Skocz do zawartości
  • 0

Jak sobie radzić ze zmiennymi globalnymi?

Pytanie

Witam, no więc wiem, że używanie zmiennych globalnych nie ma sensu na serwerach 3+, ale czym je zastąpić? W sensie na przykład napisałem komendę /setspawn i /spawn, to w jakiej zmiennej ustawić koordynaty tego spawnu? dotychczas robiłem to w {spawn} ale jak inaczej mogę to zrobić tak, aby dotyczyło to wszystkich graczy bez używania globalnych zmiennych?

Edytowane przez TeZetYT
https://skript.pl/temat/57794-jak-sobie-radzi%C4%87-ze-zmiennymi-globalnymi/

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
17 minut temu, TeZetYT napisał:

Witam, no więc wiem, że używanie zmiennych globalnych nie ma sensu na serwerach 3+, ale czym je zastąpić? W sensie na przykład napisałem komendę /setspawn i /spawn, to w jakiej zmiennej ustawić koordynaty tego spawnu? dotychczas robiłem to w {spawn} ale jak inaczej mogę to zrobić tak, aby dotyczyło to wszystkich graczy bez używania globalnych zmiennych?

Nie rozumiem w czym Pan widzi problem z zapisywaniem lokacji w zmiennej globalnej. Mam wrażenie, że Pan nawiązuje do mojej wypowiedzi, ale nie do końca zrozumiał jej przekazu. Przekaz był taki, aby nie nadużywać ich i czasem dwa razy zastanowić się czy nie da się danego problemu rozwiązać w inny sposób (na przykład za pomocą wyrażeń lub zmiennych lokalnych).

Jeżeli chodzi o skrypt implementujący komendy /setspawn i /spawn, nie widzę nic złego w wykorzystaniu w kodzie zmiennej globalnej. Powiem więcej, trudno o inne rozwiązanie optymalne, ponieważ użycie zmiennej globalnej jest w tej sytuacji najlepsze. Tworzymy jedną informację, której wartość rzadko się zmienia (ale się zmienia, nie jest to stała) i wszyscy gracze z niej muszą korzystać. To aż się prosi o wykorzystanie zmiennej globalnej.

Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pytania, śmiało. Z miłą chęcią odpowiem.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/57794-jak-sobie-radzi%C4%87-ze-zmiennymi-globalnymi/#findComment-343498