Skocz do zawartości
  • 0

Problem ze skryptem - brak dropu

Pytanie

Mam problem z tym skryptem.
Nie wiem dlaczego gdy mam włączony tryb creative to dropi mi normalnie, a gdy mam survival to już totalnie nic.
Czy ktoś mógłby edytować tak żeby działało albo wytłumaczył jak to naprawić? Byłbym mega wdzięczny.

Kormic

Poprawiam treść tytułu i wstawiam skrypt do serwisu code.skript.pl.

Notatka dodana przez Kormic

https://skript.pl/temat/57760-problem-ze-skryptem-brak-dropu/

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
W dniu 2.07.2024 o 00:00, wojtasic napisał:

Mam problem z tym skryptem. Nie wiem dlaczego gdy mam włączony tryb creative to dropi mi normalnie, a gdy mam survival to już totalnie nic. Czy ktoś mógłby edytować tak żeby działało albo wytłumaczył jak to naprawić? Byłbym mega wdzięczny.

Zauważyłem w Pana kodzie pewną interesującą rzecz. Mianowicie, narzędzia sprawdzane w skrypcie zwykle posiadają nazwę. Tym samym, mam podstawy ku myśleniu, że poniższe dwa warunki są przyczyną niepoprawnego działania skryptu.

if player's tool is pickaxe:
if player's tool is blaze rod:

Proszę zauważyć, że powyższe warunki spełnią tylko zwykłe kilofy i płomienne różdżki. Zwykłe, to znaczy nieposiadające nazwy, lore, zaklęć, itp. Jeżeli przedmiot posiada choćby jedną z wymienionych rzeczy, warunek nie zostanie spełniony, ponieważ porównywanie przedmiotów jest rygorystyczne - nawet niewielkie różnice w przedmiotach takie jak uszkodzenie przedmiotu sprawiają, że dalszy kod się nie wykonuje.

Jak można to więc sprawdzić? Sposoby są dwa, z czego drugi można rozbić na kolejne dwa.

1. Rozdzielenie porównywania przedmiotów na porównywanie poszczególnych ich właściwości. Przykład poniżej.
    type of player's tool is any pickaxe
    name of player's tool is "Kilof"
    lore of player's tool is "Lore 1", "Lore 2" and "Lore 3"
    level of efficiency of player's tool is 3
    # [...]

Jest to najprostszy sposób spośród tych, które opiszę.

2. Zdefiniowanie systemu identyfikatorów.
    1. NBT (wymagany dodatek obsługujący NBT, na przykład SkBee).
      string tag "ItemID" of nbt of player's tool is "moneyPickaxe"
      # [...]

Więcej na temat użycia NBT w dodatku SkBee można znaleźć w wiki dodatku.

2. Custom Model Data - możliwy do zaimplementowania o ile serwer lub dowolny plugin/skrypt ich nie wykorzystuje.
      custom model data of player's tool is 823
      # [...]

Niewykluczone, że jeszcze inne instrukcje w kodzie wprowadzają ten problem. Na przykład kod funkcji od dropu nie został załączony, ale rozumiem, że chodzi o te listenery zdarzeń 'on break' z wypadaniem groszy.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/57760-problem-ze-skryptem-brak-dropu/#findComment-343423