Skocz do zawartości
  • 0

przeładowanie skryptu

Pytanie

mam problem z przeładowaniem skryptu:
wpisuje /sk reload <skript>.sk | i nie zawsze skrypt załadowuje zmiany które wprowadziłem - przez co muszę przeładować cały plugin za pomocą plugmana (wiem że to nie jest dobre rozwiązanie ale nie mam innego wyjścia - serwer restartuje się ok. 1,5 min a zależy mi na tym abym szybko sprawdził czy to co napisałem działa) 
jak ktoś wie czym to może być spowodowane to prosiłbym o wyjaśnienie

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakie zmiany się nie wprowadzają? Podaj przykład. 

Upewnij się, że poprawnie zapisujesz plik. Możesz spróbować po zapisaniu skryptu go wyłączyć (/sk disable), a następnie ponownie włączyć (/sk enable), po obu komendach oczywiście nazwa omawianego skryptu.

Dodatkowo nie ma potrzeby dodawania .sk po nazwie skryptu.

Upewnij się, że posiadasz najnowszą stabilną wersję Skript

Edytowane przez CoFFeIN04
https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344473

• 0
47 minut temu, CoFFeIN04 napisał:

Jakie zmiany się nie wprowadzają? Podaj przykład. 

Upewnij się, że poprawnie zapisujesz plik. Możesz spróbować po zapisaniu skryptu go wyłączyć (/sk disable), a następnie ponownie włączyć (/sk enable), po obu komendach oczywiście nazwa omawianego skryptu.

Dodatkowo nie ma potrzeby dodawania .sk po nazwie skryptu.

Upewnij się, że posiadasz najnowszą stabilną wersję Skript

1. daje przykład:
dodałem do skryptu na naprawianie itemów: elytra i shield
options:
    elytra, shield......*reszta itemów*
przeładowałem skrypt zużyłem trochę elytrę, próbowałem naprawić i pisało że tego naprawić nie moża, tak samo z tarczą - na inne itemy które wcześniej dodałem było dobrze

2. zapisuje plik skrótem ctrl + s, i następnym razem jak nie będzie mi działać to spróbuję /sk disable, /sk enable | EDIT: sprawdziłem /sk disable, /sk enable i to nie zadziałało

3. używam tabowania komend więc mi tak łatwiej jest

4. nie mogę używać najnowszej wersji muszę używać 2.8.7 gdyż: na nowszych wersjach nie działa opcja z odtwarzaniem dźwięku, a ona jest mi bardzo potrzebna, można też przez komendę "playsound <dźwięk> ambient @a" ale bym miał duży spam w konsoli a tego niechcę

Edytowane przez DariuszGki
lekka poprawa
https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344475

• 0

Spróbuj zatem zmienić komunikat o tym błędzie, że nie można naprawić tej elytry, a następnie sprawdź, czy się on zmienia. Jeśli się zmienia, to skrypt przeładował się poprawnie, natomiast problem jest w twoim kodzie. I na 90% tak właśnie jest.

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344477

• 0
10 godzin temu, DariuszGki napisał:

2. zapisuje plik skrótem ctrl + s, i następnym razem jak nie będzie mi działać to spróbuję /sk disable, /sk enable | EDIT: sprawdziłem /sk disable, /sk enable i to nie zadziałało

edytujesz plik serwera online czy localhost?

jeżeli jest to serwer online nie postawiony na twoim komputerze jakiego programu używasz do łączenia się z nim?

próbowałeś zamiast restartować serwer 2 raz przeładować sam kod skryptu? jeżeli używasz skrótu ctrl+s dla pliku zdalnego (na serwerze online np hostowanym czy na vps) to czasem możesz złapać jakiś błąd pakietu danych czy cokolwiek co opóźni transfer pliku na serwer. Gdy używałem jeszcze serwerów hostowanych łączyłem się do nich za pomocą totalcommander'a który bardzo często zrywał połączenie z serwerem na ułamki sekund... powodowało to brak przesłania pliku lub duże opóźnienie w jego przesyłaniu i efekt był podobny jak u Ciebie

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344489

• 0
15 godzin temu, CoFFeIN04 napisał:

Spróbuj zatem zmienić komunikat o tym błędzie, że nie można naprawić tej elytry, a następnie sprawdź, czy się on zmienia. Jeśli się zmienia, to skrypt przeładował się poprawnie, natomiast problem jest w twoim kodzie. I na 90% tak właśnie jest.

okej, jak będę mieć chwile to sprawdzę

EDIT: napisałem testowo takie coś:

command /test123:
    trigger:
        play sound "entity.player.levelup" to all players

na początku był błąd bo napisałem "playsound" zamiast "play sound" i logicznie że nie działało, poprawiłem i przeładowałem skrypt, dźwięku nie było - przeładowałem przez plugmana i git było

4 godziny temu, Saanjuk napisał:

edytujesz plik serwera online czy localhost?

jeżeli jest to serwer online nie postawiony na twoim komputerze jakiego programu używasz do łączenia się z nim?

próbowałeś zamiast restartować serwer 2 raz przeładować sam kod skryptu? jeżeli używasz skrótu ctrl+s dla pliku zdalnego (na serwerze online np hostowanym czy na vps) to czasem możesz złapać jakiś błąd pakietu danych czy cokolwiek co opóźni transfer pliku na serwer. Gdy używałem jeszcze serwerów hostowanych łączyłem się do nich za pomocą totalcommander'a który bardzo często zrywał połączenie z serwerem na ułamki sekund... powodowało to brak przesłania pliku lub duże opóźnienie w jego przesyłaniu i efekt był podobny jak u Ciebie

1. na tą chwile jest localhost
2. -
3. następnym razem spróbuję przeładować skrypt x2 razy
EDIT:
przeładowanie x2 razy nie działa

Edytowane przez DariuszGki
Poprawa v2
Kormic

Łączę posty.

Notatka dodana przez Kormic

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344491

• 0

Tak jak wspomniałem, spróbuj dodać jakieś wiadomości w celach diagnostycznych, np. 

send "debug1" to all players
play sound "ENTITY_PLAYER_LEVELUP" to all players
send "debug2" to all players

Możesz dowolnie te wiadomości edytować i sprawdzać, czy się zmieniają. Jeśli wiadomości się zmienią po przeładowaniu, to po prostu jest błąd w Twoim kodzie.

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344497

• 0
21 godzin temu, DariuszGki napisał:

mam problem z przeładowaniem skryptu:
wpisuje /sk reload <skript>.sk | i nie zawsze skrypt załadowuje zmiany które wprowadziłem - przez co muszę przeładować cały plugin za pomocą plugmana (wiem że to nie jest dobre rozwiązanie ale nie mam innego wyjścia - serwer restartuje się ok. 1,5 min a zależy mi na tym abym szybko sprawdził czy to co napisałem działa) 
jak ktoś wie czym to może być spowodowane to prosiłbym o wyjaśnienie

Nie zdziwiłbym się gdyby pojawienie się problemu było częściowym (jeśli nie całościowym) następstwem używania PlugMana (rzecz jasna, mówimy również o PlugManX). Dla samego sprawdzania proszę go odinstalować i zrestartować serwer. Jeśli to nie pomoże, należy szukać dalej. Warto również sprawdzić czy wszystkie wtyczki (pluginu) są aktualne dla wersji Pana serwera.
PlugMan jeśli już to powinien być wykorzystywany do przeładowywania małych pluginów, które zazwyczaj się samodzielnie tworzy (choć i tu nie jest niemożliwe, że coś pójdzie nie tak w trakcie tego procesu), a nie do takich kobył jak Skript. Nie bez powodu większość wtyczek posiada własne komendy przeładowujące chociażby pliki konfiguracyjne.

W ramach ciekawostki mogę zdradzić, że w wersji Skripta 2.10 może zostać wprowadzone ostrzeganie przez Skripta przy każdorazowym użyciu czy to PlugMana, czy to komendy /reload. Właśnie odbywa się rozmowa na ten temat na serwerze Discord SkUnity. I dobrze.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344499

• 0
24 minuty temu, Kormic napisał:

Nie zdziwiłbym się gdyby pojawienie się problemu było częściowym (jeśli nie całościowym) następstwem używania PlugMana (rzecz jasna, mówimy również o PlugManX). Dla samego sprawdzania proszę go odinstalować i zrestartować serwer. Jeśli to nie pomoże, należy szukać dalej. Warto również sprawdzić czy wszystkie wtyczki (pluginu) są aktualne dla wersji Pana serwera.
PlugMan jeśli już to powinien być wykorzystywany do przeładowywania małych pluginów, które zazwyczaj się samodzielnie tworzy (choć i tu nie jest niemożliwe, że coś pójdzie nie tak w trakcie tego procesu), a nie do takich kobył jak Skript. Nie bez powodu większość wtyczek posiada własne komendy przeładowujące chociażby pliki konfiguracyjne.

W ramach ciekawostki mogę zdradzić, że w wersji Skripta 2.10 może zostać wprowadzone ostrzeganie przez Skripta przy każdorazowym użyciu czy to PlugMana, czy to komendy /reload. Właśnie odbywa się rozmowa na ten temat na serwerze Discord SkUnity. I dobrze.

Pozdrawiam.

faktycznie bez plugmana git jest, a i teraz zauważyłem że kiedy przez plugmana przeładuje 1 plugin (bo on nie posiada takiej możliwości + po starcie serwera się baguje strasznie) to skript też się baguje - na edycji raczej rzadko będę edytował skrypty a jak już to na serwerze testowym

dziękuję wszystkim za poświęcony czas a ja przepraszam za moje niedopatrzenie

https://skript.pl/temat/58004-prze%C5%82adowanie-skryptu/#findComment-344500

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...