Skocz do zawartości

Pomoc - Skrypt na pomoc z Konfiguracją!

KoMyszkaPl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

CHAT

Autorem skryptu jest: KoMyszkaPl

Czas pracy nad skryptem: 30 minut!

To jest mój pierwszy skrypt na forum!
Więc proszę o wyrozumiałość i miłe podpowiedzi co można poprawić w skrypcie!

Link do Skryptu:

Ver. 1           Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Edytowane przez KoMyszkaPl
Błąd w formacie tekstu!

Cześć!

Jako użytkownik, który bardzo lubi pomagać :kappa:(Ale serio lubię pomagać XD...), chciałbym Ci udzielić pewnych ocen/rad dot. skryptu.
Jeśli chodzi o skrypt jak na sam początek myślę, że jest bardzo dobrze. Konfiguracja jak na sam początek również dobra. Teraz przejdę do pewnych kwestii, które mogą być w pewnym stopniu pomocne.

if arg 1 is set:
            if arg 1 is "vip":

Nie musisz sprawdzać, czy argument jest ustawiony. Jeśli argument jest taki, czy taki to nie musisz sprawdzać, czy jest jakikolwiek. Można zrobić to w ten sposób

command /test [<text>]:
  	aliases: test:test
	trigger:
  		if arg isn't set:
  			send "Dostepne argumenty: 1, 2"
		if arg is "1":
  			send "Blabla..."
  		if arg is "2":
  			send "Blablabla..."
  		else:
  			send "Taki argument nie istnieje..."
  			send "Wpisz "/pomoc", aby sprawdzic dostepne argumenty!"

Wiem, że to będzie lekkie czepianie o szczegóły nieistotne, ale jest napisane, że jest pomoc dot. TeamSpeak-a i Discorda, lecz w tej "pomocy" jest tylko IP, ale to tylko moja taka mała pierdółka.

send "&2{@ts3}

Pamiętaj, aby zamknąć cudzysłowem wiadomość, gdyż bez niego wiadomość zostanie pominięta.

Jeśli chodzi o licencje to uważam, że jest ona trochę zbędna, gdyż trochę linijek w kodzie zajmuje. Nie wpływa na niego, ale powiedzmy sobie szczerze, że większości osób licencje do skryptów ma po prostu w nosie, bo nikt nie udowodni mu, że to nie jest jego skrypt. Poza tym w kodzie nie ma nawet komendy "/licencja", więc dlaczego jest napisane, że tej komendy ma ktoś nie usuwać?

Teraz chciałbym przejść do prezentacji tutaj w której brakuje wiele rzeczy m.in. informacji dot. skryptu, do czego służy, jakie ma komendy, jakie dodatki potrzebujemy, aby zadziałał nam skrypt, pod jakie wersje gry jest on preferowany. Dodatkowo nie musisz pisać jak długo czasu zajęło Ci napisanie tego skryptu. Jest to zbędna informacja, która nie zawsze musi być prawdziwa, a nie jest też nikomu potrzebna. No chyba, że jest to osoba, która składa recenzje na temat skryptów, czas w jakim został napisany, konfiguracja, wydajność itp. 

Podsumowując uważam, że jak na sam start bardzo dobrze Ci poszło. Powodzenia w dalszym pisaniu skryptów.

Edytowane przez CountingDogs

5 godzin temu, CountingDogs napisał:

Cześć!

Jako użytkownik, który bardzo lubi pomagać :kappa:(Ale serio lubię pomagać XD...), chciałbym Ci udzielić pewnych ocen/rad dot. skryptu.
Jeśli chodzi o skrypt jak na sam początek myślę, że jest bardzo dobrze. Konfiguracja jak na sam początek również dobra. Teraz przejdę do pewnych kwestii, które mogą być w pewnym stopniu pomocne.

if arg 1 is set:
            if arg 1 is "vip":

Nie musisz sprawdzać, czy argument jest ustawiony. Jeśli argument jest taki, czy taki to nie musisz sprawdzać, czy jest jakikolwiek. Można zrobić to w ten sposób

command /test [<text>]:
	trigger:
  		if arg isn't set:
		if arg is "1":
  			send "Blabla..."
  		if arg is "2":
  			send "Blablabla..."
  		else:

Wiem, że to będzie lekkie czepianie o szczegóły nieistotne, ale jest napisane, że jest pomoc dot. TeamSpeak-a i Discorda, lecz w tej "pomocy" jest tylko IP, ale to tylko moja taka mała pierdółka.

send "&2{@ts3}

Pamiętaj, aby zamknąć cudzysłowem wiadomość, gdyż bez niego wiadomość zostanie pominięta.

Jeśli chodzi o licencje to uważam, że jest ona trochę zbędna, gdyż trochę linijek w kodzie zajmuje. Nie wpływa na niego, ale powiedzmy sobie szczerze, że większości osób licencje do skryptów ma po prostu w nosie, bo nikt nie udowodni mu, że to nie jest jego skrypt. Poza tym w kodzie nie ma nawet komendy "/licencja", więc dlaczego jest napisane, że tej komendy ma ktoś nie usuwać?

Teraz chciałbym przejść do prezentacji tutaj w której brakuje wiele rzeczy m.in. informacji dot. skryptu, do czego służy, jakie ma komendy, jakie dodatki potrzebujemy, aby zadziałał nam skrypt, pod jakie wersje gry jest on preferowany. Dodatkowo nie musisz pisać jak długo czasu zajęło Ci napisanie tego skryptu. Jest to zbędna informacja, która nie zawsze musi być prawdziwa, a nie jest też nikomu potrzebna. No chyba, że jest to osoba, która składa recenzje na temat skryptów, czas w jakim został napisany, konfiguracja, wydajność itp. 

Podsumowując uważam, że jak na sam start bardzo dobrze Ci poszło. Powodzenia w dalszym pisaniu skryptów.

Dzięki za swoją opinie! A tej komendy /licencja zapomniałem dopisać😔

W dniu 7.01.2020 o 16:33, CountingDogs napisał:

command /test [<text>]:
	trigger:
  		if arg isn't set:
		if arg is "1":
  			send "Blabla..."
  		if arg is "2":
  			send "Blablabla..."
  		else:

Czekaj co? Mówisz mu, że źle zrobił sprawdzając istnienie argumentu, a potem ty robisz dokładnie to samo w swoim [ciach] przykładzie, przy czym robisz to źle i do tego nieoptymalnie. Autor zrobił to dobrze, a ty się jedynie zbłaźniłeś. O ile coś takiego istnieje to polecam ci zapoznać się z poradnikiem logicznego myślenia.

Edytowane przez BrixNW

20 godzin temu, PanMaruda napisał:

Czekaj co? Mówisz mu, że źle zrobił sprawdzając istnienie argumentu, a potem ty robisz dokładnie to samo w swoim [ciach] przykładzie, przy czym robisz to źle i do tego nieoptymalnie. Autor zrobił to dobrze, a ty się jedynie zbłaźniłeś. O ile coś takiego istnieje to polecam ci zapoznać się z poradnikiem logicznego myślenia.

Geniuszu... Nie chodziło mi o sprawdzenie istnienia argumentu... Gdybyś uważnie przeczytał to byś wiedział, że chodzi o sprawdzenie, że jest ustawiony jakikolwiek... Gdzie niby napisałem, że źle zrobił? Nigdzie. Napisałem, że nie opłacalne jest sprawdzanie, czy argument jest ustawiony, jeśli później i tak sprawdzasz, czy to ten. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Edytowane przez BrixNW

• Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...