Hiri12 42 Opublikowano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2024 (edytowane) Siemka! No więc nudziło mi się więc z braku laku postanowiłem napisać ten skrypt. Posiada on tylko jedną komendę jaką jest: /sprawdz - otwiera ustawienia związane z sprawdzaniem (Ustawienia lokacji sprawdzarki i spawna) /sprawdz <offlineplayer> - otwiera GUI z listą sprwadzeń tego gracza. /sprawdz <player> - otwiera GUI w którym możesz sprawdzić gracza. Permisje: sprawdzanie.sk - umożliwia używanie powyższych komend. Download: KLIK Screeny: Spoiler Ustawienia dot. sprawdzania: Sprawdzanie gracza: GUI Administratora: GUI Gracza: oraz Lista sprawdzeń danego gracza: Wszystko znajduje się w GUI a konfiguracja czasu banów jest dostępna na samej górze skryptu: PS. Wiem, że znajdą się ludzie którzy będą mówili, że jest takich skryptów miliardy na internecie i uwaga!!! Wiem o tym, ale tak jak już wspomniałem napisałem to z nudów :D. A i może jeszcze się pojawić pytanie po co w takim razie go wrzucam? A no po to, że może komuś akurat TEN skrypt przypadnie do gustu. Pozdrawiam cieplutko z rodzinką ;). Edytowane 14 kwietnia 2024 przez Hiri12 GRIERIOR chyba zapomnial jednak zrobic te spojlery wiec robie je sam :D Wstawiam zdjęcia w spoiler, żeby poprawić czytelność tematu. Notatka dodana przez GRIERIOR Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/57361-sprawdzaniesk-skrypt-na-sprawdzanie-jakich-wiele/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makstale 35 Opublikowano 18 kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 kwietnia 2024 w kolejnej wersji można by było zastąpić execute command efektami ze skrypta unban player ban "127.0.0.1" IP-ban the player because "he is an idiot" ban player due to "inappropriate language" for 2 days no i wprowadzić jakąś estetyke w tych nazwach funkcji camelCase/PascalCase oraz w nazewnictwie argumentów, bo widzę, że nie stosujesz żadnej zasady. function MENUsprawdz(p: player): function checkSPRAWDZARKA(pl: player, p: text): function sprawdzMENU(p: player, arg: player): function sprawdzajacy(p: player, arg1: text): Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/57361-sprawdzaniesk-skrypt-na-sprawdzanie-jakich-wiele/#findComment-341751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kormic 1951 Opublikowano 18 kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 kwietnia 2024 Przejrzałem skrypt, w mojej ocenie Pana kod wygląda przyzwoicie. Nie uświadczyłem jakichkolwiek rażących błędów, niemniej jednak kilka złych praktyk przykuło moją uwagę, więc uznałem, że wspomnę o nich. Tak więc dołączę się do uwag Pana wyżej. Zalecam unikać zagnieżdżania w sobie warunków, gdyż zmniejsza to czytelność kodu. Uwagę skupiam tutaj głównie na komendzie "/sprawdz". Dla celów dydaktycznych pokażę dwa przykłady - jeden z zagnieżdżonymi warunkami, drugi z warunkami oraz użyciem instrukcji "stop". # 1. Zła praktyka: if arg-1 is set: if arg-2 is set: if arg-3 is set: # Dalsza część skryptu else: send "arg-3 not set!" to player else: send "arg-2 not set!" to player else: send "arg-1 not set!" to player # 2. Dobra praktyka: if arg-1 is not set: send "arg-1 not set!" to player stop if arg-2 is not set: send "arg-2 not set!" to player stop if arg-3 is not set: send "arg-3 not set!" to player stop # Dalsza część skryptu Kod staje się znacznie bardziej przejrzysty, nieprawdaż? Ekstrakcja nazwy użytkownika w listenerze zdarzenia "on inventory click:" z nazwy otwartego ekwipunku jest względnie "dzikim" podejściem. Bardziej elegancki byłby zapis nazwy gracza do jakiejś zmiennej, a następnie pobieranie jej wartości gdy zajdzie taka potrzeba. Nie rozumiem potrzeby opóźnienia o 5 ticków zbanowania gracza po jego wyjściu z serwera. Czy zostało to dodane w jakimś konkretnym celu? Co prawda w przypadku tego skryptu szansa na to jest pomijalnie mała, ale przy większych opóźnieniach może tak się zdarzyć, że w trakcie wykonywania kodu listenera (a konkretniej ów opóźnienia) nastąpi zakończenie pracy serwera. W rezultacie wszelki kod po opóźnieniu nigdy nie zostanie wykonany, co może generować wiele problemów. Należy uważać więc na dodawanie opóźnień i korzystać z nich tylko gdy zamknięcie serwera w ich trakcie nie będzie za sobą niosło poważnych konsekwencji, bądź w sytuacji gdy jest to absolutnie konieczne. Dobrym przykładem takiej sytuacji jest tworzenie ekwipunku i wprowadzenie opóźnienia o 1 tick w celu otworzenia tego ekwipunku (jak to zresztą zrobił Pan w swoim skrypcie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/57361-sprawdzaniesk-skrypt-na-sprawdzanie-jakich-wiele/#findComment-341754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi