Skocz do zawartości

Criminal Showdown - Napad na bank w Minecraft! [WIDEO]

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp

Cześć,

Chciałem się tak trochę pochwalić moim niedawno nagranym filmem, a dokładniej trailerem mojego autorskiego napadu na bank.
Mam nadzieję, że spodoba się to wam, a może zainspiruje do tworzenia swoich serwerów.

O czym to?

Gracze dzielą się na 2 drużyny, Złodzieje oraz Strażnicy. Zadaniem złodziei jest włamać się do skarbca (za pomocą bomb lub wykradając kod PIN strażnikom)
Zadaniem strażników jest powstrzymać złodziei. Po 15 minutach mecz się kończy i wynik jest rozstrzygany. Im więcej uda się ukraść złodziejom, tym więcej punktów otrzymają.
Rozgrywkę ubogaca broń palna, gadżety takie jak granaty, flashbangi czy tarcza balistyczna. Jest też zrzut zaopatrzenia, a komunikaty meczowe są przekazywane graczom przez głos w radiu.

Jak to zrobiłem?

Prototyp serwera powstał w około 14 dni i po tym czasie był gotowy do grania ze znajomymi. Miał w zasadzie wszystkie funkcje zawarte w tym finałowym nagraniu, które możecie obejrzeć.
Później następne 14 dni poprawiałem błędy i zmieniałem różne rzeczy, po czym zostawiłem ten projekt i zajmowałem się innymi sprawami. Po 6-12 miesiącach wróciłem do projektu (znowu na ok. 14 dni), zaktualizowałem wersję z 1.16.4 na 1.18.2 i postarałem się zrobić go bardziej 'cinematic', dodać helikopter zrzucający zaopatrzenie, komunikaty radiowe, zwiększyć listę broni palnych z 2 do 6, dodać granaty, tarczę, itp.
Serwer nigdy nie miał być przeznaczony pod szerszą publikę, aczkolwiek myślałem o jego publikacji.

Technologicznie - żadnych pluginów, sam Skript, texture pack, który zmajstrowałem samodzielnie, niektóre rzeczy w 3D. Dużo customowych dźwięków, niektóre z nich zrobiłem sam, np. hitmarki czy dźwięki zabójstwa. Wszystkie dźwięki poddałem też odpowiedniej obróbce (np. normalizacja, ale czasem też wzbogacanie, layering, dodawanie echa, tail dla broni palnej, itp.)

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, albo chciałbyś dowiedzieć się jak coś zrobiłem, możesz pisać tutaj lub na Discordzie :)

Discord - Śledź mnie!

Jeśli spodobał Ci się mój mały projekt i jesteś zainteresowany kolejnymi, to zapraszam Cię na mojego Discorda, tutaj.
Nowe kreacje, serwery, itp. będę publikował właśnie tam.
Dodatkowo jeśli chciałbyś kiedyś dołączyć do mnie i moich znajomych by ograć jakiś mój serwer, również możesz napisać do mnie na Discordzie - nie widzę ku temu większych przeszkód.

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/

Brakuje tu jakiś dodatków w postaci shaderów, ale film całkiem fajny. Dodatkowo w mojej opinii, w niektórych momentach te przejścia są zbyt dynamiczne/szybkie. 

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325540

Kubuś puchatek Kubuś ! :D
Coś ty taki agresywny, napady na bank robisz, zamiast otworzyć jakiś sklep czy coś :kappa:

Prezentacja fajna, tryb naturalnie epicki, takie małe pytanie: 
Wszystko Skript, jak to dźwiga, są jakieś przycinki lub tym podobniej?

Pozdrawiam #Knugi

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325558

@kerpson

W dniu 25.08.2022 o 12:49, kerpson napisał:

Brakuje tu jakiś dodatków w postaci shaderów, ale film całkiem fajny. Dodatkowo w mojej opinii, w niektórych momentach te przejścia są zbyt dynamiczne/szybkie. 

Hmm, shadery są chyba w każdej scenie, ale po prostu była noc i nie jest to takie oczywiste :) Tam gdzie mamy dzień odpaliłem na Tea Shaders, które są bardzo subtelne, stąd pewnie wrażenie, że nie ma shaderów wcale.
Zwróć jednak uwagę na mgłę, gwiazdy na niebie oraz refleksy świateł. Tych rzeczy nie ma w domyślnych Minecraftowych shaderach.

@knugi

15 godzin temu, knugi napisał:

Wszystko Skript, jak to dźwiga, są jakieś przycinki lub tym podobniej?

Wbrew pozorom, tu nie dzieje się aż tak kosmicznie dużo pod względem kodu.
Najczęściej wykonywane kody to: strzelanie z karabinków, oraz 'on damage'.
Sam nie jestem jeszcze jakimś ekspertem w analizie wydajności, aczkolwiek jeżeli miałem jakieś problemy wydajnościowe, to były one powiązane z zupełnie losowymi rzeczami, aniżeli jakimiś aspektami, które byłyby bardziej oczywiste.

Tak więc przycinek nie uświadczam, z mojej perspektywy wszystko działa doskonale płynnie, aczkolwiek u moich znajomych rozgrywka wygląda jak w 2010 (czyli wszyscy się z lekka zacinają przy bieganiu haha)
Trzeba jednak pamiętać, że serwer hostuje na swoim komputerze, Ryzen 5 1600AF + RX 580, więc nie jest to ekstremalnie potężna maszyna.
Mówiąc szczerze, nie wiem czym jest spowodowana wydajność doświadczana przez znajomych, aczkolwiek myślę, że jeśli wydajność skryptów byłaby powodem, to ja również bym to widział.

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325565

7 godzin temu, PanNiedzwiadek napisał:

Trzeba jednak pamiętać, że serwer hostuje na swoim komputerze

Właśnie dlatego doświadczają ścinek, a ty nie. Chodzi o przepustowość łącza. Twój ping klient-serwer wynosi 3-10ms u nich to już będzie 60-120ms. 

Może kiedyś nawet zgadam się z Tobą to zagramy wspólnie, kto wie 😀

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325570

10 godzin temu, knugi napisał:

Właśnie dlatego doświadczają ścinek, a ty nie. Chodzi o przepustowość łącza. Twój ping klient-serwer wynosi 3-10ms u nich to już będzie 60-120ms. 

Może kiedyś nawet zgadam się z Tobą to zagramy wspólnie, kto wie 😀

Co jest z moim łączem nie tak?
Światłowód 300mbps nie wystarcza by zahostować serwer dla 6 osób?

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325578

W dniu 25.08.2022 o 16:09, ivall napisał:

Fajnie to wygląda, 5-6 lat temu grałem na podobnym serwerze - szkoda, że mało jest teraz takich. Powodzenia!

A był serwer na modach?

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325647

Szczerze to bym pograł na takim serwerze, szkoda że takich bardzo mało :/ Wszystkie to nawalanie się  w pvp i survival.
Co do filmu - Bardzo mi się podoba, tylko było słychać jednak ten polski akcent, no ale to takie głupoty ;) Polaka wszędzie
rozpoznasz, nawet po akcencie hah

https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325699

W dniu 30.08.2022 o 17:28, Bealang napisał:

Szczerze to bym pograł na takim serwerze, szkoda że takich bardzo mało :/ Wszystkie to nawalanie się  w pvp i survival.
Co do filmu - Bardzo mi się podoba, tylko było słychać jednak ten polski akcent, no ale to takie głupoty ;) Polaka wszędzie

Wiesz co, ja się zupełnie nie zgadzam z tymi opiniami, że "wszystkie serwery są nudne i nieoryginalne, same pvp i survival".
Zdecydowanie istnieją bardziej oryginalne serwery, trzeba ich po prostu bardziej poszukać.
Właściwie, to cały czas twórcy serwerów usilnie próbują zrealizować różne niedorzeczne mechaniki.

Nie warto też porównywać tego mojego tworu do serwerów bardziej wiernych rdzennym mechanikom Minecrafta.
Gdzie nie spojrzysz to jednak te 'nudne' serwery mają najwięcej graczy. A to dlatego, że w dłuższej perspektywie, w Minecraft nie chodzi o strzelanie się z karabinków, itp.
Ktoś kto szuka takiej rozrywki włączy Fortnite, CS:GO albo inny Valorant. Minecraft nie jest od strzelania, wbijania leveli jak w RPG'u, itp.
Minecraft jest o stawianiu kloców i to takie serwery będą najpopularniejsze. Nie ma w tym nic dziwnego, ani nic złego.

A jeśli szukasz poparcia mojej tezy, to proszę bardzo. Sprawdź liczbę graczy na dowolnym serwerze. Egzotyczne tryby i mini-gry zawsze mają mało graczy.
Hypixel: Warlords i Smash Heroes to dwa tryby, które nie czerpią wcale z rdzennych mechanik. Wszystko jest nadpisane sztuczną walką, skillami z RPG'a, itp.
Obie mini gry razem wzięte mogą zostać w dobry dzień zawstydzone przez Polski serwer survival Maćka TikTokera, mający 30 graczy online.
Dla porównania Hypixelowy Skyblock - stary jak sam Minecraft pomysł, co prawda 'urozmaicony', wieloma ekstremalnie dziwnymi mechanikami z RPG - ma 30 tyś graczy online.

Cytat

Bardzo mi się podoba, tylko było słychać jednak ten polski akcent, no ale to takie głupoty ;) Polaka wszędzie

A co do akcentu, to znajomy sugerował mi, bym dla lepszego efektu udawał na przykład Rosyjski akcent :)
Mimo wszystko nagrywanie swojego głosu a nawet sama obróbka dźwięku to coś czym zajmuje się naprawdę od niedawna, więc jeszcze dużo nauki przede mną.

Edytowane przez PanNiedzwiadek
https://skript.pl/temat/53464-criminal-showdown-napad-na-bank-w-minecraft-wideo/#findComment-325760