Skocz do zawartości
  • 0

Jakie zasoby pod serwer mc?

LukaszMCSurvEu

Pytanie

Witam, zastanawiam się nad postawieniem własnej maszyny w domu ale niestety nie wiem czy te zasoby wystarczą pod serwer mc. Na serwerze będzie dziennie 20 osób+ 20 slotów dla vip, około 60 pluginów. Poniżej przesyłam specyfikacje. Z góry dzięki za odpowiedzi.

SPECYFIKACJA: 

Procesor: Amd Ryzen 3 3200GE baz.: 3.3 GHz turbo: 3.8 GHz x4 (procesor podkręcę do około 4.0 GHz)

Płyta Główna: Asus Prime A320M-K

Ram: Silicon Power 2666MHz 8gb DDR 4 x2 

Dysk: SSD Goodram S400U 240GB

Zasilacz: Bandit Power 650W

Edytowane przez LukaszMCSurvEu

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
16 godzin temu, Helios1993 napisał:

Stawianie serwerów w domu jest okropnym pomysłem, więcej wydasz za prąd i będziesz się męczył z atakami. Na taki serwer wystarczy pierwszy lepszy hosting (no może poza tymi największymi scamami). Na np. pukawce wydasz 28zł/msc, czyli dużo mniej niż za prąd.

Nie wiem czy pukawka wytrzyma 60 pluginów :thonk:

• 0
17 godzin temu, Helios1993 napisał:

Stawianie serwerów w domu jest okropnym pomysłem, więcej wydasz za prąd i będziesz się męczył z atakami. Na taki serwer wystarczy pierwszy lepszy hosting (no może poza tymi największymi scamami). Na np. pukawce wydasz 28zł/msc, czyli dużo mniej niż za prąd.

Wiem że lepiej na jakimś hostingu kupić serwer ale ja jednak wybieram opcje zrobienia w domu. Tu w tym temacie tylko pytałem o to czy te zasoby wystarczą, nie pytałem o opinie na temat stawiania serwerów w domu... Ale dzięki za doradzenie. 

• 0
2 godziny temu, LukaszMCSurvEu napisał:

Wiem że lepiej na jakimś hostingu kupić serwer ale ja jednak wybieram opcje zrobienia w domu. Tu w tym temacie tylko pytałem o to czy te zasoby wystarczą, nie pytałem o opinie na temat stawiania serwerów w domu... Ale dzięki za doradzenie. 

Procek git ram powinien wystarczyć natomiast bałbym się mieć serwer w domu z zasilaczem bandit power który jest na czarnej liście, no chyba że nie boisz się pożarów :D

• 0
8 godzin temu, Gżelek napisał:

Nie wiem czy pukawka wytrzyma 60 pluginów

Pluginy to mały procent całego obciążenia serwera.

W dniu 24.03.2022 o 20:08, LukaszMCSurvEu napisał:

nie wiem czy te zasoby wystarczą pod serwer mc

Jeśli nie będziesz głupi i nie postawisz tego na windowsie to wystarczą. Możesz dodatkowo poszukać w podobnej cenie ryzena piątej generacji.

• 0
W dniu 24.03.2022 o 23:42, Helios1993 napisał:

To kurat prawda. Chciałem tylko wspomnieć, że na tak małą liczbę osób wystarczy jakiś tańszy.

• 0
W dniu 26.03.2022 o 00:28, Helios1993 napisał:

Jeśli nie będziesz głupi i nie postawisz tego na windowsie to wystarczą

Mam plan to stawiać na jakimś ubuntu, albo ubuntu server albo zwykle ubuntu lub xubuntu np.

Ale ten zasilacz trochę mnie zniechęcił do stawiania tego serwera, więc teraz inne pytanie. Jaki jest tani hosting z dobrym pingiem, który by wytrzymał taką ilość graczy i pluginów. EDIT: Najlepiej hosting z tanimi vps.

Glicz

Łączę posty.

Notatka dodana przez Glicz

• 0
21 minut temu, LukaszMCSurvEu napisał:

Jaki jest tani hosting z dobrym pingiem, który by wytrzymał taką ilość graczy i pluginów

Pukawka poradzi sobie bez problemu. Aktualnie gram na niej z ponad 350 modami na forgu 1.16.5, przy ok. 5 graczach 20 tps, a lagi są tylko podczas generowania chunków mocnym jetpackiem (ważna jest tam eksploracja, więc pregen odpada). Ping w Minecrafcie nie jest ważny, jeśli nie siedzisz 24/7 w pvp to nie odczujesz różnicy między 10 ms a 100 ms. Panel pukawki może trochę zniechęcać, ale to nie niewidoczny dla graczy wygląd jest najważniejszy.

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...