Skocz do zawartości
  • 0

Problem z wykrywaniem postępu wzrostu pszeniczy.

Pytanie

Witam, mam pewien problem. Robię taką motykę która zbiera pszenicę w obrębie 3x3 od uderzonego bloku właśnie tą motyką. Do systemu poziomu potrzebuje wiedzieć ile dokładnie tych bloków zostało zniszczonych, problem w tym że skrypt zalicza age 1 i age 7 tak jakby jako ten sam blok, i pomimo że motyka zbierze 6 to daje on do ekwipunku 9 jak i zmienna też wynosi 9.

https://skript.pl/temat/57476-problem-z-wykrywaniem-post%C4%99pu-wzrostu-pszeniczy/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
27 minut temu, Pixeel133 napisał:

Witam, mam pewien problem. Robię taką motykę która zbiera pszenicę w obrębie 3x3 od uderzonego bloku właśnie tą motyką. Do systemu poziomu potrzebuje wiedzieć ile dokładnie tych bloków zostało zniszczonych, problem w tym że skrypt zalicza age 1 i age 7 tak jakby jako ten sam blok, i pomimo że motyka zbierze 6 to daje on do ekwipunku 9 jak i zmienna też wynosi 9.

Skrypt w mojej ocenie wygląda w porządku, nie widzę tu jakichkolwiek błędów.

Nie jestem w stanie odtworzyć tego buga, skrypt działa u mnie całkowicie poprawnie (no, musiałem jedynie zmienić w pierwszej linijce listenera zdarzenia 'of wheat' na 'of ripe wheat plant'). Wszystko zależy od tego jaka jest zainstalowana wersja Skripta na serwerze i na jakiej wersji serwer jest postawiony.

Jako szybkie rozwiązanie mogę doradzić dwie rzeczy.

1. Posłużyć się wyrażeniem 'age of %block%', które zwraca wiek bloku zaczynając od 0 i kończąc na 7 w przypadku pszenicy.
  2. Skorzystać z 'block data', aby sprawdzić wiek pszenicy. Przykład poniżej.
    # Sprawdzenie czy wiek pszenicy jest równy 7 (czy jest już gotowa do zebrania)
    if event-block is wheat plant[age=7]:
    	# Dalszy kod...

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/57476-problem-z-wykrywaniem-post%C4%99pu-wzrostu-pszeniczy/#findComment-342226

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...