Skocz do zawartości

Instalacja javy na Ubuntu 22.04LTS

dinozar

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, Fendi napisał:

tak 16, poniewaz stawiam server na 1.16.5 a nie wszystkie pluginy wspolgraja mi z java 11 a odnosnie tego co mi poleciłeś podczas wpisywania komendy 

sudo apt install oracle-java16-installer

wyskakuje mi error "E: Unable to locate package oracle-java16-installer"

Edytowane przez dinozar

8 godzin temu, dinozar napisał:

tak 16, poniewaz stawiam server na 1.16.5 a nie wszystkie pluginy wspolgraja mi z java 11 a odnosnie tego co mi poleciłeś podczas wpisywania komendy 

Lel, ale serwer 1.16.5 można odpalić na javie 17, wręcz plugin typu FastAsyncWorldEdit wymaga javy 17.

Wystarczy w skrypcie startującym dodać linijkę -DPaper.IgnoreJavaVersion=true

I wtedy odpali się na javie 17

a to  nie wiedziałem, dzięki bardzo 

W dniu 20.08.2023 o 09:41, kerpson napisał:

Lel, ale serwer 1.16.5 można odpalić na javie 17, wręcz plugin typu FastAsyncWorldEdit wymaga javy 17.

Wystarczy w skrypcie startującym dodać linijkę -DPaper.IgnoreJavaVersion=true

I wtedy odpali się na javie 17

wkleilem te linjke w skypt startujacy i server nie chce sie wlaczyc, napewno tez nie jest to winna innych plikow bo na 11 odpala sie bez problemu 

GRIERIOR

Łączę posty.

Notatka dodana przez GRIERIOR

https://docs.papermc.io/misc/java-install

W dniu 20.08.2023 o 01:38, dinozar napisał:

stawiam server na 1.16.5

Ta wersja silnika jest przepełniona bardzo poważnymi błędami. Graczy możesz wpuszczać nawet z klienta w wersji 1.7, ale silnik serwera zawsze powinien być najnowszy. Jedyne wyjątki to customowy silnik np. bazujący na minestomie lub prywatny serwer.

22 godziny temu, Helios1993 napisał:

Ta wersja silnika jest przepełniona bardzo poważnymi błędami. Graczy możesz wpuszczać nawet z klienta w wersji 1.7, ale silnik serwera zawsze powinien być najnowszy. Jedyne wyjątki to customowy silnik np. bazujący na minestomie lub prywatny serwer.

A nowe nie są? Po prostu duże błędy są jeszcze nie odkryte bo minęło za mało czasu. Dodatkowo nowe wersje mają to do siebie, że silnik trzeba zmieniać nawet co kilka-kilkanaście godzin bo występuje wiele fixów/poprawek.

Powodzenia z informowaniem graczy co moment, że restart bo helios kazał mi mieć ciągle aktualny silnik a wychodzą bug-fixy.

22 godziny temu, Helios1993 napisał:

silnik serwera zawsze powinien być najnowszy

Jak już to WERSJA 'powinna' być najnowsza, może ma najnowszy silnik dla 1.16.5 i co teraz.

3 godziny temu, kerpson napisał:

A nowe nie są? Po prostu duże błędy są jeszcze nie odkryte bo minęło za mało czasu. Dodatkowo nowe wersje mają to do siebie, że silnik trzeba zmieniać nawet co kilka-kilkanaście godzin bo występuje wiele fixów/poprawek.

Lepsze są nieodkryte błędy o których istnieniu nikt nie wie i które po odkryciu zostaną szybko naprawione niż takie, które są publicznie znane przez tysiące osób i aktywnie wykorzystywane. Aż tak często nie trzeba, najlepiej aktualizować go co tydzień i/lub obserwować changelogi.

Powodzenia z informowaniem graczy co moment, że restart bo helios kazał mi mieć ciągle aktualny silnik a wychodzą bug-fixy.

Nowy silnik można załadować podczas automatycznego restartu, a w przypadku używania serwera proxy nie trzeba w ogóle wyrzucać graczy z serwera podczas takiego restartu.

Jak już to WERSJA 'powinna' być najnowsza, może ma najnowszy silnik dla 1.16.5 i co teraz.

Wtedy jest to najnowszy build silnika dla wersji 1.16.5. "Najnowszy silnik" uwzględnia także najnowszą wersję samej gry.

W dniu 20.08.2023 o 01:38, dinozar napisał:

wyskakuje mi error "E: Unable to locate package oracle-java16-installer"

usun rezpozytorium javy (jesli istnieje):

sudo add-apt-repository -r ppa:linuxuprising/java

podem dodaj znowu (tutaj komenda na jave 17):

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java

szybka aktualizacja pakietów:

sudo apt update

i wtedy znowu:

sudo apt install oracle-java17-installer

sprawdzwersje po instalacji sprawdz o tak:

java -version