Skocz do zawartości

Jak się ogłaszać, aby zwiększać ryzyko sukcesu?

jahumen
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się ogłaszać, aby zwiększać ryzyko sukcesu?

Cześć, to mój pierwszy blog-poradnik na tym forum, chciałbym podzielić się z Wami swoją wiedzą. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Jak się ogłaszać, aby zwiększać ryzyko sukcesu? Co to właściwie oznacza i po co mam zwiększać ryzyko sukcesu? Przecież nawet jak napiszę „siema zostanę adminem” to każdy mnie przyjmie! Nie. Nie jest to prawda, a na pewno nie zatrudni Cię ktoś poważny. Jeśli chcesz, aby Twoje ogłoszenie zostało zaakceptowane przez kogoś, z kim chcesz pracować (zakładając oczywiście, że nie interesują Cię dziesięcio letni właściciele serwerów easy-hardcore), musisz wyróżnić się z tłumu. Pokazać innym, że to TY jesteś tym właściwym kandydatem. Jak to zrobić?

Najważniejsze jest to, aby spełnić kilka zasad, które wymienię i opiszę poniżej. Oczywiście, jeśli Twoja oferta będzie doskonała, a swoje produkty będziesz oferować za darmo (lub nawet do nich dopłacisz), często kilka zdań wystarczy. Mimo to zakładam, że nie jesteś byłym dyrektorem Google i Twoje usługi nie są najlepsze na świecie.

UWAGA Pamiętaj, że wszystkie takie określenia jak biurowiec, czy firma, to metafory, służące łatwiejszemu przekazowi. Możesz je zastąpić na przykład ekipą serwera minecraft.

Spis treści:
1. Odpowiedz na pytanie – zatrudniłbyś siebie w swojej wymarzonej firmie?
2. Kilka porad na początek.
3. Chwytliwy tytuł – wyróżnij się z listy.
4.1 Przedstaw się.
4.2 Szczegółowo opisz, co potrafisz.
4.3 Udowodnij, że treść z punktu 4.2 jest prawdą.
4.4 Napisz, czego oczekujesz.
4.5 Pozostaw dobry kontakt.
5. Bądź profesjonalistą.

1. Odpowiedz na pytanie – zatrudniłbyś siebie w swojej wymarzonej firmie?

Wyobraź sobie swoją wymarzoną firmę, do której chcesz dołączyć. Czy będzie to wielki wieżowiec? Znajdziesz w nim pełno biur, każde z nowoczesnym sprzętem, pięknym widokiem przez szybę i ciepłym wygodnym fotelem. A teraz pomyśl sobie, że w jednym z takich biur będziesz siedział ty.

Jak sądzisz, czy jest to realna wizja, abyś znalazł się w takim gabinecie? Zastanów się i odpowiedz sobie na pytanie, czy wniesiesz coś do zespołu, do którego chcesz się dostać? Jeśli Twoja osoba jest tam całkowicie niepotrzebna, nie nadajesz się do tego miejsca, to prawdopodobnie tylko zmarnujesz czas. Doświadczona osoba prowadząca proces rekrutacyjny szybko zorientuje się, czy warto do Ciebie napisać.

Jeśli już na tym etapie dochodzisz do wniosku, że w zasadzie to Twoja oferta, z perspektywy właściciela, nie ma żadnego sensu, odpowiedz sobie na drugie pytanie. Czy warto ją w ogóle pisać?

2. Kilka porad na początek.

Za nim przejdziemy do szczegółów, zapamiętaj kilka rzeczy:
- Dobrze zastanów się nad tym, gdzie umieścisz ogłoszenie. Jeśli chcesz zostać programistą, Twoja oferta prawdopodobnie będzie ignorowana na forum o grafice.
- Poprawność językowa musi być perfekcyjna – niezależnie czy jesteś dyslektykiem, dysortografem, czy dyselipsykiem (pocisz się na widok elipsy), ten punkt musi być zawsze spełniony. Jeśli masz problemy z ortografią czy gramatyką podeślij tekst swojemu koledze albo wykorzystaj stronę ortograf.pl.
- Nie stosuj przekleństw. Zaprezentuj się jako osoba z wysoką kulturą osobistą, a nie kolejny gimnazjalista.
- Prezentacja musi być schludnie i przejrzyście napisana. Najlepiej dłuższe teksty podziel na akapity, nie zapomnij o listach numerowanych i punktowych.
- Używaj formatowania tekstu. Ważniejsze informacje warto podkreślić albo pogrubić. Pamiętaj, że słowo używaj, nie oznacza nadużywaj. Jeśli przesadzisz z jego ilością, Twój tekst będzie wyglądał słabo. Dobrą taktyką jest korzystanie tylko z pogrubień, pochyleń i podkreśleń. Jeśli zaczniesz zmieniać rozmiary, kolory i czcionki, nikt tego nie przeczyta.

3. Chwytliwy tytuł – wyróżnij się z listy.

Odwiedź kategorię współpraca. Czy widzisz treść tych tematów (bez najeżdżania na nie itp.)? Nie. Możesz zauważyć jedynie listę tytułów, które mają zachęcić potencjalnego pracodawcę do sprawdzenia Twojej oferty. Bardzo często jest ich naprawdę wiele, czemu więc ktoś miałby kliknąć Twoją?

Większość tytułów wygląda w ten sposób: [BUDOWNICZY] zostanę; SUPERGRACZ zostanie technikiem!; szukam ogarnientego serwera. Aby przykuć kogoś uwagę, musisz się wyróżnić. Twój tytuł może być dowcipny, interesujący – inny niż wszystkie. Dobrą taktyką jest także, abyś w ten sposób poinformował zatrudniającego, jakie korzyści mu przyniesiesz. Możesz wykorzystać w nim Twój Nick. Pamiętaj jednak, aby temat nie odbiegał od treści Twojego ogłoszenia.

Przykładami dobrych nazw tematów mogą być:
- Postaw na bezpieczeństwo, jahumen wie jak to zrobić!
- Zobacz, jak z moją pomocą możesz zacząć zarabiać na swoim serwerze.
- Gracze narzekają na Twój spawn z Internetu? Zajrzyj tutaj!

4.1 Przedstaw się.

Jesteś fajnym człowiekiem? Super! Pozwól, aby właściciel serwera mógł Cię polubić. Wielu kandydatów zapomina o tym kroku, jednak warto się przedstawić. Wystarczy kilka informacji, Twoje imię, opcjonalnie wiek, co lubisz robić. Pamiętaj jednak, aby ten punkt nie zajmował większości Twojej prezentacji. Wtedy osoba szukająca zespołu pomyśli, że nie jesteś w stanie zaoferować nic więcej.

4.2 Szczegółowo opisz, co potrafisz.

Ten i następny punkt (są ze sobą ściśle powiązane), to najważniejsze części Twojej prezentacji. Opisz bardzo dokładnie, czym się zajmujesz i jak długo to robisz, co jesteś w stanie zdziałać.

Na początku wymień, w jakich technologiach programujesz, w jakich stylach budujesz, jakie ogłoszenia tworzysz. Dopisz, jak długo się tym zajmujesz, kiedy miałeś okazję to robić, przy jak dużych projektach pracowałeś. Im więcej napiszesz, tym lepiej, ale pamiętaj, aby nie „lać wody”.

4.3 Udowodnij, że treść z punktu 4.2 jest prawdą.

Napisałeś, że masz 16 lat i programujesz od 12 lat? Ok, ale teraz musisz to udowodnić. W tym punkcie musi znaleźć się Twoje portfolio. Napisz, przy jakich projektach pracowałeś, dodaj zdjęcia/linki potwierdzające to. Jeśli np. pracowałeś na zlecenie, a ktoś wystawił Ci pozytywną opinię, bardzo dobrym ruchem będzie wstawienie jej tutaj.

Teraz przyszedł czas na bardzo ważną wskazówkę, związaną z Twoim portfolio, o której większość osób nie wie. Przypomnij sobie, ile razy widziałeś tekst w stylu: „pracowałem przy tym serwerze 2 miesiące, ale w końcu odszedłem, bo właściciel okazał się być idiotą”; „odszedłem z tego powodu, że osoba X na prywatnej konwersacji Y napisała do mnie Z”. Było ich sporo, prawda? Zazwyczaj osoby piszą je, aby wytłumaczyć się, dlaczego już nie są w danym zespole. Spójrz na to z perspektywy właściciela serwera. Wyobraża on sobie, że Cię zatrudnia, a ty nagle odchodzisz i udostępniasz publicznie wszystkie jego informacje, które nie powinny ujrzeć światła dziennego. Zaufanie do Ciebie znacząco spada.

Jeśli jakaś sprawa jest podejrzana, możesz wspomnieć jednym zdaniem o tym, że odszedłeś z powodów wewnętrznych, jednak pamiętaj – masz zareklamować siebie, a nie pogrążyć kogoś innego! Nie ujawniaj żadnych poufnych/prywatnych informacji.

4.4 Napisz, czego oczekujesz.

Sprecyzuj konkretnie, na czym zależy Ci od drugiej strony. Napisz jakie rangi, z jakimi uprawnieniami chciałbyś posiadać, w jakiej grupie chciałbyś pracować, jakie miesięczne stawki chciałbyś otrzymywać. Jeśli pracujesz na zlecenie, możesz zamieścić tutaj swój cennik.

Oczywiście weź pod uwagę, że Twoje oczekiwania muszą być proporcjonalne do Twojej oferty. Jeśli nie jest ona najwyższej jakości, dopiero zaczynasz, lub nie masz jeszcze żadnych prac w portfolio, nie możesz mieć ogromnych żądań.

4.5   Pozostaw dobry kontakt.

Z natury ludzie są leniwi. Zauważ, że to głównie Tobie zależy, abyś dostał posadę (to ty piszesz to ogłoszenie), a nie komuś, kto ma się z Tobą skontaktować. Zamieść jak najwięcej popularnych metod kontaktu.

Jeśli dwa ogłoszenia są praktycznie identyczne, które wybierzesz?

a) W celu skontaktowania się ze mną wejdź na stronę hfdsudsd.com/2+2*2, wypełnij moją ankietę, odbierz kod zwrotny, a następnie napisz na mojego e-maila, którego znajdziesz na moim profilu linkedin, podając w temacie otrzymany wcześniej kod.

b) Metody kontaktu:
- discord: Nick#TAG
- email: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!
- wiadomość prywatna na forum
- mój profil facebook LINK
- mój profil youtube LINK

Widzisz różnicę?  Moim zdaniem, w obecnym momencie, optymalnym zestawem kontaktowym jest:
- Discord (podaj swój login#TAG gotowy do przekopiowania, albo zaproszenie do Twojego serwera discord – moim zdaniem, najlepsza opcja).
- Skype (podaj swój dokładny login).
- Twój adres e-mail.
- Wiadomość prywatna na forum.
- OPCJONALNIE, jeśli nie zależy Ci na prywatności w Internecie, link do Twojego profilu facebook.

5. Bądź profesjonalistą.

Na koniec, gdy już umieścisz swoje ogłoszenie na forum, często spotkasz się z krytyką w komentarzach. BARDZO istotne jest to, abyś nie obrażał takich ludzi, ani nie reagował w nerwowy sposób. Jeśli będziesz odpowiadał z zachowaniem pełnej kultury, a także nie zapomnisz o zasadach języka polskiego, wyjdziesz na osobę z klasą.

Bardzo dokładnie odpowiadaj na wszystkie pytania, jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć więcej zdjęć Twojego projektu, wyślij mu je (oczywiście o ile nie ujawniasz danych poufnych). Na wszystkie wypowiedzi odpowiadaj w temacie, zamiast pisać „Odpiszę Ci w wiadomości prywatnej”. Ludzie nie lubią, gdy nie mówi im się całej prawdy, więc lepiej nie zatajać podstawowych informacji. W przypadku gdy będzie to jednak coś naprawdę prywatnego, napisz w odpowiedzi, dlaczego nie mówisz o tym publicznie, a następnie poinformuj o tym, że udzielisz takiej informacji prywatnie.

TO JUŻ WSZYSTKO!

Dziękuję za przeczytanie, liczę na informację zwrotną, co mogę poprawić następnym razem. W odpowiedziach możecie zaproponować, na jaki temat mam napisać następnym razem.

© Jahumen – cała treść została wymyślona i napisana przez jahumena, jej kopiowanie jest zabronione. Dopuszczam jedynie możliwość cytatu, dodając przy tym link do tego wątku.

Edytowane przez jahumen

• Nieaktywny przypiął/eła ten temat

Podoba mi się to co napisałeś i stosunkowo jak większość daje lajka ale nie czyta to ja przeczytałem i dałem lajka :lippa:. Jest to wystarczający poradnik ale nie tak dobry jak od @bopke :kappa:

Edytowane przez Nieaktywny

1 minutę temu, MandMLove napisał:

Podoba mi się to co napisałeś i stosunkowo jak większość daje lajka ale nie czyta to ja przeczytałem. Jest to wystarczający poradnik ale nie tak dobry jak od @bopke :kappa:

U @bopke jest tylko informacja, aby napisać co się potrafi i dodać portfolio. U mnie jest to opisane + o wiele więcej przydatnych informacji. :\

Btw. chcecie jakiś inny poradnik (a jeśli tak to na jaki temat), czy nic nie pisać? 

Dnia 11.10.2017 o 19:18, jahumen napisał:

U @bopke jest tylko informacja, aby napisać co się potrafi i dodać portfolio. U mnie jest to opisane + o wiele więcej przydatnych informacji. :\

Btw. chcecie jakiś inny poradnik (a jeśli tak to na jaki temat), czy nic nie pisać? 

jak zrobić jajecznice, to się niektórym przyda :kappa: 

• Nieaktywny zablokował(a) ten temat
  • Ixidi odpiął/ęła ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...