PoweredDragon 1016 Opublikowano 6 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 lipca 2016 Dzisiaj podchodzę z dość trudnym tematem. Nie ukrywam, że sam do niedawna byłem swego rodzaju wierzącym "niepraktykującym" (czyli w kretyńskiej opinii duchownych niewierzącym), ale jakoś tak po prostu stwierdziłem, że to w co wierzyłem to stek bzdur (no offence chrześcijanie). No cóż. Czasy się zmieniają. Ale wydaje mi się, że podstawy wiary są jak najbardziej słuszne - prawdopodobnie dlatego, że prawie każda wiara - religia monoteistyczna czy politeistyczna - ma praktycznie takie same podstawy. Między wszystkimi religiami znajdziemy sieć odpowiedników - dla Boga, proroków, bohaterów, wydarzeń, etc. etc. etc. Co więcej jestem również jedną z osób, która w ogóle nie wątpi w opętania przez demony, na których dzisiaj się skupimy. Właśnie - to może zburzyć twój światopogląd, jeśli jesteś chrześcijaninem - demony nie są wyłączną częścią kultury chrześcijańskiej. Tego typu złe duchy czy złe byty istniały na długo przed judaizmem; wierzono w nie, bano się ich i 'spotykano się' z nimi. Jako że w tym temacie źródeł mam co nie miara, możemy pomówić. Przede wszystkim, zwykło się mawiać iż demon w znaczeniu chrześcijańskim to upadły anioł. Następnie dopiero uznano, iż duchy okropnych osób z czasem mogą zmienić istotę swego bytu na demoniczną (jakoby doszło do spaczenia duszy). Istotnie zastanawiające. Ale biorąc pod uwagę niedoskonałość bytów możliwie duchowych jakimi są anioły, oraz niedoskonałość ludzkiej duszy, można by rzec, że wcale nas to nie dziwi. Jaka jest prawda? Pewnie się nie dowiemy. Ale warto sobie powiedzieć, że ilość różnych demonów z jakimi się spotkaliśmy przekracza wszelkie wyobrażenia o upadłych aniołach. Musimy również dodać, że kościół neguje istnienie wielu upadłych jak i nieupadłych aniołów wraz z tym odrzucając olbrzymie ilości ksiąg apokryficznym, które tak na prawdę po prostu im nie pasowały (ale z dopisaniem do nowego testamentu kilku przypowieści od siebie to nie mieli problemu ). Wracając: Demony istniały w wielu kulturach. I co z tego, pewnie sobie pomyślicie? Przecież to chrześcijańskie egzorcyzmy działają. No nie? No nie. W skrócie, rozmawiałem kiedyś na ten temat z pewnym klechą z moich okolic, można ową konwersację sprowadzić do tego: "- Jak możesz wierzyć w demony i w prawdziwość egzorcyzmów, a być niewierzącym? - Bo widzi ksiądz - egzorcyzmy chrześcijańskie zaczęły działać najpóźniej, a egzorcyzmy czy rytuały innych kultur również działają do dziś..." Właśnie do tego zmierzam. Anioły i demony przewijały się na długo przed judaizmem. I nikt mi nie powie, że tak nie było. Co ciekawe, można powiedzieć, że pomniejsi bogowie w religiach politeistycznych to anioły, a to ten główny bóg odpowiada Jahwe. Ale co ja tam wiem? Przecież jestem ateistą. Nie wróć. Nie powiedziałem. Jestem agnostykiem - nie wierzę, ale nie neguję słuszności którejkolwiek z wiar. Lubię sobie czasem poczytać i dochodzę do wniosku, że coś jest na rzeczy, skoro od wielu tysięcy lat co chwilę ludzie przekształcają tę samą mitologię - czasem coś dodadzą, czasem odejmą, czasem zmienią imię - i otrzymują nową religię... Nigdy nie zastanawiało was, skąd wzięły się wierzenia pierwotne? Powiedziano wam, że z przekazów ustnych. Ale powiedzmy sobie otwarcie - kto grał kiedyś w głuchy telefon? Przez 20 ludzi może nam wyjść kompletna głupota, a przez kilka tysięcy lat przed spisaniem? Myślicie, że otrzymamy pierwotną historię? Bardzo wątpliwe, czyż nie? W dodatku mawia się, że archaniołowie są najpotężniejsi (co notabene nie jest prawdą, bo są gdzieś niziutko w hierarchii chórów anielskich), a ilu znacie archaniołów? A no tak, tylko tą żydowsko-mistyczną trójkę magistrów (MGR jak ktoś nie załapał [Michał, Gabriel, Rafał]). A o Metatronie ktoś słyszał? A Uriel? Azrael? Raziel? A no widzicie. Ile religii (a nawet więcej; w niektórych religiach są różne podziały), tyle aniołów w tym jednym z <Tu wstaw liczbę od 7 do 11> chórów anielskich. I teraz każdy mógł upaść. Część upadła, część nie. Tym zajmują się demonolodzy, ale kościół nie potwierdzi co jest aniołem, a co demonem. Bo po co? Lucyfer jest demonem. Niby pierwszy archanioł w niebie, ale nigdzie o tym nie ma. W Hierarchii demonów uznawany jest jedynie za księcia piekieł, a i to zależy od badacza. Nie można opierać się na jednej religii (tak jak ja ewidentnie zrobiłem to kręcąc się wokół chrześcijaństwa w dzisiejszym poście). Trzeba wziąć pod uwagę całokształt i zobaczyć, jak wszystkie religie świata dopełniają się wzajemnie i gdyby je tak do kupy zebrać; potłumaczyć imiona, połączyć wydarzenia; to może wreszcie wyszło by coś, co jest chociaż w połowie zbliżone do prawdy, bo moim zdaniem historia o miłosiernym bogu, który pozwala na cierpienie i daje nam wolną wolę, chociaż już wcześniej ustalił co zrobimy jest mocno naciągana i ciężko w nią uwierzyć. Tym bardziej nie rozumiem ludzi, którzy zaciekle twierdzą - opierając się o demony i egzorcyzmy - że wydarzenia pokroju opętań są dowodem na prawidłowość kultury chrześcijańskiej. Zanim ona powstała, dochodziło do podobnych sytuacji i będzie do owych sytuacji dochodziło już po zniknięciu owej religii z naszego globu. Dlaczego? Nikt nie rozumie... Ale o czym jest dzisiejszy post? A to taki wstęp do mojego punktu widzenia wobec religii wszelkiego rodzaju, a także wyrażający mój hejt do chrześcijan, którzy opierają przekonanie do swojej wiary na rzeczach, które ani trochę ich nie dowodzą . To tyle :F. sopher 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vylence Opublikowano 7 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 lipca 2016 Lol. Z tego co wiem religia to temat na który nie powinno się rozmawiać, a ty chcesz hejtować różne religie XDD Kill yourself To że np. jesteś ateistą nie zwalnia cię z trzymania szacunku do chrześcijan. Ale co ja się znam. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/#findComment-86388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuttingChipset 355 Opublikowano 7 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 lipca 2016 ALLAH AKBAR! Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/#findComment-86395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sopher 418 Opublikowano 7 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 lipca 2016 1 godzinę temu, Candy111 napisał: Lol. Z tego co wiem religia to temat na który nie powinno się rozmawiać, a ty chcesz hejtować różne religie XDD Kill yourself To że np. jesteś ateistą nie zwalnia cię z trzymania szacunku do chrześcijan. Ale co ja się znam. Prawdopodobnie największa głupota jaką przeczytałem na forum od roku. Libter, Michaux0, Savorski i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/#findComment-86397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoweredDragon 1016 Opublikowano 7 lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 lipca 2016 2 godziny temu, Candy111 napisał: Lol. Z tego co wiem religia to temat na który nie powinno się rozmawiać, a ty chcesz hejtować różne religie XDD Kill yourself To że np. jesteś ateistą nie zwalnia cię z trzymania szacunku do chrześcijan. Ale co ja się znam. Widać za mało wiesz. Po pierwsze, nie hejtuję religii, tylko bardziej wyznawców i duchownych (z naciskiem na zaznaczone przeze mnie zachowanie tychże grup religijnych). I jak napisałem, nie jestem ateistą i jeżeli jakikolwiek chrześcijanin poczuł się urażony tym tematem (w co wątpię), to jest to wynik jego niezrozumienia, a nie mojej obrazy w temacie... Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/#findComment-86418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeXCraft 6 Opublikowano 7 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 lipca 2016 6 godzin temu, Derpy Hooves napisał: ALLAH AKBAR! Allahu Akbar* xD Mam kolege z syrii i zawsze sie smieje jak ktos powie zle to xD Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12253-culturecamp-1-religia-og%C3%B3%C5%82em-demony-dziwactwa/#findComment-86461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi