dinozar 0 Opublikowano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 2023 Witam, mam problem, kompletnie nie mam pojecia jak wgrać na server VPS postawiony na ubuntu 22.04LTS. Nie mam pojecia jak zainstalowac jave 16 JDK na VPS jak dodac jej respositry itd, czy ktos jest w stanie mi pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fendi 173 Opublikowano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 2023 https://dev.to/howtoubuntu/how-to-install-jdk-16-on-ubuntu-and-debian-4e51 jave 16? zazwyczaj używa sie 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinozar 0 Opublikowano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 2023 (edytowane) 58 minut temu, Fendi napisał: https://dev.to/howtoubuntu/how-to-install-jdk-16-on-ubuntu-and-debian-4e51 jave 16? zazwyczaj używa sie 17 tak 16, poniewaz stawiam server na 1.16.5 a nie wszystkie pluginy wspolgraja mi z java 11 a odnosnie tego co mi poleciłeś podczas wpisywania komendy sudo apt install oracle-java16-installer wyskakuje mi error "E: Unable to locate package oracle-java16-installer" Edytowane 20 sierpnia 2023 przez dinozar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 550 Opublikowano 20 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 sierpnia 2023 8 godzin temu, dinozar napisał: tak 16, poniewaz stawiam server na 1.16.5 a nie wszystkie pluginy wspolgraja mi z java 11 a odnosnie tego co mi poleciłeś podczas wpisywania komendy Lel, ale serwer 1.16.5 można odpalić na javie 17, wręcz plugin typu FastAsyncWorldEdit wymaga javy 17. Wystarczy w skrypcie startującym dodać linijkę -DPaper.IgnoreJavaVersion=true I wtedy odpali się na javie 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinozar 0 Opublikowano 20 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 sierpnia 2023 a to nie wiedziałem, dzięki bardzo W dniu 20.08.2023 o 09:41, kerpson napisał: Lel, ale serwer 1.16.5 można odpalić na javie 17, wręcz plugin typu FastAsyncWorldEdit wymaga javy 17. Wystarczy w skrypcie startującym dodać linijkę -DPaper.IgnoreJavaVersion=true I wtedy odpali się na javie 17 wkleilem te linjke w skypt startujacy i server nie chce sie wlaczyc, napewno tez nie jest to winna innych plikow bo na 11 odpala sie bez problemu Łączę posty. Notatka dodana przez GRIERIOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 550 Opublikowano 24 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 sierpnia 2023 W dniu 20.08.2023 o 17:29, dinozar napisał: wkleilem te linjke w skypt startujacy i server nie chce sie wlaczyc, napewno tez nie jest to winna innych plikow bo na 11 odpala sie bez problemu pokaż te linijke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helios1993 333 Opublikowano 24 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 sierpnia 2023 https://docs.papermc.io/misc/java-install W dniu 20.08.2023 o 01:38, dinozar napisał: stawiam server na 1.16.5 Ta wersja silnika jest przepełniona bardzo poważnymi błędami. Graczy możesz wpuszczać nawet z klienta w wersji 1.7, ale silnik serwera zawsze powinien być najnowszy. Jedyne wyjątki to customowy silnik np. bazujący na minestomie lub prywatny serwer. Peridot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerpson 550 Opublikowano 25 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 sierpnia 2023 22 godziny temu, Helios1993 napisał: Ta wersja silnika jest przepełniona bardzo poważnymi błędami. Graczy możesz wpuszczać nawet z klienta w wersji 1.7, ale silnik serwera zawsze powinien być najnowszy. Jedyne wyjątki to customowy silnik np. bazujący na minestomie lub prywatny serwer. A nowe nie są? Po prostu duże błędy są jeszcze nie odkryte bo minęło za mało czasu. Dodatkowo nowe wersje mają to do siebie, że silnik trzeba zmieniać nawet co kilka-kilkanaście godzin bo występuje wiele fixów/poprawek. Powodzenia z informowaniem graczy co moment, że restart bo helios kazał mi mieć ciągle aktualny silnik a wychodzą bug-fixy. 22 godziny temu, Helios1993 napisał: silnik serwera zawsze powinien być najnowszy Jak już to WERSJA 'powinna' być najnowsza, może ma najnowszy silnik dla 1.16.5 i co teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helios1993 333 Opublikowano 25 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 sierpnia 2023 3 godziny temu, kerpson napisał: A nowe nie są? Po prostu duże błędy są jeszcze nie odkryte bo minęło za mało czasu. Dodatkowo nowe wersje mają to do siebie, że silnik trzeba zmieniać nawet co kilka-kilkanaście godzin bo występuje wiele fixów/poprawek. Lepsze są nieodkryte błędy o których istnieniu nikt nie wie i które po odkryciu zostaną szybko naprawione niż takie, które są publicznie znane przez tysiące osób i aktywnie wykorzystywane. Aż tak często nie trzeba, najlepiej aktualizować go co tydzień i/lub obserwować changelogi. 3 godziny temu, kerpson napisał: Powodzenia z informowaniem graczy co moment, że restart bo helios kazał mi mieć ciągle aktualny silnik a wychodzą bug-fixy. Nowy silnik można załadować podczas automatycznego restartu, a w przypadku używania serwera proxy nie trzeba w ogóle wyrzucać graczy z serwera podczas takiego restartu. 3 godziny temu, kerpson napisał: Jak już to WERSJA 'powinna' być najnowsza, może ma najnowszy silnik dla 1.16.5 i co teraz. Wtedy jest to najnowszy build silnika dla wersji 1.16.5. "Najnowszy silnik" uwzględnia także najnowszą wersję samej gry. Adam_zg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devyy 17 Opublikowano 26 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 sierpnia 2023 W dniu 20.08.2023 o 01:38, dinozar napisał: wyskakuje mi error "E: Unable to locate package oracle-java16-installer" usun rezpozytorium javy (jesli istnieje): sudo add-apt-repository -r ppa:linuxuprising/java podem dodaj znowu (tutaj komenda na jave 17): sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java szybka aktualizacja pakietów: sudo apt update i wtedy znowu: sudo apt install oracle-java17-installer sprawdzwersje po instalacji sprawdz o tak: java -version jak wciaz masz blad to ci doradze Helios1993 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi