Skocz do zawartości
  • 0

Spacje / Tab oraz obciążenie

Karolus

Pytanie

Mam 2 pytania, takie z czystej ciekawości:

1. Czemu czasem skript wymaga czasami spacji a czasem tabów?

Z tego co zauważyłem to powyżej 2 tabów zawsze muszą być już spacje ale czasami wymaga nawet 4 spacji zamiast 1 taba.

2. Czy obciążenie serwera przez skrypty jest mniejsze czy większe w porównaniu do pluginów?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1)

Jeżeli używasz na początku spacji to będzie wymagał spacji, a jeżeli użyjesz jako pierwszego taba to będzie wymagał tabów. Słowem w 1 skrypczie musże być albo TYLKO taby albo TYLKO spacje. Nie może być na zmianę.

Ja osobićie polecam taby, bo są baaaardzo wygodne(1 klik i masz wcięcie, a nie musisz trzymać spacji, poza tym Notepad++ również automatycznie stawia taby nie spacje).

2)

Podobno odciąża RAM, ale kosztem procesora. Operację wykonuje na pliku, a zatem cierpi procesor, a ram odpoczywa, natomiast przy pluginach zdaje mi się, że jest odwrotnie.

• 0

2. Wszyscy mylą jakieś tam obiążanie serwera itd. z paroma innym rzeczami.

Cos co jestem Ci teraz z pamieci wypisac:

1. Jedyną operacją na pliku jest jego załadowanie do parsera przy ładowaniu i tyle. Nie ma tu jakiegos dziwnego operowania na plikach

2. Skript wykonuje kod wolniej, ale to nie znaczy, ze przymula serwer czy cus. Po prostu hmmm ... Dojscie z punktu w ktorym interpreter (taki gadżet po parserze xd) znajdzie kod ktory ma wykonac, trwa wlasnie ten mini czas. Oczywiscie wszystkie te petle itd, w kolko sie wywoluja i to trwa. I to przy tych bardziej skomplikowanych rzeczach moze zdychac xd

3. Zapis pliku ... Jak w kazdym innym pluginie, tu jest z reguly wiecej do zapisania

4. Generalnie - Skript to też plugin i nie zapominaj o tym, skrypt lepszy nie bedzie, ale mnostwo innych zalet ;)

#// Wykarmione z Panda Phone

• 0

Na swoim przykładzie i z doświadczenia poniekąd zauważyłem że taby lepiej się przyjmują

Większość twierdzi że 4 spacje to 4 interpretacje a tab to 1 więc taby są szybsze

Co to pluginu skript. Z czym to się je?

To własny silnik napisany przez sami wiecie kogo xD

Działa to tak..

- Sam plugin wykonuje rozpoznanie i tłumaczenie

- Jeśli pojawił się w folderze scripts nowy plik i został on uruchomiony sekwencją /sk reload rozpoczyna pracę

- Jeśli jakiś gracz wpisze /drop to plugin szuka w pliku w folderze scripts

- Jeśli wyszukał linijke z kodem /drop tłumaczy je na swoje automatyczne /drop poprzez połaczenie się z warp drop

- Wykonuje dopiero teleport poprzez nakaz tp gracza który to wpisał

To jeden z przykładów, to jest własny silnik njola i działa on tak że wykrywa jego własne słowa i tłumaczy je na odpowiednie eventy z ogólnych standardów javy

(Tutaj moje osobista odezwa do Sophera xD)

(Napiszcie jakiś swój silnik fajne by to było)

Co do tych siników przykładowo jak ja bym taki napisał to by to tak wyglądało:

komenda /drop:

wykonanie:

gracz musi posiadać uprawnienie "cos.cos":

wiadomość ""

daj 50 diament dla ten gracz

zastopuj

To tylko jeden z wielu przykładów 

Teraz kwestia lagów...

Wydaje mi się że dobrze napisany skrypt z dobrymi argumentami i dobrze skomponowanym kodem będzie działał jak ma działać

i żeby po prostu nie.. dosadnie przesadzać, to wszystko będzie good

Wydaje mi się że to optymalne rozwiązanie, jedno jest pewne pisząc skrypt piszemy jakby plugin :) choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy

Największa zaleta pisania skryptów? chyba pisanie różnorodnych skryptów w taki łatwy sposób

i dodatkowo to że są poniekąd jak plugin traktowane

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...