Skocz do zawartości
  • 0

mam pytanko jak zrobic cos takiego

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Godzinę temu, Czapiro napisał:

https://imgur.com/a/77vwMzy

mam pytanko jak zrobic takie serduszka nad nickiem?

Cóż, sposobów jest kilka. Niektórzy mogliby pomyśleć o tworzeniu hologramów "przyspawanych" do głowy gracza, inni skorzystaliby z gotowych rozwiązań. Ja postąpiłbym podobnie jak ta druga grupa, mianowicie użyłbym pluginu TAB od NEZNAMY, który pozwala na ustawianie 'abovename' graczom, które mogą przyjmować rozmaite placeholdery.

Teraz pojawia się kwestia tego jak wyświetlić serduszka nad głową gracza jeżeli 'abovename' przyjmuje tylko tekst. Będąc szczerym, nie mam pojęcia jakie jest najlepsze rozwiązanie, ale podejrzewam, że twórcy serwera widocznego na zrzucie ekranu użyli w tym celu własnej paczki zasobów (resource pack), w którym jakieś trzy znaki (najlepiej takie w ogóle nieużywane) zostały podmienione na symbole serca pełnego, do połowy pełnego i pustego. Ten temat był już kilkukrotnie wałkowany na zagranicznych forach, zalecam poczytać i zapoznać się z tematem.

Finalnie, możemy zarejestrować własny placeholder, który będzie zwracał napis stworzony z naszych serc (które, jak wcześniej wspomniałem, są jakimiś znakami zastąpionymi przez nie). Do tego przyda się dodatek skript-placeholders. Przykładowy kod może wyglądać jak poniżej:

on placeholderapi placeholder request for prefix "status":
	identifier is "hearts"
	set result to buildHeartsString(player's health, player's max health)

Funkcja buildHeartsString może wyglądać więc tak:

local function buildHeartsString(hearts: number, maxHearts: number) :: text:
	set {_isHalfHeart} to true if floor({_hearts}) != {_hearts}
	set {_returnText} to ""
	set {_fullHeart} to "<znak pełnego serca>"
	set {_halfHeart} to "<znak do połowy pełnego serca>"
	set {_emptyHeart} to "<znak pustego serca>"
	loop floor({_hearts}) times:
		set {_returnText} to "%{_returnText}%%{_fullHeart}%"
	set {_returnText} to "%{_returnText}%%{_halfHeart}%" if {_isHalfHeart} is true
	loop ({_maxHearts} - ceil({_hearts})) times:
		set {_returnText} to "%{_returnText}%%{_emptyHeart}%"
	return {_returnText}

Mając to wszystko, możemy użyć placeholderu %status_hearts% w pluginie TAB i powinien się nam ukazać pasek serduszek.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/57836-mam-pytanko-jak-zrobic-cos-takiego/#findComment-343734

• 0
W dniu 11.07.2024 o 02:58, Kormic napisał:

Teraz pojawia się kwestia tego jak wyświetlić serduszka nad głową gracza jeżeli 'abovename' przyjmuje tylko tekst. Będąc szczerym, nie mam pojęcia jakie jest najlepsze rozwiązanie, ale podejrzewam, że twórcy serwera widocznego na zrzucie ekranu użyli w tym celu własnej paczki zasobów (resource pack), w którym jakieś trzy znaki (najlepiej takie w ogóle nieużywane) zostały podmienione na symbole serca pełnego, do połowy pełnego i pustego. Ten temat był już kilkukrotnie wałkowany na zagranicznych forach, zalecam poczytać i zapoznać się z tematem.

Ogólnie rzecz biorąc to opcja w cliencie FeatherClient, taki dodatkowy mod.

Można coś takiego uzyskać chociażby spawnując niewidzialny hologram z tekstem, który imituje tekst nad głową gracza.

https://skript.pl/temat/57836-mam-pytanko-jak-zrobic-cos-takiego/#findComment-343782

• 0
4 godziny temu, kerpson napisał:

Ogólnie rzecz biorąc to opcja w cliencie FeatherClient, taki dodatkowy mod.

Można coś takiego uzyskać chociażby spawnując niewidzialny hologram z tekstem, który imituje tekst nad głową gracza.

Pytanie tylko czy stawianie wymogu korzystania z tego klienta jest sensowne gdy mówimy o 'abovename' składającym się z serduszek. Według mnie nie.

Co do hologramu, mam w zwyczaju zachęcanie do gotowych rozwiązań, które są gruntownie przetestowane i zalecane. Nietrudno mi sobie wyobrazić, że ktoś napisze taki kod, który będzie działał niewydajnie lub hologramy będą się bugowały. Wtedy z jednego problemu robią się dwa.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/57836-mam-pytanko-jak-zrobic-cos-takiego/#findComment-343790

• 0
21 godzin temu, Kormic napisał:

Pytanie tylko czy stawianie wymogu korzystania z tego klienta jest sensowne gdy mówimy o 'abovename' składającym się z serduszek. Według mnie nie.

Nie ma wymogu, to dodatek opcjonalny.

Aby takie serduszka wyglądały tak jak na zdjęciu to bez clienta, wymagany będzie custom texturepack serwerowy który wprowadzi takie serduszka.

Dodatkowo hologramy jako pasażer na graczu są wymagane aby tworzyć linijki ponad nickiem w równym odstepnie, innego wyjścia nie ma aby utworzyć to co na zdjęciu.

https://skript.pl/temat/57836-mam-pytanko-jak-zrobic-cos-takiego/#findComment-343820