Skocz do zawartości
  • 0

pare pytan

kerpson
 Udostępnij

Pytanie

Witam czy powie mi ktos w skrocie kiedy i po co:

1. ArrayList

2. String  -   To znam ale niech ktos napisze xd

3. Main instance

Uzywam tego i ogarniam ale chcialbym aby ktos mi to lepiej wytlumaczyl po co i kiedy :/

Komentarze typu "idz sie naucz javy" itd. sa rakowe 

Edytowane przez HotAngel2K17

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
5 minut temu, HotAngel2K17 napisał:

Witam czy powie mi ktos w skrocie kiedy i po co:

1. ArrayList

2. String  -   To znam ale niech ktos napisze xd

3. Main instance

Uzywam tego i ogarniam ale chcialbym aby ktos mi to lepiej wytlumaczyl po co i kiedy :/

Komentarze typu "idz sie naucz javy" itd. sa rakowe 

1. ArrayList'y wykorzystujemy, gdy potrzebujemy szybko pobierać dane - ważny jest czas dostępu (Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!);

2. String - jest to zmienna, w której możemy przechowywać znaki w postaci tekstu - zwykły tekst (nie liczby, daty itd.);

3.  Main Instance - jest to instancja głównej klasy, przykładowo aby coś się zadziało, musimy podać niekiedy główną klase, i aby było to łatwiejsze tworzy się instancje, a do niej Gettera ('getInstance()').

Edytowane przez KrejzolekPRO

• 0

Jak chcesz sensowne odpowiedzi to szukaj na angielskich forach albo wal do kogoś ogarniajacego (np wizzard, themolka lub gotofinal) 

Od kiedy string to zmienna xd.

String - 'jest to ciąg znaków'. Nie mam sensownego wyjaśnienia, ale po prostu: typ danych tak samo jak int (prymitywne) czy obiektowe Integer, tylko ze trzymasz tam np. tekst

I nie arraylist tylko listy, a generalnie to kolekcje, mozesz tam trzymac liste okreslonych obiektow, masz linkedlist - np. 'trzyma poprawną kolejność, w której wrzucono obiekty do listy', copyonwritearraylist - arraylist tylko uzywasz tego np. do thread-safe, mozesz iterowac liste w jednym watku, a w drugim cos do niej wrzucac i nie rzuci ci wyjątku CME (concurrentmodificationexception)

Definicja z oracle: A thread-safe variant of ArrayList in which all mutative operations (add, set, and so on) are implemented by making a fresh copy of the underlying array.
This is ordinarily too costly, but may be more efficient than alternatives when traversal operations vastly outnumber mutations, and is useful when you cannot or don't want to synchronize traversals, yet need to preclude interference among concurrent threads. The "snapshot" style iterator method uses a reference to the state of the array at the point that the iterator was created. This array never changes during the lifetime of the iterator, so interference is impossible and the iterator is guaranteed not to throw ConcurrentModificationException. The iterator will not reflect additions, removals, or changes to the list since the iterator was created. Element-changing operations on iterators themselves (remove, set, and add) are not supported. These methods throw UnsupportedOperationException.

Warto też przeczytać o setach.

Instancja klasy to nic innego jak obiekt, a tworzysz ja za pomocą słowa 'new'.  W bukkicie instancje głównej klasy możesz pobierać uzywajac JavaPlugin#getPlugin

@TheMolkaPL może ci dobrze wytłumaczy, jest czesto aktywny :)

Edytowane przez yooniks
autokorekta i troche dodane

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...