PGmajster 49 Opublikowano 20 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 maja 2014 Administratorze/Moderatorze - przeczytaj! Wybrałem ten dział, ponieważ poradnik dotyczy również zarządzaniem serwera oraz dotyczy gry wieloosobowej. Prosiłbym o utworzenie prefisku tematu "Poradnik", ponieważ w zamian musiałem dodać tag + prefiks DL. Screeny do poradnika były robione dawno temu, stąd ta data. Tworzenie serwera minecraft.Spis treści 1. Vanilla, bukkit, spigot? Co to jest? 2. Typy serwerów? Jaki wybrać? 3. Pliki serwerowe - omówienie. 4. Konfiguracja plików. 5. Jakie są pluginy? Gdzie mogę znaleźć ich pełny spis?6. DOPISEK OD AUTORA.&1. Vanilla, bukkit, spigot? Co to jest?Vanilla, bukkit, spigot itd... są to silniki, potrzebne do uruchomienia serwera minecraft. Poniżej znajduje się spis popularnych silników oraz ich zastosowanie. == Vanilla == Jest to silnik stworzony przez Mojang (minecraft.net). Na jego podstawie zostały stworzone następne silniki (bukkit, tekkit). Stosuje się go na prywatnych serwerach (np. hamachi). Download umieszczony na stronie minecraft.net == Bukkit == Następca Vanilli, jest bardziej rozbudowany od Vanilli, ponieważ zostały dodane "Pluginy", co opisze w punkcie 5. Jeżeli maszyna jest słabsza (64mb na slot) stosuje się owy silnik do 50 slotów, lecz gdy jest maszyna lepsza (100mb na slot) można już pomyśleć o zastosowaniu przy 80 slotach. Download umieszczony na stronie bukkit.org == Spigot == Jak wyżej, obsługuje pluginy. Jedną wielką różnicą od bukkita jest szybkość, jak i stabilność działania. Stosuje go się na słabszych maszynach (64mb na slot) do + 80 slotów. Ma jeden minus, mała część pluginów działających na bukkicie nie działa, lecz jest ich nie więcej niż ~20. Download umieszczony na stronie spigotmc.org.&2. Typy serwerów? Jaki wybrać?W tym punkcie opisze jakie są typy serwerów, niestety nie wymienię wszystkich, ponieważ jest ich sporo. M. in. najpopularniejszymi są: == Survival == Jest to tzw. tryb przetrwania. == Survival + Frakcje == Najpopularniejszy jak na tą chwile. Jest to tryb przetrwania z frakcji (gildiami). == Freebuild == Najczęściej serwer z działkami, gdzie jest wyłączone pvp (wyjątkami są areny pvp). Na takich serwerach główną rzeczą jest budowanie. Wymieniłem 3 typy serwerów, są jeszcze mini games, rpg, skyblock itd. Jaki wybrać? Jest to proste pytanie. Wybierz ten typ, który ma średnią popularność i jest stworzonych najmniej serwerów tego typu. (Przykład: Gdy ktoś zrobił idealnie podobny serwer do SKKF to by zebrał popularność w kilka dni).&3. Pliki serwerowe - omówienie.PRZYKŁAD NA VANILLI. Ściągamy plik minecraft_server.1.7.4.jar ze strony minecraft.net, zmieniamy nazwe na minecraft_server.jar, następnie robimy plik start.bat i wklejamy: java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar Po uruchomieniu start.bat utworzyły się takie oto pliki: Opisze każdy plik/folder.logs - nic innego jak logi serwera.world - nasza mapa, możemy usunąć i wgrać własną z singleplayer, lecz nazwa musi być "world", możliwa zmiana w server.properties.banned-ips.txt - lista zbanowanych IP.banned-players.txt - lista zbanowanych graczy.minecraft_server.jar - silnik serwera.ops.txt - gracze z OPem (administratorem).server.properties - plik konfiguracyjny, opisze go w punkcie 4.start.bat - plik rozruchowy.white-list.txt = tzw. biała lista, gdy jest włączona w pliku konfiguracyjnym to Ci co są wpisany mogą wejść na serwer.&4. Konfiguracja plików.Dużo pisania nie ma, zrobiłem Wam to w wersji obrazkowej: Nie opisałem wszystkich funkcji, ponieważ nie wszystkie są potrzebne dla przeciętnych właścicieli serwerów.&5. Jakie są pluginy? Gdzie mogę znaleźć ich pełny spis?Pluginy są to dodatki do serwera. Można je dodać na silniki bukkit i spigot. Dodatki są naprawdę przydatne oraz niezbędne. Kilka podstawowych pluginów:== AuthMe == plugin do rejestracji oraz logowania zabezpieczający przed włamaniami. == AzRank == dawanie rang, potrzebny jest plguin na rangi np. permissionsEX. == PermissionsEX == tworzenie rang. == Essentials == dodaje dużo przydatnych komend, np. /setspawn. == Vault == plugin wspomagający kilka innych pluginów. == AutoMessage == plugin wyświetla co minute (domyślnie 60 s) informacje na czacie. == ClearLag == co kilka minut usuwa przedmioty z ziemi, zwalcza minimalne lagi. == CombatLog == zabezpiecza przed wylogowaniem się podczas walki. == ColoredSign == jest wiele takich oto pluginów, lecz ja polecam ten, ponieważ używam go od kilku lat. Dodaje kolory na tabliczkach. == iConomy == dodaje walute na serwer (/money oraz /balance). == ChestShop == dodaje sklepy na serwer. == LWC == zabezpieczanie skrzyń, drzwi, przydatny na FreeBuildy == OtherDrops == nic innego jak drop ze stone. == PTweaks == symuluje chunki, zwalcza lagi. == PlotMe == dodaje automatyczne działki na serwer. == Skript == plugin, w którym możesz tworzyć własne komendy, zabawy, okienka gui jak i posiada wiele innych funkcji. Pisze się o za pomocą 'języka programowania' skript, którego nauczysz się na tym forum. == WorldGuard == służy on do tworzenia cuboidów. == WorldEdit == dzięki niemu łatwo można edytować mapę/tworzyć budowle. ...oraz wiele wiele więcej, wypisałem tylko te, które moim zdaniem zasługują na użycie.Pełny spis pluginów znajdziecie na stronie bukkit.org&6. DOPISEK OD AUTORA. Powinniście zauważyć, że opisałem tworzenie serwera na localhoscie. To znaczy, że tylko Ci, którzy są połączeni z Twoją grupą na hamachi mogą wejść na serwer. Nie polecam takich rozwiązań, ponieważ dzisiejsze sloty nie są aż tak drogie, aby zakupić serwer dla znajomych.PORADNIK NAPISANY PRZEZ PGmajster. MOGĄ POJAWIĆ SIĘ LITERÓWKI. timsixth, LeviBoyPL, herhor67 i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieaktywny Opublikowano 20 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 maja 2014 (edytowane) Dodaj Skript do pluginów, w końcu cóż to za forum! :D #// Wykarmione z Panda Phone Edytowane 20 maja 2014 przez Nieaktywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToNy 548 Opublikowano 21 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2014 Serwer sobie sam wpisze ip? Nie wydaje mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeviBoyPL 161 Opublikowano 21 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2014 Chciałbym dodać, że teraz do bardzo popularnych dochodzą mini-game's ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGmajster 49 Opublikowano 21 maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 maja 2014 Dziki: po szkole dodam. Parrot: jeżeli to localhost (w poradniku pisze) to nie potrzeba uzupełniania IP. Levi: masz rację, dodam po szkole. Wysłane z mojego pięknego LG-P710 przy użyciu Tapatalk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RamzeS 17 Opublikowano 21 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2014 Literówka w nazwie pluginu. Powinno być CombatLog PGmajster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGmajster 49 Opublikowano 21 maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 maja 2014 @updziękuje za poprawę literówki, łap plusa. Dodałem do spisu plugin Skript. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RamzeS 17 Opublikowano 23 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 maja 2014 (edytowane) Do podstawowych pluginów warto dodać WorldGuard, oraz WorldEdit :) wiekszosc serwerow z tego korzysta. Edytowane 23 maja 2014 przez RamzeS PGmajster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGmajster 49 Opublikowano 23 maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 maja 2014 @upDzięki za przypomnienie. Dodane. :)Przyklejam ~JurasoRozbudowany Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoweredDragon 1016 Opublikowano 31 maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 maja 2014 Tia. O dodanie prosi się Bukkit Forge do silników i hardcore do trybów gry...Ale poradnik bardzo fajny :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xFreku 100 Opublikowano 5 czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 czerwca 2014 Usuń z podstawowych pluginów coloredsign poniewaz kolorowe tabliczki są dostępne w essentials :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivederchee 0 Opublikowano 7 czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 czerwca 2014 (edytowane) Server nie musi być na "hmch" może być też na Ipv4 w cmd Windowsa macie tam sieci ipv6 nie wpisujemy pamiętajcie Wpisujemy do staru windowsa:1. cmd2. w konsoli win. ipconfig3. pierwsze linijki z kropkami ipv4..................................xx.xx.xx.xxx4. wpisujemy do server-ip: xx.xx.xx.xxx i mamy połączenie bez hamachi Edytowane 7 czerwca 2014 przez Rivederchee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slupik98 173 Opublikowano 7 czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 czerwca 2014 Pluginy które można i wypada zrobić w skript:AutoMessage, ClearLag, CombatLog, ColoredSign(to w ogóle powinieneś usunąc bo to jest w essenatials), OtherDrops Inne też można, ale te powyżej to aż grzech mieć w formie pluginu a nie skryptu. Ja tam nie widze podstawowych pluginów np. Factions(mnóstwo serwerów z tego korzysta, więc warto choć napomnieć), nawet antycheata nie ma, a to już podstawa...Dopracuj może bardziej poradnik, bo jakiś taki 70% pomocny(by nie pisać że mniej). co do @up:A to nie trzeba odblokować jeszcze odpowiednich rzeczy w routerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivederchee 0 Opublikowano 11 czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 czerwca 2014 Nie trzeba tylko zapora systemu windows czyli to co możesz zrobić normalnie wchodzisz w "Centrum Sieci i Udostępnienia" potem Zmien ustawienia karty sieciowej i wyłączasz obydwie blokady. Spokojnie to nie ochrania przed wirusami to blokuje przesyłanie adresów IP od innych komputerów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herhor67 916 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 sierpnia 2014 Hmm, wywal Authme (do dupy) i daj LogIt (super, i to tworzone przez polaka z tego forum :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGmajster 49 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 sierpnia 2014 Się robi, oczekujcie aktualizacji wszystkiego, co napisałem. ;q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remikxdxd 39 Opublikowano 30 stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 stycznia 2015 W tej chwili najbardziej popularne jest EasyHC lub Hardcore (HC) co jest gównem :c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TestingNow 1 Opublikowano 16 maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 maja 2015 Poradnik nawet nawet. A jaki byś hosting polecił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi