Skocz do zawartości
  • 0

Gui

arixgry_
 Udostępnij

Pytanie

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Godzinę temu, arixgry_ napisał:

Witam potrzebuję czysto naukowo (Nie mogę nigdzie tego znaleźć) event na umieszczenie czegoś w gui.

Wersja gry 1.16.3

Wersja skript 2.5

Przykład: Gdy grasz umieści item na slocie 4 w gui o nazwie (...) wykonuje się komenda

Z góry dzięki za pomoc

W takiej sytuacji używamy wyrażenia 'cursor slot'. Reprezentuje ono item w kursorze gracza.

on inventory click:
	if player's cursor slot's name is "test":
		send "To działa!"

Jeżeli natomiast chciałbyś sprawdzić czy gracz posiada cokolwiek w cursor slot'cie, wtedy sprawdzasz czy cursor slot nie jest powietrzem.

• 0

zależy w jaki sposób ma się to odbywać:

mamy kilkadziesiąt kombinacji umieszczania przedmiotu w slocie, np.

• upuszczenie całości z kursora (leftclick)
  • upuszczenie sztuki z kursora (rightclick)
  • przerzucenie z użyciem shifta
  • przerzucenie całości z użyciem shifta

• przeciągnięcie prawym i rozłożenie po sztuce w kilku slotach
  • przeciągnięcie lewym i rozłożenie równej ilości w slotach

niestety nie da się tego jednoznacznie określić i opisać eventem jest to po prostu kombinacja dwóch eventów inventory click i inventory drag (niedostępny w czystym skripcie) oraz wszystkich akcji i rodzajów kliknięć.

Jako rozwiązanie mogę ci zaproponować wykorzystanie wydarzenia inventory click i sprawdzania w nim inventory action - ono pozwoli ci pobrać informacje o wkładaniu lub wyciąganiu przedmiotu - jednakże informuję że nie działa to tak jak powinno i dość często się buguje.

jeżeli chcesz popatrzeć w kod to odsyłam do mojego skryptu mGUI (link w sygnaturze pod tym komentarzem)

• 0
6 minut temu, PanMaruda napisał:

zależy w jaki sposób ma się to odbywać:

mamy kilkadziesiąt kombinacji umieszczania przedmiotu w slocie, np.

• upuszczenie całości z kursora (leftclick)
  • upuszczenie sztuki z kursora (rightclick)
  • przerzucenie z użyciem shifta
  • przerzucenie całości z użyciem shifta

• przeciągnięcie prawym i rozłożenie po sztuce w kilku slotach
  • przeciągnięcie lewym i rozłożenie równej ilości w slotach

niestety nie da się tego jednoznacznie określić i opisać eventem jest to po prostu kombinacja dwóch eventów inventory click i inventory drag (niedostępny w czystym skripcie) oraz wszystkich akcji i rodzajów kliknięć.

Jako rozwiązanie mogę ci zaproponować wykorzystanie wydarzenia inventory click i sprawdzania w nim inventory action - ono pozwoli ci pobrać informacje o wkładaniu lub wyciąganiu przedmiotu - jednakże informuję że nie działa to tak jak powinno i dość często się buguje.

jeżeli chcesz popatrzeć w kod to odsyłam do mojego skryptu mGUI (link w sygnaturze pod tym komentarzem)

Umieszczenie danego przedmiotu za pomocą "puszczenie całości z kursora (leftclick)"  oraz "przerzucenie z użyciem shifta "  na przykład (miecz, kilof lub wędka) w danym slocie w tym przypadku (13).

Po umieszczeniu przedmiotu aktywuje się {,,,::%player%::,,,} a o zabraniu jego dezaktywuje...

Dzięki za podpowiedź chętnie sprawdzę :)

A i jeszcze jedno co to za dodatek? "inventory drag (niedostępny w czystym skripcie)"