Skocz do zawartości
  • 0

Strona i serwer pod tym samym adresem

Cubixor
 Udostępnij

Pytanie

Aktualnie mam to wszystko zrobione tak: 

1. Serwer minecraft stoi na VPS.

2. Strona też jest na tym samym VPS (zainstalowane Apache, Mysql itd.).

3. Domena (powiedzmy mojadomena.pl) jest ustawiona tak, że gdy wpiszę ją w przeglądarce przekierowuje mnie na stronę z VPS a jak w minecraft to łączy mnie z serwerem mc.

A chcę zrobić tak:

1. Serwer minecraft stoi na VPS.

2. Strona stoi na hostingu który jest połączony z domeną np. mojadomena.pl

3. Domena jest ustawiona tak, że gdy wpiszę ją w przeglądarce wyświetla mi się strona, która wyświetliłaby się normalnie, bez żadnych przekierowań (czyli ta z hostingu), a gdy wpiszę ją w minecraft przekierowuje mnie do vps.

Krótko mówiąc chcę zrobić tak, aby strona przekierowywała do vpsa tylko w minecraft (bez żadnych subdomen), a w przeglądarce nie. Domyślam się że będzie trzeba coś zrobić w rekordach DNS ale nie wiem dokładnie co.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
1 minutę temu, WiktorMasteR napisał:

Ale poco jak sie znasz to na VPS bendziesz mieć lepiej niż na hostingu

bo może dlatego, że chce uniknąć ataków, zużycie ramu lub miejsca na dysku.

Cytat

a gdy wpiszę ją w minecraft przekierowuje mnie do vps.

co to znaczy?

• 0
Teraz, Queito napisał:

bo może dlatego, że chce uniknąć ataków, zużycie ramu lub miejsca na dysku.

co to znaczy?

1. Wpisuje mojastrona.pl w przeglądarce i wyświetla mi stronę z hostingu (na razie posługuję się hostingiem i domeną za darmo z Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! jeśli to coś pomoże).

2. Wpisuję mojastrona.pl w minecraft i łączy mnie z serwerem postawionym na VPS.

• 0
9 minut temu, WiktorMasteR napisał:

Jeśli chodzi ci o usunięcie fh0 z adresu to nie da se. Trzeba kupić płatną domene a nie na darmową liczyć

Czy napisałem w temacie "Jak usunąć fh0 z adresu domeny"? NIE!!! Nie o to mi chodzi. Podałem przykładowy adres ponieważ nie chcę na razie upubliczniać swojego. A to czy końcówka jest z fh0 czy bez, nie wpływa w żaden sposób na to co ja chcę zrobić! 

• 0
31 minut temu, WiktorMasteR napisał:

bendziesz

:lulkappa:

32 minuty temu, WiktorMasteR napisał:

Ale poco jak sie znasz to na VPS bendziesz mieć lepiej niż na hostingu

Nie. Bardziej praktyczne i pożyteczne jest rozbicie usług na podrzędne hostingi, za przykład służy typowy dziecinny streser vpsa. Kiedy znajdowałyby się na nim wszystkie składniki w postaci serwera MC, Ts3, Botów muzycznych, strony etc etc. To w tym momencie pada ci wszystko.

Godzinę temu, Cubixor napisał:

2. Strona stoi na hostingu który jest połączony z domeną np. mojadomena.pl

3. Domena jest ustawiona tak, że gdy wpiszę ją w przeglądarce wyświetla mi się strona, która wyświetliłaby się normalnie, bez żadnych przekierowań (czyli ta z hostingu), a gdy wpiszę ją w minecraft przekierowuje mnie do vps.

Domenę podpinasz poprzez rekord A łącznie i bez subdomeny www => "www.twojadomena.pl", "twojadomena.pl", a serwer poprzez Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!.

• 0
22 godziny temu, _Of3k napisał:

Domenę podpinasz poprzez rekord A łącznie i bez subdomeny www => "www.twojadomena.pl", "twojadomena.pl", a serwer poprzez Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!.

Dzięki, żeby było szybciej (bo te DNS się trochę przenoszą) powiedz mi tylko czy wszystko dobrze uzupełniłem a jeśli tak i po kilku dniach będzie to działać to oznaczę cię za najlepszą odpowiedź. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! 

1. Pod czerwonym jest moja domena z freehosta

2. Pod żółtym jest reszta IP mojego vps z minecrfatem (zamazałem tylko część)

• 0
Godzinę temu, Cubixor napisał:

Dzięki, żeby było szybciej (bo te DNS się trochę przenoszą) powiedz mi tylko czy wszystko dobrze uzupełniłem a jeśli tak i po kilku dniach będzie to działać to oznaczę cię za najlepszą odpowiedź. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! 

1. Pod czerwonym jest moja domena z freehosta

2. Pod żółtym jest reszta IP mojego vps z minecrfatem (zamazałem tylko część)

Teoretycznie powinno działać, ale wyjdzie to dopiero "w praniu".

• 0
W dniu 15.03.2019 o 17:30, _Of3k napisał:

Teoretycznie powinno działać, ale wyjdzie to dopiero "w praniu".

Niestety, minął już prawie tydzień a to nadal nie działa. W minecraftcie, w menu serwerów przez dłuższy czas trwa łączenie z serwerem a potem wyskakuje Can't connect to server. Na www.whatsmydns.net gdy sprawdzam rekord SRV mojej domeny przy wszystkich krajach pokazuje X więc jest coś chyba źle zrobione.  

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...