Skocz do zawartości

Banowanie serwerów Minecraft, niezgodnych z EULA

Ankieta  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podobają się Tobie zmiany, zawarte w EULA?

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu, Mojang w swoich aktualizacjach, dodał funkcje w cliencie gry, który sprawdza, czy serwer z którym próbujemy się połączyć, znajduje się na czarnej liście. Jeżeli się znajduje, wywali nic nie znaczący błąd, który informuje o błędzie na drodze serwer-gracz, gracz-serwer. Jednak należy zadać sobie kilka pytań:

Jak Mojang wykrywa, że serwer łamie zasady EULA?

Serwery które łamią wyżej wspomniane zasady, są zgłaszane za pomocą specjalnego formularza.

Za co dokładnie mogą mi mój serwer zablokować?

W skrócie:

• Sprzedawanie przedmiotów ułatwiających grę na serwerze
  • Sprzedaż wirtualnych zasobów (np. działek czy pieniędzy)
  • Sprzedaż tzw. boosterów
  • Sprzedaż rang VIP, posiadających spore ułatwienia.

Zmianą nie podlegają wszystkie ozdobniki kosmetyczne np. particlesy czy DiscoArmor. Dozwolone są także dotacje na serwer.

Linki:

https://skript.pl/temat/11874-banowanie-serwer%C3%B3w-minecraft-niezgodnych-z-eula/

Gość Vylence

Dla mnie jest to dobra poprawka, bo wiele serwerów i dzieci easyhc które w końcu kiedyś przejdą na 1.9, już nie będzie. Jest też kilka minusów.

Jest jedna luka, której stwórcą jest gc2(tak, gratuluję przedłużenia żywotu easyhc) albowiem kilka dotacji = ranga. Kiedyś tak było, ja to pamiętam.
A teraz, co się stanie z serwerami postawionymi za duże pieniądze, i nagle dostają taką blokadę,
"What the [xyz]?"

Ale od strony Mojanga - nie wiem czy na to wpadli, ale vip to też dodatek kosmetyczny.
No według tej logiki vip jest dodatkiem kosmetycznym na normalnych serwerach, nie tych easyhc.

Cały czas czekam na aktualizacje która zablokuje easyhc, wywali te piękne skiny i usunie możliwość klientów jak wurst etc.
Zbudujmy z mojangiem mur!

~an0

Edytowane przez Vylence
https://skript.pl/temat/11874-banowanie-serwer%C3%B3w-minecraft-niezgodnych-z-eula/#findComment-84709

• 2 miesiące temu...

@Cynamonek
Gadasz trochę od rzeczy, bo prawie na każdym serwerze z funkcją Vip łamał on zasady EULA, EasyHC to zdecydowana mniejszość. Surowce na skyblockach, /kit vip na 9/10 serwerów i wiele więcej. Co do tej luki "kilka dotacji = ranga" to jest to luka, którą mojang dość szybko wykryje. Jeśli zaś chodzi o serwy postawione za duże pieniądze, to hypixel, itp. już bulą mojangowi ogromne odsetki za możliwość zarobku na ułatwieniach. I będą bulić, bo dla mojangu większy z tego zysk, niż strata, że taki serwer z tysiącami graczy zarabiający setki tysięcy miesięcznie wypłaci im kilka(naście) procent prowizji.

Jeśli chodzi o zmiany, oczywiście kinda mogą zabić mniejsze serwery, bo przeca te małe właśnie z tego się utrzymywały. Ale co poradzić... Chyba, że będzie się sprzedawało zestawy kwiatków i kosmetycznych zmian (typu komenda /hat, /chest, /legs, /boots, /disguise itp.) za jakieś grosze, żeby się utrzymać. #Minecraft + #Lol = #Pay2HaveSkin

https://skript.pl/temat/11874-banowanie-serwer%C3%B3w-minecraft-niezgodnych-z-eula/#findComment-92437

EULA jest martwa. Jej zapisów nie przestrzegają setki serwerów, ale obecnie blokowane jest tylko 21. Dodatkowo od początku wdrożenia blokady ani jeden polski serwer nie został nią objęty.

https://skript.pl/temat/11874-banowanie-serwer%C3%B3w-minecraft-niezgodnych-z-eula/#findComment-92441

• 3 miesiące temu...
Gość Usunięty#3468

na pewno nic to nie da, minecraft to gra, ktora jest naprawde znana, przez co jest duzo programistow od cheatow, silnikow, modow itp, ktorzy na pewno znajda jakas luke, albo calkowicie przerobia owy system. O ile sie nie myle serwery lobby nie beda mialy z tym problemow, gdyz ip serwera, ktory jest podlaczony pod dane lobby czy bungee jest blokowane, a przynajmiej nie jest latwo je znalesc dla lajcika. A serwer lobby to jest tylko poczekalnia, wiec nie widze tu sensu jak mozna zablokowac taki serwer.  

#Edit

Wydaje mi sie, ze po blokadzie bedzie latwa zdobyc na nowo ten serwer, poniewaz wystarczy zmienic ip, i ewentualnie silnik serwera.

https://skript.pl/temat/11874-banowanie-serwer%C3%B3w-minecraft-niezgodnych-z-eula/#findComment-102552