Skocz do zawartości
  • 0

WWW domena

Jedynskir
 Udostępnij

Pytanie

Witam mam nastepujace pytanie. Zrobilem strone internetowa w sensie napisalem ja znam sie na tym wiec nie jestem jakis nwm i nie mam zielonego pojecia jak teraz dodac domene do tej strony. Wiec pierwsze moje pytanie: Jak i gdzie moge to zrobic? Drugie pytanie: Czy jest mozliwosc zrobienia tego za darmo?

Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie. Musisz kupić serwer + domene, np. na nazwa.pl możesz to zrobić za niecałe 7zł na 1 rok (nie polecam nazwy - syf).

Potem musisz jedynie ustawiasz przekierowanie na serwer dla danej domeny i już. 

Panel klienta -> *wybierasz domene* -> szczegóły -> przekierowanie -> z listy wybierasz serwer, który zakupiłeś

I tyle.

Dołączam zrzut ekranu: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

//edit

Zapomniałem dodać, że możesz to robić na dwóch różnych usługach hostingowych nawet, wystarczy tylko mieć odpowiednie dane AuthInfo (których nazwa oddawać za bardzo nie chce) :)

Musisz też pamiętać, że na razie jest tanio, lecz potem przy przedłużaniu koszt jest z 10x większy niż normalnie.

Edytowane przez KrejzolekPRO

• 0

Aby wystawić stronę internetową w świat potrzebujesz dwóch rzeczy o której wspomnieli wyżej Panowie, czyli hosting oraz domena. Hosting to jest zwykły serwer który będzie przetwarzał wszystkie operacje, na nim umieścisz pliki swojej strony i będzie wszystko obsługiwała. Domena jest tylko przekierowaniem, znaczy to że jeżeli posiadasz domenę example.com to możesz ją przekierować na swój hosting. W skrócie domena (przykładowo example.com) kieruje na jakiś adres IP hostingu (przykładowo na adres 93.184.216.34). Pierwsze co musisz zrobić to znaleźć sobie hosting który tobie odpowiada. Może to być np. ten home.pl, ja osobiście korzystam z hostilla.pl, wyżej możesz zauważyć jeszcze inne propozycje. Jedni zaoferują tobie rejestrację domeny .pl w cenie pakietu hostingowego, drudzy prawdopodobnie sprzedadzą tobie domenę osobno. Jeżeli decydujesz się na zakup domeny oraz hostingu u tej samej firmy, to zazwyczaj sprawa jest prosta, domenę podpinasz pod swoje konto hostingowe i wszystko śmiga. W innym przypadku należy zrobić odpowiednie przekierowanie DNS. Sprawa lekko się komplikuje, jednak zazwyczaj hosting podaje tobie w widocznym miejscu serwery DNS na które masz kierować, a w zarządzaniu domeną również znajdziesz pola do wpisania tych adresów. Nie bój się kupować tych obu usług, w razie problemów support zawsze pomaga przy tych sprawach, w ostateczności można też tutaj napisać temat z prośbą o pomoc, jednak wtedy zalecam przychodzić już z konkretami (czyli gdzie jest zakupiona domena i hosting, co próbowałeś zrobić, itp.). Mam nadzieję, że moja wypowiedź pomogła rozwiać pewne wątpliwości ;)

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...