawidłowy).

Nie jestem pewien ale raczej mógłby. Matka ma genotypy Ioraz iskoro jest heterozygotą z grupą krwi A co oznacza, że nie może mieć genotypów Ioraz Igdyż w takim przypadku miałaby grupę krwi AB. Jeśli ojciec również miał genotypy Ioraz iistnieje 25% prawdopodobieństwo, że dziecko miałoby grupę krwi 0. Rysowane na komputerze myszką więc przepraszam jeśli trochę nieczytelne :v
image.png.004849c205f6ee5163515ebfb0d16bf2.png

Jeśli jednak ojciec jest homozygotą (bo nie ma podanego czy jest heterozygotą czy homozygotą) to nie ma możliwości żeby dziecko miało grupę krwi 0 = )

Edytowane przez Peridot

W dniu 8.05.2020 o 17:06, Peridot napisał:

Nie jestem pewien ale raczej mógłby. Matka ma genotypy Ioraz iskoro jest heterozygotą z grupą krwi A co oznacza, że nie może mieć genotypów Ioraz Igdyż w takim przypadku miałaby grupę krwi AB. Jeśli ojciec również miał genotypy Ioraz iistnieje 25% prawdopodobieństwo, że dziecko miałoby grupę krwi 0. Rysowane na komputerze myszką więc przepraszam jeśli trochę nieczytelne :v
Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Jeśli jednak ojciec jest homozygotą (bo nie ma podanego czy jest heterozygotą czy homozygotą) to nie ma możliwości żeby dziecko miało grupę krwi 0 = )

POG :rak:, "

Genotyp to dwa geny a Ty nazywasz genotypem A albo I to tak nie jest. Nie wiem skąd bierzesz AB  i B  i co to u Ciebie oznacza? Ja podawałam w zadaniu tylko grupę krwi A i 0 u dziecka, w zadaniu jest dobra tylko jedna tabelka i odpowiedz reszty brak to nie jest nawet połowa zadania.Ocena będzie w dzienniku.
Pozdrawiam

"

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...