Skocz do zawartości
  • 0

Aktualizacja zmiennych

Nayan
 Udostępnij

Pytanie

Cześć, problem polega na tym że w skrypcie mam swoje zmienne (np. {test} = 1). Wszystko git i pięknie, gdy chcę wysłać zmienną na czacie wyświetla się wtedy normalnie "1" i jest dobrze. Problem jest gdy w skrypcie zmieniam zmienną z 1 na np. 54. Wtedy przeładowuje skrypt i jakby nic się nie zmienia, żadnego błędu nie wyrzuca, ale na chacie nadal pokazuje 1.

{test} = 1

command /test [<text>]:

trigger:

send "%{test}%"

To przykładowy skrypt, dla lepszego wglądu do sytuacji. Zmiennych w tym stylu mam w tym jednym skrypcie około 40. Gdy zmieniam ich wartość na czacie nadal wyskakują stare wartości, nawet po przeładowaniu. Nawet po usunięciu, przeładowaniu, wgraniu ponownie i przeładowaniu, ciągle to samo i już nie mam pomysłu.

Edytowane przez Wojciu
Wojciu

Dodaje skrypt w code.

Notatka dodana przez Wojciu

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

hmmm.

Sprawdź czy to zmieni?

command /ustawvariable:
	trigger:
		if {var} is set:
			add 1 to {var}
			send "%{var}%" to player
		else:
			set {var} to 1
			send "%{var}%" to player

Jeżeli ci to nie działa to sprawdź config skriptu. Ustaw tą część na CSV:

default:
		type: CSV #Tutaj ustaw CSV
		pattern: .*  #Tutaj ustaw pattern: .*
		file: ./plugins/Skript/variables.csv
		backup interval: 2 hours

I usuń inne bazy danych. Niech zostanie tylko to default CSV. WPisujesz /sk reload Config i sprawdzasz czy dodaje ci. Jeżeli nie, to nie wiem o co chodzi. Wtedy może usunięcie pliku  variables.csv coś da?  (Ale usunie ci wszystkie zmienne :P )

• 0
12 godzin temu, Nayan napisał:

Cześć, problem polega na tym że w skrypcie mam swoje zmienne (np. {test} = 1). Wszystko git i pięknie, gdy chcę wysłać zmienną na czacie wyświetla się wtedy normalnie "1" i jest dobrze. Problem jest gdy w skrypcie zmieniam zmienną z 1 na np. 54. Wtedy przeładowuje skrypt i jakby nic się nie zmienia, żadnego błędu nie wyrzuca, ale na chacie nadal pokazuje 1.

variables:
	{test} = 1

nie działa ci dlatego że ustawiasz ją w tym miejscu ^

tego nie powinno się w ogóle używać - ta opcja służy jedynie do ustawienia zmiennej w momencie gdy ona nie istnieje - działa to w ten sposób:

skrypt się uruchamia
sprawdza czy zmienna {test} istnieje
jeżeli tak, to pomija ten krok
jeżeli nie, to tworzy tą zmienną

zmienne powinno się tworzyć w kodzie, tak jak ci to wyżej opisał już grex.

Jeżeli jednak potrzebujesz zrobić zmienną tylko do odczytu (coś na wzór konfiguracji), użyj options - je możesz zmieniać kiedy chcesz - wczytywane są zawsze przy włączeniu skryptu.

options:
	test: 1
	hotel?: trivago

on load:
	broadcast "{@test} --- {@hotel?}" to console