Skocz do zawartości

ShooterArena - walka na dystans to trudna sztuka. Graczy minkrofta czeka nauka!

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt

Nie; nie jest to skrypt. Jest to projekt jednego z największych skryptów nad jakim kiedykolwiek pracowałem. Przelewam na niego krew pot i łzy, żeby gracze mogli na arenach przelewać te same płyny, gdy przegrają :D

Co to jest ShooterArena

Czym w ogóle jest ShooterArena? ArcherArena była systemem z serwera skyblock spod sieci konkurencyjnego forum, którego nazwy nie wymienię (kto grał ten wie :v). Pierwotnie polegał on na walce dwóch drużyn, gdzie gracz tak na prawdę pracował na swoje konto (strzelał z łuku i za punkty miał niewiele ulepszeń). Skrypt pierwotnie był autorstwa Jaackal; tu na forum trafił po kilku poprawkach wykonanych przeze mnie po upadku projektu. ShooterArena będzie bardziej rozbuowana. Ale do rzeczy!

Jak będzie wyglądała ShooterArena?

Jak mówiłem - powyżej to wygląd pierwotny. Moja ArcherArena zostanie AA tylko z nazwy. Arenę dostosowują admini, oznaczają teren nazwany w określony sposób; drużyn będzie więcej (pierwotnie mogą być dwie, ale na pewno szybko ulegnie to zmianie). Gra zasadniczo będzie polegała na tym samym; tym razem jednak mamy dwie strony mapy, więcej drużyn przeciwnych i, co za tym idzie, większą mapę. Prowadzona będzie statystyka - strzałów trafionych przez gracza daną bronią, strzałów oddanych, zabójstw, śmierci, zdobytych punktów; pojawi się system trafień krytycznych; system serii zabójstw, a także warm-up i cool-down phase - nie będą dawały w zasadzie niczego, poza czystą frajdą, kilkoma statystykami (chociaż to kwestia dyskusyjna; możecie coś proponować). Trafienia krytyczne będą losowe; w zależności od trafionych strzałów szansa będzie większa; ilość punktów będzi rosła w zależności od zabójstw i malała w zależności od śmierci; będzie też pewnie zależna od serii. Myślałem o bonusach za serię zabójstw takich jak +10% do obr. i tak dalej, ale to wyjdzie w praniu :P

Nad czym pracuję

→ Zielone strzałki niech oznaczają tryby
→ Pomarańczowe badziewiaki dot. przedmiotów - sklepu, nagród, itd.
→ Różowe niech mówią o systemach
→ Niebieskie to najważniejsze cechy skryptu od strony technicznej
→ Czerwone to takie śmieszki, heheszki, trochę powagi i takie zaplecze pracownicze Smokeła

→ WarmUp i CoolDown
Nawalanka mieczami to nic. Przed każdym trybem (i po) poza treningowym będziecie mieli dostęp do areny WU-CD
Napierdzielando mieczykami i takie spawnerki bonusów typu serduszko heala, sharpness, prot, speed, jump boost (harcore to będą generujące się mini parkoury jak się uda :D)

→ Tryb Treningowy
Tutaj będzie sporo. Strzelanie do nieruchomej tarczy, dostosowywanie odległości, strzelanie do ruchomego celu + zmiana prędkości biegu celu. Ogólnie taka strzelnica do poprawienia umiejętności strzałów snieżkami, jajkami czy łukami :D Będzie też odbijanie fireballi łukiem i łapką. Ofc. pełna nieśmiertelność, nieskończoność strzał, itd. Będzie też specjalna platforma do ćwiczenia teleportacji perłami :)

→ BowMaster
Klasyczne napierdzielando łukiem z ArcherAreny

→ BallShooter
Napierdzielando jajkami i śnieżkami; bez spawnowania się kurczaków, normalny knockback; po prostu ćwiczenie celności, itp.

→ Sklep treningowy
Sklep treningowy to system, którego celem będzie zachęcenie gracza do poprawiania wyników. Im lepszy wynik, tym więcej trybów treningu. Polecam!

→ Sklep arenowy
Sklep arenowy to ulepszenia łuków; będziemy mogli tym samym sprawdzić wiele kombinacji, które, naszym zdaniem, opłacają nam się najbardziej.

→ Sklep WU-CD
Sklep WU-CD to takie mikro bonusiki do rozgrzewki. Będą to drobne, jednorazowe lub stałe (to się zobaczy) bonusy do tego mikro-trybiku. Takie dla rozwoju rozrywki (np. dostęp do tego całego parkoura, o którym była mowa :v).

→ System Statystyk
Rozważam system statystyk bazujący na plikach yaml, nie na zmiennych; powód? Klarowność przeglądu z poziomu serwera; łatwość edycji w wypadku kar za potencjalne oszustwo; mniej śmieciowych danych przy zapisie i zmianach. Mimo wszystko, to wyjdzie w praniu, jak to zrobię.

→ Konfiguracja
Skrypt będzie configurable - będzie można dostosować język, wiadomości, styl toplisty, komend, tarcz do celu (które będą ustalone z poziomu skryptu, bo ja tak chcę :v). Konfiguracja wszystkiego is good (wybór między systemem GUI i tabliczkowym też zawsze na propsie). Zmiany ilościowe typu killstreaki, bonusy do obrażeń również do ustalenia dla właściciela.

→ Optymalizacja
Skrypt będzie tak optymalny, jak tylko potrafię. Nie odczujesz lagów na serwerze; większa ilość aren czy użytkowników nie będzie w stanie ci przeszkodzić. Będę unikał zbędnych pętli i odwołań w różnych wydarzeniach. Skrypt zostanie zdominowany przez minimalizm (zobaczymy ile zużyję dodatków bo trzeba, a ile dla szpanu Xd)

→ Czytelność
W pełni zastosuję się do SSCC; zatrudnię sobie nawet kogoś, kto zrobi mi ładne hashowe nagłówki, żebyście długo nie szukali danej sekcji, której nie będziecie chcieli edytować w skrypcie, żeby nie zepsuć. Nie martwcie się!

→ Do edycji
Jeśli coś zaproponujecie, sztab zarządowy (w składzie: @PoweredDragon, @PoweredDragon i @PoweredDragon) na pewno rozpatrzy propozycję i weźmie ją sobie do jednego ze swoich smoczych serc.

→ Łatwe API
Chcesz stworzyć jakiś skryptowy Addon? Śmiało. Masa funkcji i dostosowanych komend i wydarzeń ci to ułatwi!

→ Współpraca
Jeśli ktoś znacząco się przyczyni do pomocy z tym skryptem, uzyska mój szacunek, wdzięczność i zostanie wymieniony na liście autorów, testerów, czy wagabundów*

→ Cena
No cóż. Rozbudowany skrypt, to i cena wygórowana - 40 zł Polskich lub 10$ gotówką lub przelewem (ew. PaySafeCard o 20% więcej) po premierze albo 0.00 zł lub 0.00 $ po premierze. Wybór kiedy kupujecie należy do was! :D

→ PunktHeheszek
Jak myślicie? Ile linijek to minimum? Kto zagłosuje ma za darmo po premierze!

→ PunktPoważniak
Gdy skrypt wyjdzie będę przyjmował donejty pod każdą postacią. Od spamowania adf.ly z proxy aż po donacje na mojego paypala lub kody paysafecard :D. Motywuje to do pracy, a ja jestem sprzedajnym smokiem :D.

→ MegaPoważniak, który ceni sobie kulturę osobistą i przestrzeganie prawa, co w kontekście pracy włożonej w projekt jest ważne

Na mocy prawa polskiego - Ustawy o nieuczciwej konkurencji(1) oraz Ustawy o prawie autorskim(2) zakazane jest wykorzystywanie nazwy, całości lub wielości elementów zawartych w temacie z racji na ich oryginalność i unikatowość pomysłową, która nie przejawiła się do tej pory w Polsce i na świecie.

Załączam konieczne dokumenty:

(1) Ustawa
(2) Ustawa
(2) Nowelizacja

Edytowane przez PoweredDragon
https://skript.pl/temat/18374-shooterarena-walka-na-dystans-to-trudna-sztuka-graczy-minkrofta-czeka-nauka/

Ty gałganie, skoro śmiechłem to chyba nie wyjechałem Ci od razu że mogę sb wyciąć połowę kodu z twojego skryptu, wkleić w to miejsce jakiś skrypt na drop i ustawić sb co 10 sekund wiadomość że to ja jestem autorem a prawo niezbyt Cię przedtym ochroni :P

Co do projektu, to brzmi super, jeśli rzeczywiście będzie to takie rozbudowane, to dlaczego ktoś miałby nie zrobić z tego pożytku, życzę sukcesu chociaż jeśli sam chciałbym sb coś takiego wprowadzić na serwer to wolałbym napisać to sobie sam.

39 minut temu, Wizzard napisał:

Te, Zasilany! Tak, Ty smoku jeden! W pluginie to do cholery napisz, a nie w skrypcie!

E.. tam przynajmniej dzieci z enderchesta nie będą tego instalowały bo za mało Ramu Mają

Zgłaszam się na chętnego do robienia ładnych hashowych nagłówków! :v

ps dej za darmo skrypta tego pls zostań moim sponsorem dam Ci wipa na moim serwerze :kappa:

Dnia 10.05.2017 o 19:21, bopke napisał:

Zgłaszam się na chętnego do robienia ładnych hashowych nagłówków! :v

ps dej za darmo skrypta tego pls zostań moim sponsorem dam Ci wipa na moim serwerze :kappa:

Ja uważam że masz racje XD.

------------------------------------------------ DO tematu --------------------------------

To jest piękne 10/10 więcej takich dzieł :D

• 2 tygodnie później...

W weekend, po sobotnim konkursie, powinienem wrzucić gotową wersję configu; zobaczycie mniej więcej co jest do waszej pełnej edycji :) 

Dla osób, które chcą spamować i mówić, że post/temat nie nadaje się do niczego poza wyrzuceniem - sam Libter powiedział, że na projekty skryptów przeznaczony jest dział Skript (propozycja zaakceptowana kiedyś tam ~), zaś ten post to informacja dla oczekujących projektu, która jednak coś do tematu wnosi. Zapraszam do dyskusji.

Przede wszystkim, wpisać /sk disable all mogą tylko konkretne osoby
Po drugie, to nie jest tryb gry na cały serwer (choć pewnie dałoby się na tym serwer zbudować), a raczej minigra
Po trzecie - i przed /sk disable all można się zabezpieczyć :)

Przecież skrypt nie będzie dodany do promowanych, dopóki to projekt. Nawet o to nie zabiegam, ani nigdzie się nic podobnego nie pojawiło...

Z resztą mam, na dobrą sprawę, tylko jeden taki projekt. Dużo roboty, a mało czasu, ale postępuje :P Ogarniam ładowanie pełne pliku konfiguracyjnego (raczej pętlowy szablon load już mam, więc ez), zostało jeszcze dodanie komunikatów i ew. innych rzeczy z configu, które wpadną mi do głowy.

//EDIT
No oczywiście nie skrypciłem kompletnie nic od końcówki maja. Szkoła kazała mi wszystko poprawiać i walczyć o oceny xd; Na razie zawieszam projekt i robię sobie przerwę w pisaniu czegokolwiek (programów, skryptów, etc.)

//EDIT
Stwierdziłem, że nie ma sensu bawić się githubem, bo to nie moja broszka. Projekty robię solo i tak pozostanie. Na razie w pojedynkę testowałem tryb treningowy, MOŻE wrzucę jakieś screeny z tego, jak to wygląda, ale nie teraz :v