LordYu 296 Opublikowano 16 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 kwietnia 2018 Nie do końca jest to skarga ale ciężka uwaga, więc piszę w tym dziale. Nie owijając bawełnę, przechodząc do sedna sprawy. Czy Administracja forum śpi (nie teraz, ogólnie)? W działach jest masa błędów, tematy w złych działach, błędne nazwy tematów, błędy ortograficzne w wątkach, spam i odbieganie od tematu, przeglądałem kilka działów i w ciągu kilku minut znalazłem złamanie zasad: 2.2.2 - pisanie postów nie wnoszących nic do tematu 2.2.3 - odświeżanie tematu w inny sposób niż przy użyciu przycisku "podbij ten temat" 2.3 - Należy przestrzegać zasad ortografii i gramatyki. 2.4 - Tytuł tematu powinien skrótowo charakteryzować jego treść. Kiedyś był obowiązek przeglądania działów i poprawiania wszystkiego co do poprawy było, teraz nawet przy zgłoszeniach nie wszystkie błędy są poprawiane. Nie raz da się zauważyć że moderacja pomija ważne aspekty regulaminu, przykład gdzie JanekJaran przenosi temat do odpowiedniego działu ale nie zmienia nazwy tematu która nic nie określa (nazwa to była chyba "pomocy"). Temat przeniesiony a nazwa nie zmieniona. Teraz kilka przykładów w postaci linków do tematów gdzie takie zasady zostały naruszone: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Spam i łamanie zasady 2.2.6Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Błędny dział + błędyZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematuZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematu + błędyZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematuZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematuZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematuZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa tematuZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nazwa + DoubleTopicZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Zły dział + Można poprawić nazwęZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Zły dział + nazwa Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Nieestetyczna - choć można się kłócić bo dla każdego to inny próg wyglądu Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Brak wymaganych tagów - regulamin lokalny Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Brak wymaganych tagów - regulamin lokalnyZarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Brak wymaganych tagów [...]Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - Niekonstruktywna opinia Więcej szukać mi się nie chciało, przejrzałem także maksymalnie 3/4 strony jednego działu, reszta jest z pierwszej strony. Teoretycznie moderacja jest a praktycznie nie robi nic, kiedyś jak Ewald był jeszcze Modem, to w wątkach aż roiło się od kolorowych notek moderacji o poprawkach. Teraz nagle ludzie zostali oświeceni i nie popełniają błędów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekJaran 101 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 Roiło, nie roiło się od notek. Mam najwięcej z ekipy akcji moderacyjnych, jak i ostrzeżeń w ostatnim miesiącu. Zauważ, że teraz jest tylko dwóch moderatorów, a jeden jest na razie lokalnym. Administracja, może z wyjątkiem @xVendrome nie zajmuje się moderacją forum. Jak coś widzisz to zgłoś. Co do przeoczeń, zdarza się, jeśli żongluje między postem, profilem, a MCP mając otwartych 10 zakładek z forum, dlatego warto zawsze dokładniej uzasadnić zgłoszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekJaran 101 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 Ten temat został przeniesiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordYu 296 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 @JanekJaran Zakładka ma nazwę tematu/strony która jest na nim otwarta, poza tym kiedy Ewald był jeszcze modem to mieliśmy zawalone zgłoszenia po 15/20 sztuk, które ogarnialiśmy w ciągu, nie wiem, jakiejś godziny + do tego osobiście znajdowaliśmy dodatkowe przewinienia. Wystarczy raz na dzień otworzyć jeden dział, przejrzeć pierwszą stronę i tyle wystarczy, zawsze się coś znajdzie, tym bardziej że moje wpisy też są głównie z pierwszej strony 4 działów. Także skoro masz jednego lokalnego moda, to zostaw mu te działy, zrób to co możesz więcej od niego a potem wróć mu pomóc, skoro on może tylko skrypty to Ty powinieneś jako pierwsze ogarnąć działy których On nie może, potem wrócić i mu pomagać ogarnąć jego działy, po coś te rangi się różnią. Nie bierz tego do siebie, ale skoro Wy we 2 nie dajecie rady ogarnąć forum, to raczej trzeba znaleźć kogoś kto takiemu zadaniu podoła, wcześniej też było 2 moderatorów, globalny i lokalny, jakoś dawaliśmy radę, a nawet leciały skargi że za bardzo przeszukujemy forum i nie raz zapędzaliśmy się za daleko w tematach (w dacie, moderowałem sprzed msc). Więc wszystko się da, sam miałem otwarte 10+ zakładek z działu, wszystkie tematy otwarte i czytałem czy wszystko jest dobrze. Jak wspomniałem skoro kiedyś dało radę, zrobić tak że w tematach było kolorowo od notek moderacji to teraz też można, trzeba tylko chcieć. I nie piszę tego żeby was oczerniać, ale żeby poprawić stan forum, bo skoro moderacja zaniedbuje obowiązki, forum staje się śmieciowe to i wchodzić na nie się nie chce i o ile się nie mylę, to kiedyś można było spotkać 50+ aktywnych uż, teraz jest ich około 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xVendrome 246 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 Jako, że masz plakietkę zasłużony to w te i tamte tematy powinieneś być wtajemniczony... to i specjalnie nie wypada mi cię pouczać, ale chyba muszę. Przy postach/tematach gdzie są błędy, złe działy, spam itd. jest taki magiczny przycisk zwany "zgłoś" Przycisk ten powoduje, że my jako administratorzy, moderatorzy otrzymamy informację "panie coś tu nie gro, sprowdź pan", przeglądamy raporty i interweniujemy gdzie trzeba. Przy czym zaznaczam tutaj, że w większym stopniu robią to moderatorzy, jeżeli mam czas to staram się im pomóc jak najwięcej. Jako administratorzy głównie zajmujemy się realizacją propozycji, nadaniem nagród etc., tym co zleci @Libter PS. Egzaminy gimbazjalne ma chyba 3/4 ekipy w tym tygodniu, wiem jak to jest, rok temu przechodziłem to samo Pozdrawiam i życzę miłego dnia Rejszpat i JanekJaran 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader 11 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 9 minut temu, xVendrome napisał: Jako, że masz plakietkę zasłużony to w te i tamte tematy powinieneś być wtajemniczony... to i specjalnie nie wypada mi cię pouczać, ale chyba muszę. Przy postach/tematach gdzie są błędy, złe działy, spam itd. jest taki magiczny przycisk zwany "zgłoś" Przycisk ten powoduje, że my jako administratorzy, moderatorzy otrzymamy informację "panie coś tu nie gro, sprowdź pan", przeglądamy raporty i interweniujemy gdzie trzeba. Przy czym zaznaczam tutaj, że w większym stopniu robią to moderatorzy, jeżeli mam czas to staram się im pomóc jak najwięcej. Jako administratorzy głównie zajmujemy się realizacją propozycji, nadaniem nagród etc., tym co zleci @Libter PS. Egzaminy gimbazjalne ma chyba 3/4 ekipy w tym tygodniu, wiem jak to jest, rok temu przechodziłem to samo Pozdrawiam i życzę miłego dnia Czyli mówisz że użytkownicy powinno odwalać za was robotę sami moderzy powinni przeglądać działy bo naprawdę widzieć temat "Pomocy" udzielać w nim pomocy i nie zmienić nazwy an regulaminową to szczyt lenistwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodydeziom 8 Opublikowano 17 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 kwietnia 2018 Nie każdy z moderacji ma tyle czasu, aby przeglądać każdy dział pokolei i szukać błędów ortograficznych czy złamania regulaminu, sam prowadziłem forum o innej tematyce i chociaż że było kilka razy mniej postów i tematów to nie każdy miał akurat tyle czasu, na sprawdzenie każdego działu, tematu i wyłapania błędów, a jeśli serio to Cię boli to zglaszaj te posty, a nie płacz w oddzielnym dziale - to nie jest robienie wszystkiego za moderację, a zwykła pomoc. pozdrowienia JanekJaran 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieaktywny Opublikowano 18 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 kwietnia 2018 @mlodydeziom to sie niech odwola od rangi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libter 1 602 Opublikowano 22 czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 czerwca 2018 To bardziej skarga na administrację niż propozycja odnośnie prawa, więc przenoszę do odpowiedniego działu. Poza tym administracja to nie moderacja i jej celem są zupełnie inne zadania, jednak przyjmę że w skardze chodziło o moderację. Pora na werdykt: Podstawowym obowiązkiem moderacji jest realizacja zgłoszeń użytkowników i dopóki zgłoszenia są wykonywane wszystko jest tak naprawdę w porządku. Zamiast wymieniać naruszenia zasad w skardze możesz je po prostu zgłosić, a na pewno prędzej czy później zostaną naprawione. Poza tym skład moderacyjny został ostatnio znacząco powiększony i mam nadzieję, że jakość moderowania forum od tego czasu się poprawiła. Zamykam. xVendrome i Rejszpat 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi