Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp

Witam, Elo, Cześć, Siemanko.
Zauważyłem że sporo osób tworzy serwery, ma (na swój sposób)oryginalny pomysł, ale ostatecznie porzuca go gdyż brakuje jej pomysłu na wykończenie projektu lub nie starcza jej środków czy umiejętności i ostatecznie zupełnie porzuca projekt lub robi (nie bójmy się tego słowa) EasyHC (dobra, dalej możemy się go bać).

Drugą stroną medalu są ludzie którzy mają bardzo dużo pomysłów, wiedzą jak je dokończą itp. Ale nie wiedzą jak robić serwery czy zadbać o stronę techniczną projektu.
W tym "zestawieniu" pomijam osoby narzekająca na EasyHC, mające super "originalne" pomysły na serwer ale nie chcące się nimi podzielić bo są cebulakami wolącymi narzekać niż starać się coś zmienić.

Pomyślałem że można temu chociaż częściowo zaradzić używając tylko i wyłącznie swojej wyobrażni, pomysłów itp. Najzwyczajniej w świecie wypiszcie swoje pomysły na serwer/tryby/innowacje i wszystko co jest związane z serwerami Minecraft. Postaram się zgrupować wszystko w tym poście aby ułatwić innym robotę :)

Pomysły

Survival pod wodą

Zwyczajna mapa, z tym że zamiast pustych bloków (air) jest tam woda. (Można to zrobić używając zwykłego generatora świata, sprawdźcie kanał RoxMB)
Gracz respi się z przedmiotem dającym mu ograniczony czas funkcjonowania bez tlenu, np. hełm z enchantem oddychanie(respiration).
Na mapie porozsiewane są miejsca gdzie można uzupełnić tlen. Mogą to być punkty przygotowane wcześniej przez administracje, gdzie nie można niszczyć lub nawet nie można się tam bić, co sprawiłoby ze stałyby się miejscami wymiany handlowej i interakcji z innymi (super pomysł!) Ale można zrobić to używając innych metod, np. zakombinować z generatorem świata

Do tego można dodać: Zablokowanie zwykłych metod enchantowania przedmiotu zaklęciem oddychanie(respiration), za to zrobienie np. specjalnego craftingu lub czegoś podobnego aby zbalansować rozgrywkę. Zaginione miasta (atlandyta itp.) Artefakty. 

Rozgrywka na wzór Plemion czy Grepolis

Gracz na wydzielonym obszarze terenu (skyblockowe wyspy, a może coś innego?) może zbierać surowce aby póżniej przeznaczyć je na budowę różnych struktur, lecz nie w zwyczajny sposób...
Budowanie będzie działo się automatycznie, gracz kliknie guzik lub coś innego (tu możesz wykazać się swoją inwencją twórczą) i obserwować jak struktura tworzy się krok po kroku lub natychmiast pojawia się w magiczny sposób przed jego oczami!

Dodatkowo można zrobić misje, moby za których zabicie otrzymasz jakieś profity, atakowanie innych miast itp.

Edytowane przez PanNiedzwiadek
https://skript.pl/temat/19039-pomys%C5%82y-na-serwer-minecraft-minecraft-server-ideas/

55 minut temu, PanNiedzwiadek napisał:

Zauważyłem że sporo osób tworzy serwery, ma (na swój sposób)oryginalny pomysł, ale ostatecznie porzuca go gdyż brakuje jej pomysłu na wykończenie projektu lub nie starcza jej środków czy umiejętności i ostatecznie zupełnie porzuca projekt lub robi (nie bójmy się tego słowa) EasyHC (dobra, dalej możemy się go bać).

Drugą stroną medalu są ludzie którzy mają bardzo dużo pomysłów, wiedzą jak je dokończą itp. Ale nie wiedzą jak robić serwery czy zadbać o stronę techniczną projektu.

Moja sugestia co do decyzji o zakładaniu EasyHC:

319687325758128128.png

To co mówisz jak najbardziej jest prawdą, ale samo spisanie pomysłów w wątku nie sprawi, że otrzymają środki lub umiejętności. Spisanie pomysłów skończy się tak, że kilka osób zacznie coś robić w kierunku tych pomysłów i porzuci zabawę albo zrobi serwer na wzór tego, co zostanie opisane, ale będzie bardzo miernej jakości.

Lepiej, żeby osoby z faktycznie dobrymi pomysłami na poprowadzenie serwera poszukały sobie reszty potrzebnej ekipy (sponsora/technika/budowniczego) i same próbowały coś uzyskać.

https://skript.pl/temat/19039-pomys%C5%82y-na-serwer-minecraft-minecraft-server-ideas/#findComment-129773

@bopke

Ekipa nie jest taką grozą jak się wszystkim wydaje, tworzenie serwera to (przynajmniej dla mnie) jest lepszą zabawą niż sama gra na nim

Uczucie że tworzy się coś od podstaw, dosłownie od 0 (mówię o naprawdę oryginalnych pomysłach) jest super uczuciem

Wg. mnie dobranie ekipy nie zagwarantuje sukcesu, jak wiadomo każdy ma inne poglądy, twórca wymyśli coś trudnego w styl Hard a kilka osób z ekipy będzie cały czas ględziła o ułatwieniu trybu demotywując resztę

Głównym problemem jest wciąż narastająca ilość serwerów które są kopią czegoś innego z minimalnym dodatkiem, przez co oryginalne pomysły mają ciężko przedrzeć się przez te morze kopii

Nie raz widziałem mniej czy więcej oryginalne pomysły odchodzące od norm EasyHC lecz znikały gdzieś bez echa, właśnie z powodu braku zainteresowania Graczy, przeglądając różne fora widziałem jak tryby PvP EasyHC i MegaDrop mają wypchane po brzegi tematy na forach, gdzie zainteresowanie było ogromne a porządne pomysły które były warte zachodu były zazwyczaj na końcu strony z 2/4 odpowiedziami

Młodych "twórców" to demotywuje, bo skoro nikt nie interesuje się moim trybem to po co się męczyć, skoro już przed wszystkim widać że frekwencja będzie 2/4 osoby + Właściciel

A teraz do tematu, czy Ja wiem, trzymam zdanie (choć w 40% powiedzmy) bopke, to że ktoś znajdzie jakiś dobry pomysł nie znaczy że weźmie go dokończy za kogoś bo również się podda, a znajdą się osoby które przyjdą po tryby łatwe, takie które już są w ilościach 1 i kilku zer dodatkowo

Lecz zawsze ktoś się wykaże i coś się uda, ktoś się "obudzi" i pomyśli

Miałem ostatnio kilka pomysłów, jeden wciąż tworzę (nie ma tłumów w zapowiedziach ale cóż)

UnderWater Survival

Mapa typowo podwodna, pod nią wybudowane są domki, jaskinie, jakieś drobne konstrukcje
Gracz rodzi się z hełmem który pozwala mu na max 15sekundowe przebywanie pod wodą, po czym go zabija (powoli)
Tryb niezbyt odskakujący od zwykłego Survivala lecz sam mechanizm działania jest ciekawy
Przerwy pomiędzy budowlami były by dość duże żeby zmusić gracza do ulepszania hełmu i dłuższych wędrówek pod wodą
Gdzie niegdzie znalazły by się większe budowle (bez wody) z działkami do dyspozycji Gracza
Po 4/8 działek na jedno skupisko
Dla utrudnienia można dodać do hełmu poziom tlenu który musi się uzupełniać 
Ograniczenia w ekwipunku aby zmuszać Gracza do długich spacerów pod wodą
LabirynthPvP

Serwery PvP są popularne, lecz wszystkie działają tak samo, jedna mapa, spawn i tylko wyjdź
A co jeżeli stworzyć by mapę labiryntu, w samym labiryncie pobudować 10/15 aren, pomiędzy arenami zrobić małe drogi labiryntu
Dodać Graczom efekt oślepienia który zmiejszy ich pole widzenia, za zabijanie jakieś monety, dzięki którym można kupować ulepszenia
Dobrym aspektem jest tutaj właśnie sama mapa, poruszamy się w labiryncie nie wiedząc czy ktoś za rogiem także nie szuka areny
Wojna Królestw

Dwa zamki, Gracze sami rozwijają swoje Królestwo (jak w Age of Empire ale grupowo), zamek ma jakieś budynki do wybudowania 
Które oczywiście pojawiają się systemem jak w Plemionach czyli wkleja się gotowy szablon za określone surowce
Gracze chodzą po mapie i zbierją drewno, kamień, jedzenie i złoto, wpłacają do zamku a Król buduje odpowiedni budynek
Np Kopalnie aby ludzie mogli kopać coś lepszego niż kamień (ulepszenie)
Gracze pracują na wspólne dobro, walki możliwe tylko pomiędzy wrogimi królestwami

Wygrywa Królestwo które szybciej zniszczy kamień w sercu zamku wroga (aby nie było nocnego ataku 10 na 2) kamień pojawiałby się tylko gdy drużyny są wyrównane 50/50 ewentualnie 60/40 55/45 (1 na 1 / 3 na 2 / 10 na 9)
Po wygranej Gracze pojawiają się w pomieszeniu gdzie wybierają na nowo Królestwo i wszystko zaczyna się od nowa

Jest to połączenie obrony zamku z PvP
Tryb który tworzę więc nie opiszę wszystkiego

4 Tryby Sky-Block, Survival, Strategia, RPG

Mapa to wyspy, (u mnie jest ich od 200 do 300) gracz posiada swóją własną z zamkiem (jak wyższy tryb tylko w pojedynkę)
Gracz sam (albo kolegą) zbiera surowce (j.w w opisie) i ulepsza swój zamek, buduje kuźnie, kopalnie, uniwersytet, tartak itd
Każda budowla daje jakieś prawo do nowej akcji np po wybudowaniu kopalni Gracz może kopać poza kamieniem teraz węgiel, po ulepszeniu kopalni może już kopać żelazo i tak dalej z każdym budynkiem

Gracz porusza się po latających wyspach i szuka surowców, walczy z mobami, wykonuje zadania oraz staje się najbardziej "rozumną" postacią na serwerze

Budowanie w zamku jest w styl Plemion czy Grepolis, Gracz podchodzi do tabliczki, klika PPM i czeka aż w jej miejscu pojawi się budynek który odblokuje mu nowe prawa, ktore potrzebuje do wykonania misji czy jest mu potrzebny do np używania kowadła, pieca czy tworzenia przedmiotów 

https://skript.pl/temat/19039-pomys%C5%82y-na-serwer-minecraft-minecraft-server-ideas/#findComment-129777

• 3 tygodnie później...
  • Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...