Skocz do zawartości
  • 0

sortowanie listy/zmiennych

Pytanie

Witam. Załóżmy, że mam listę {lista::*}, w której mam jakieś liczby i w jaki sposób mogę je jakoś posortować w łatwy sposób od najmniejszej do największej i na odwrót. Np. jakbym chciał je wysłać na czacie w takiej kolejności. Może ktoś pomóc? Potrzebuję tego

https://skript.pl/temat/57496-sortowanie-listyzmiennych/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
29 minut temu, Spike2701 napisał:

i jak tego użyć bo nie rozumiem zbytnio jak to działa?

Jest to wyrażenie służące do sortowania istniejącej listy dowolnych wartości. Co ważne, obiekty zawarte w liście muszą być pod dowolnym względem porównywalne (alfabetycznie, liczbowo, czasowo). W innym wypadku wyrażenie zwróci <none>.

Poniżej udostępniam przykład wykorzystania owego wyrażenia.

command /sortlist:
	trigger:
		set {_list::*} to 1, 8, 7 and 3
		set {_sortedList::*} to sorted {_list::*}
		send "Lista przed sortowaniem: %{_list::*}%" and "Lista po sortowaniu: %{_sortedList::*}%" to sender

Jak wspomniałem wyżej, zakres zastosowań tego wyrażenia nie ogranicza się tylko do ułożenia liczb rosnąco, ale jest możliwe wykorzystanie go do sortowania alfabetycznego ciągów znaków oraz okresów czasów i dat.
Warto tutaj dodać, że dla sortowania alfabetycznego istnieje specjalnie stworzone do tego zadania wyrażenie, które w przypadku ciągów znaków zachowuje się identycznie jak zwykłe sortowanie.

W ramach dodatkowej informacji dopowiem, że uzyskanie listy posortowanej malejąco wymaga posortowania jej rosnąco, a następnie odwrócenia jej za pomocą tego wyrażenia.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/57496-sortowanie-listyzmiennych/#findComment-342380